Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Σε σύσκεψη για την τευτλοκαλλιέργεια προήδρευσε ο Α. Κοντός

Σε σύσκεψη για την τευτλοκαλλιέργεια προήδρευσε ο Α. Κοντός

0

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την «τόνωση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών από τις περιοχές που προμηθεύουν με πρώτη ύλη τα εργοστάσια Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας, εκπρόσωποι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ.), εκπρόσωποι του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη, αφού τονίστηκαν τα δεδομένα που ισχύουν με τη νέα ΚΟΑ για τη ζάχαρη και τα τεύτλα, αναφέρθηκε ότι με το αίτημα για την απόσυρση της ποσόστωσης ζάχαρης κατά 50,1% που υπέβαλε η χώρα μας στην Ε.Ε. για τη μετατροπή των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης σε εργοστάσια βιοαιθανόλης, οι παραγωγοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να παράγουν τεύτλα για ζάχαρη, θα εισπράξουν περίπου 25 € ανά στρέμμα συνδεδεμένη ενίσχυση και περίπου 10 € ανά στρέμμα ποιοτικό παρακράτημα για την εσοδεία 2007.

Μπόνους και μείωση χρεώσεων από την ΕΒΖ 

Πέραν αυτών, η Ε.Β.Ζ. ανακοίνωσε ότι επιπρόσθετα της τιμής θα δοθεί “bonus” στους τευτλοπαραγωγούς 2,50 € ανά παραγόμενο τόνο τεύτλων (στα ζαχαρότευτλα που θα έχουν ζαχαρικό τίτλο POL 13,0 o S και πάνω), που σημαίνει συνδεδεμένη ενίσχυση των καλλιεργητών ζαχαρότευτλων από 15 έως 20 € το στρέμμα για την εσοδεία 2007. Επίσης, προκειμένου να συμβάλει στην οικονομική στήριξη των παραγωγών προχωρεί στις παρακάτω μειώσεις των χρεώσεών της προς τους τευτλοπαραγωγούς:

Στην αξία του σπόρου κατά 50%, ήτοι όφελος παραγωγού 5,0 € το στρέμμα.

Στους ψεκασμούς, στη διάθεση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εφοδίων, κ.ά., ήτοι όφελος στον παραγωγό μεγαλύτερο από 3,0 € το στρέμμα.

Όσον αφορά αιτήματα των τευτλοπαραγωγών για περαιτέρω μείωση των χρεώσεων προς αυτούς, η Ε.Β.Ζ. δεσμεύτηκε να τα μελετήσει και σύντομα να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Δηλώσεις Α. Κοντού

Σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός, κ. Κοντός, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι:

«Η τευτλοκαλλιέργεια είναι από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της αγροτικής μας παραγωγής και η Κυβέρνηση συνεργαζόμενη με την Ε.Β.Ζ. καταβάλλει κάθε προσπάθεια, στα πλαίσια συγκεκριμένου προγράμματος που έχει εκπονήσει, για την περαιτέρω ανάπτυξή της».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …