Θετικά τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του δικτύου όπως διαπίστωσαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ξάνθης.
Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2007, στις 12.00΄, συνεδρίασε στη Νομαρχία Ξάνθης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας- Τουρκίας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Νομάρχης Ξάνθης και Πρόεδρος του Δικτύου Γ. Παυλίδης, οι Νομάρχες Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης και Ροδόπης Α. Γιαννακίδης, ο Αντινομάρχης Δράμας Λ. Χαμαλίδης, ο Αντινομάρχης Σερρών Ε. Καλαθάς καθώς και ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Καβάλας, νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Πασχαλίδης.
Κοινή τουριστική προβολή των έξι νομών και κοινές δράσεις
Στις δηλώσεις που έκαναν οι Νομάρχες Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης ανέφεραν: ο κ. Παυλίδης: «συνεδρίασε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας. Τα θέματα ήταν εκείνα που απασχολούν το νομικό πρόσωπο που συμπεριλαμβάνει τις έξι νομαρχίες μέσα στα ελληνικά όρια που συμμετέχουν στο δίκτυο. Συνολικά όλες οι νομαρχίες είναι έντεκα με τις πέντε του εξωτερικού. Τα θέματά μας ήταν θέματα ρουτίνας, ο απολογισμός μας για τον προηγούμενο χρόνο, η έγκριση των δαπανών αλλά και δυο σημαντικά θέματα τα οποία νομίζω ότι θα επηρεάσουν τις κοινωνίες τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο και πλέον σημαντικό, είναι ο βασικός σχεδιασμός των προτάσεων οριζοντίων δράσεων που θα διαπερνούν και τις έξι νομαρχίες ενόψει του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδας – Βουλγαρίας και οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν για να συμπεριληφθούν στους άξονες και στο προγραμματικό έγγραφο που θα εγκριθεί απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προτάσεις αυτές, για μας, έχουν ως ένα σημείο συγκεκριμενοποιηθεί, θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες και θα υποβληθούν, έτσι ώστε όλες οι νομαρχίες να έχουν κοινές δράσεις. Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι προχωρήσαμε στην έγκριση των όρων διακήρυξης μιας κοινής τουριστικής προβολής των νομαρχιών του δικτύου η οποία θα συμπεριλαμβάνει κοινό υλικό προβολής έντυπο και ηλεκτρονικό όπως επίσης και έξι εκθέσεις, μία στην έδρα κάθε νομαρχίας. Είναι μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική γιατί επί της ουσίας το δίκτυο συνεχίζει την πορεία και τη δραστηριότητά του. Είναι ένα δίκτυο που σκοπό είχε να ρίξει γέφυρες και να γκρεμίσει τα τείχη, είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει ανατρέψει τις παλιές μεθόδους βραδείας και δυσκίνητης επικοινωνίας για θέματα καθημερινότητας, έχει συμβάλλει κι έχει αποτελέσει τον άξονα πίεσης για επιτάχυνση επίλυσης προβλημάτων, όπως τα ζητήματα του Έβρου , ζητήματα ζωονόσων και τα λοιπά και γενικότερα έχει βελτιώσει το κλίμα στην περιοχή. Θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όλοι οι συνάδελφοι υποστηρίζουν το δίκτυο και την πρόοδό του».
Αναφερόμενος στο Νομάρχη Έβρου ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι ο κ. Ζαμπουνίδης συμμετείχε ενεργά στην πρόοδό του με την προσφορά του κτιρίου που στεγάζεται το δίκτυο στην Ορεστιάδα και συνεχίζει να την υποστηρίζει με κάθε τρόπο.
Ο Νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης ανέφερε: «ουσιαστικά σήμερα επιβεβαιώθηκε η βούληση των μελών του Δικτύου από την ελληνική πλευρά για ενδυνάμωσή του και την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Βουλγαρίας. Νομίζω ότι προβλήματα που μέχρι χθες λύνονταν μέσω των Υπουργείων των Εξωτερικών, σήμερα αρχίζουν και αντιμετωπίζονται από απλούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα που έχουμε κάνει. Είμαστε στην αρχή του τετάρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και των διασυνοριακών προγραμμάτων. Πιστεύω τώρα είναι ευκαιρία να εντάξουμε μια σειρά από δράσεις τα οποία θα υλοποιηθούν μέχρι το 2013. Είμαστε δηλαδή σε μια κρίσιμη περίοδο του σχεδιασμού, της ολοκλήρωσης των προτάσεων και της ένταξής μας σ’ αυτά τα προγράμματα. Όλοι δείξαμε τη διάθεση για πολύ καλή συνεργασία, όλοι πιστεύουμε ότι το δίκτυο πρέπει να δυναμώσει γιατί οι υπηρεσίες που παρέχει είναι ουσιαστικές. Θέλω να τονίσω την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο, κ. Παυλίδη που ήταν κι ο εμπνευστής αυτής της συνεργασίας».
Κλείνοντας οι δυο Νομάρχες τόνισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης του δικτύου τονίζοντας ότι στα πολλαπλά οφέλη, πολύ σημαντική θέση κατέχει η δυνατότητα επαφής και συνεννόησης του Νομάρχη Έβρου με τη Νομάρχη του Χάσκοβο και τον Νομάρχη της Αδριανούπολης με τους οποίους ήρθαμε όλοι σε επαφή πια κι έχουμε ένα καινούργιο τελείως διαφορετικό κλίμα απ’ ό,τι στο παρελθόν, «μόνο αυτό το γεγονός είναι ένα τεράστιο όφελος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης ενώ ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε: «για ό,τι προτάσεις κατεβάσουν οι άλλοι πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς και το αντίθετο. Αυτό είναι το σπουδαίο γιατί έτσι δε δρούμε μεμονωμένα, ασυντόνιστα και αποσπασματικά αλλά με δράσεις που ωφελούν συνολικά τις περιοχές μας. Εμείς επιλέγουμε κι ακολουθούν οι υπόλοιποι».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ