Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 ΣΕΒΑΘ εν αναμονή της ρύθμισης χρεών και του δανείου

ΣΕΒΑΘ εν αναμονή της ρύθμισης χρεών και του δανείου

0

Με άδεια χέρια… ήρθε ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Γιάννης Ράπτης από την Αθήνα – όπως προαναγγείλαμε στο φύλλο της Δευτέρας – καθώς αναβλήθηκε η συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομίας,  όπου θα παρουσίαζε μαζί με στελέχη, την μελέτη βιωσιμότητας που εκπόνησε η ΣΕΒΑΘ, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η εικόνα της εταιρείας, με απώτερο σκοπό να  εξασφαλιστεί άμεσα …ζωογόνο δάνειο από την ΑΤΕ. Η συνάντηση όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ. Ράπτη  αναβλήθηκε για λόγους επιβεβλημένης απουσίας του στελέχους που θα παρουσίαζε την μελέτη, ενώ ακόμη δεν προσδιορίστηκε χρονικά πότε θα επαναληφθεί.

Προτεραιότητες η ρύθμιση χρεών και το δάνειο

Ο κ. Ράπτης αναφερόμενος γενικά στην εικόνα της ΣΕΒΑΘ έθεσε ως προτεραιότητα δύο στόχους: Αφ’ ενός την υπαγωγή της εταιρείας στο νόμο για την 10ετή ρύθμιση χρεών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που ισχύει για όλες της επιχειρήσεις της Αν. Μακ. Θράκης, αίτημα που δεν έχει τελεσφορήσει. Συγκεκριμένα η ΣΕΒΑΘ επιδιώκει την υπαγωγή στη ρύθμιση για 18 εκ. ευρώ προκειμένου να μειώσει το συνολικό χρέος των 30 εκ. ευρώ που αποτελεί βρόχο για την εταιρεία.

Παράλληλα ευελπιστεί με το δάνειο από την ΑΤΕ να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της καθώς εκκρεμούν πληρωμές μισθοδοσίας 3 μηνών, στους 140 μόνιμους υπαλλήλους της.

Αλλά δεν σταματούν εκεί τα προβλήματα της καθώς σε μέγα μπελά της,  εξελίσσεται η νέα ΚΟΑ για τα κηπευτικά που προβλέπει την ολική αποσύνδεση.

«Μπελάς» η ολική αποσύνδεση για τα κηπευτικά

Ο κ. Ράπτης αποδέχτηκε μεν ότι η επιδότηση 4 δραχμές ανά φυτό στους ντοματοπαραγωγούς που έγινε με παρέμβαση Κοντού, λειτουργεί σαν κίνητρο προκειμένου να μην αποθαρρυνθούν και εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, καθώς αυτό θα σήμαινε το τέλος της ΣΕΒΑΘ γιατί θα οδηγηθεί σε εισαγωγή πρώτης ύλης με επακόλουθα την αύξηση του κοστολογίου στο προϊόν και την μείωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος στις εγχώριες και ευρωπαϊκές αγορές και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς όταν αυτές στενάζουν από την εισβολή φτηνού κινέζικου που παρά τον δασμό του 14% που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. δεν στάθηκε ικανό να ανακόψει την πορεία του, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν αποτελεί πανάκεια.

Ο …Ζάλλογος είναι κοντά!

       «Ας μην έχουμε αυταπάτες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα…», δήλωσε ενώ όταν ρωτήθηκε αν καρποφόρησαν «οι ρίξεις και οι τομές» που εξήγγελλε άμα τη λήψη των καθηκόντων του, τόνισε ότι αυτά θα φανούν μεσομακροπρόθεσμα, ειδάλλως ο …Ζάλλογος είναι κοντά!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…