Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Συγκερασμός του παλιού και του νέου

Συγκερασμός του παλιού και του νέου

0

Σε τακτική συνεδρίαση συνήλθε το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με 44 θέματα ημερησίας διάταξης εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν στον ορισμό των προέδρων, αντιπροέδρων και μελών του Διοικητικού συμβουλίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ξάνθης καθώς και ορισμό εκπροσώπων του Δήμου και των αναπληρωτών του σε 18 συνολικά επιτροπές που λειτουργούν στο Δήμο Ξάνθης καθώς και στο Νομαρχιακό διαμέρισμα Ξάνθης. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η συνήθης: Προτεινόμενοι της συμπολίτευσης, αντιπροτεινόμενοι της αντιπολίτευσης και ψηφοφορία μόνο για τα ΝΠΔΔ. 

Οι εκλεγμένοι

Οργανισμός Άθλησης

 Πρόεδρος: Παπαδόπουλος Νίκος

Αντιπρόεδρος: Σοφία Καραγιαννίδου

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Πρόεδρος:Φίλιππος Φιλίππου

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Χρηστίδης

Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

Πρόεδρος: Σοφία Καραγιαννίδου

Αντιπρόεδρος: Γιώργος Παπασταματίου

ΔΕΥΑΞ

Πρόεδρος: Μανώλης Τσέπελης

Αντιπρόεδρος:Ευστράτιος Σερραίος

ΔΕΑΞ

Πρόεδρος: Μανώλης Φανουράκης

Αντιπρόεδρος: Αναστασία Τζόλα

Δημοτικό Ραδιόφωνο

Πρόεδρος: Στράτος Σερραίος

Αντιπρόεδρος: Πουσπουρίκας Μιχάλης

Αντιπρόσωποι του Δήμου στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Μιχάλης Στυλιανίδης

Αλέξανδρος Κυριακίδης

Αθανάσιος Ξυνίδης

Σημειώνεται ότι για τα ΚΑΠΗ δεν ορίστηκαν εκπρόσωποι καθώς τροποποιείται η συστατική πράξη του  ΝΠΔΔ και το θέμα θα συζητηθεί σε άλλο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης η ΕΑΠΑΞ μένει ως έχει μέχρι να ξεκαθαριστεί τι μορφή θα λάβει καθώς ο δήμαρχος έχει δηλώσει ότι θα συρρικνωθεί.

Αναφορικά με τους εκπροσώπους στις επιτροπές αναφέρουμε την επιτροπή σύνταξης κτηματολογίου όπου ορίστηκαν οι κύριοι:Χρήστος Μούρκας, Χρίστος Πούλιος και αναπληρωτής: Στάμος Τριμίνμτζιος

Η συνέχεια της συνεδρίασης αφορούσε έγκριση προϋπολογισμών των Βρεφονηπιακών Σταθμών και της Στέγης Γραμμάτων για το 2007.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε δια του κ. Ξυνίδη.  Ο μεν κ. Ξυνίδης έκανε λόγο για ένα νοσηρό φαινόμενο που δεν λέει να εκλείψει καθώς υπάρχει μια διάσταση μεταξύ των κονδυλίων που προϋπολογίζουν οι οργανισμοί και των οργανισμών και του προϋπολογισμού του Δήμου. Έτσι στον προϋπολογισμό των οργανισμών αναφέρεται μεγαλύτερο κονδύλι απ’ ότι δίνει ο δήμος. Έτσι για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να …γυρίσει πίσω στο ΝΠΔΔ τον προϋπολογισμό για να ταυτοποιηθεί μ’ αυτό του Δήμου ενώ για τη Στέγη εγκρίθηκε αφού δεν υπήρχε διάσταση.

Κιόσκια του Δήμου στους μικροπωλητές – Πρόταση αντιπολίτευσης

Δυο ήταν τα θέματα τα οποία απασχόλησαν αρκετή ώρα το σώμα και έδωσαν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα  να καταθέσει δια του κ. Πούλιου, Ξυνίδη, Μπαντάκ, Ανταμπούφη τις θέσεις της.

Το πρώτο αφορούσε στην έκδοση αδειών στάσιμων μικροπωλητών για την περίοδο του καρναβαλιού. Ο κ. Ξυνίδης πήρε το λόγο και περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση με τους μικροπωλητές ιδιαίτερα στο χώρο του Λιμνείου τις μέρες των Απόκρεων. Τόνισε ότι είναι απαράδεκτες οι συνθήκες τόσο από άποψη της υγιεινής όσο και αισθητικής και πρότεινε ο δήμος να κατασκευάσει ξύλινα κιόσκια που θα τα παίρνουν αυτοί που έχουν τις άδειες ώστε να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενα που αποτελεί δυσφήμιση της πόλης μας. Η πρόταση του βρήκε άμεσο αποδέκτη τον κ. Αγκόρτσα ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι συμφωνεί με τον κ. Ξυνίδη. Επίσης έγινε νύξη  ότι λειτουργεί η οικογενειοκρατία σ’ αυτούς που παίρνουν τις άδειες και ότι πρέπει αυτές να δίνονται με κοινωνικά κριτήρια.

Προσλήψεις στην υπηρεσία καθαριότητας και …η ανάθεση της καθαριότητας του Παζαριού στην ΕΑΠΑΞ

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στις προσλήψεις για την κάλυψη 10 οργανικών θέσεων και 19 ορισμένου χρόνου (8μηνες συμβάσεις) προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην υπηρεσία καθαριότητας. Ως απόρροια αυτής τη έλλειψης προσωπικού είναι η ελλιπής καθαριότητα της Λαϊκής Αγοράς. Έτσι ήλθε προς έγκριση το κονδύλι των 45.000 ευρώ για την απευθείας ανάθεση του καθαρισμού  στην ΕΑΠΑΞ Α.Ε.

Είναι γνωστό ότι η λέξη «ΕΑΠΑΞ» και «απευθείας ανάθεση» αποτελούν «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση. Ο κ. Πούλιος …σήκωσε τους τόνους κάνοντας λόγο για «αμαρτωλή ΕΑΠΑΞ», τονίζοντας τη διαφωνία του με την λειτουργία της και τον τρόπο που κάνει τις προσλήψεις, βάλλοντας ευθέως ότι έχει εκλογική πελατεία και δίνει μεροκάματα στους ίδιους και στους ίδιους . Ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα τονίζοντας ότι οσονούπω αλλάζουν τα πράγματα στη ΕΑΠΑΞ ενώ ο κ. Ξυνίδης σουτάρισε…για το θέμα της καθαριότητας του παζαριού  «Ζητάμε από τους πολίτες 45.000 ευρώ για να καθαρίζεται το παζάρι που οφείλουν να καθαρίσουν αυτοί που έχουν τις θέσεις». Προτάθηκε λοιπόν από την αντιπολίτευση να δείξει το αυστηρό του πρόσωπο ο Δήμος και αφού τους ενημερώσει και τους δώσει ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών να…τσιμπά τους παραβάτες που δεν καθαρίζουν τις θέσεις τους και να τους επιβάλλει τσουχτερό πρόστιμο και αν δεν συμμορφωθούν να τους αφαιρούνται οι θέσεις. Από τη συμπολίτευση τονίστηκε ότι μέχρι και σακούλες τους έδωσε ο δήμος όμως το παζάρι συνεχίζει να …ζέχνει! Ο κ. Δήμαρχος έδωσε την εντύπωση ότι υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ μικροπωλητών και δήμου και ότι κάνουν διάβημα στο υπουργείο ότι πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Τελικά το θέμα της ανάθεση στην ΕΑΠΑΞ τέθηκε σε ψηφοφορία. Αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Αγκόρτσας  δεν ψήφισε το θέμα όπως και η αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα έκανε μια νύξη αναφορικά με το αν τα πρόστιμα που όπως ανεφέρθη επιβάλλονται τελικά πληρώνονται.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…