ΟΧΙ στο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προτείνει η Περιφέρεια ανεξάρτητα από το χώρο κατασκευής του ή των ΧΥΤΥ, λέει, δια του επικεφαλής της κ. Νίκου Ανταμπούφη η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη», τόσο στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε αίθουσα του Δημαρχείου την Τετάρτη το μεσημέρι, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο συζήτησης για το θέμα. Το «ΟΧΙ» – όπως εξήγησε ο κ. Ανταμπούφης μετά του κ. Δέλκου στελέχους του ΣΥΝ, δεν έχει χαρακτήρα μιας στείρας αφοριστικής άρνησης που απορρέει από τοπικιστικές λογικές και εγκλωβίζει τους πολίτες σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, ούτε έχει την έννοια του στρουθοκαμηλισμού απέναντι στο πρόβλημα της διαχείρισης ή εξυπηρετώντας επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς σκοπούς αλλά γιατί αυτό απέχει από το να είναι ολοκληρωμένο, είναι πρόχειρο και μη ρεαλιστικό και έγινε κυριολεκτικά στο πόδι: «Δεν συνδέεται παρά μόνο σε επίπεδο απλής αναφοράς με το εθνικό σχέδιο διαχειρίσεις απορριμμάτων», για να εξοικονομηθούν κάποια κονδύλια: « Το συγκεκριμένο σχέδιο υπηρετεί περισσότερο ανάγκες απορρόφησης κονδυλίων», δεν στηρίζεται στην κοινωνική συναίνεση: «το συγκεκριμένο σχέδιο δεν τις αναφέρει ούτε ως παραμέτρους υλοποίησης» και κυρίως δεν αντιμετωπίζει με στοιχειώδη επάρκεια το πρόβλημα ενώ κινείται ξεκάθαρα αντίθετα στις αρχές ενός Σχεδίου που:
Α) Έχει ξεκάθαρα διατυπωμένους στόχους με συγκεκριμένη μέθοδο επεξεργασίας υπολειμμάτων , αποκλείοντας την καύση
Β) Μεριμνά για την ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων και του κόστους που βαραίνει του πολίτες
Γ) Έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική συναίνεση και ξεπερνά τοπικιστικές λογικές με την επιστημονική τεκμηρίωση των επιλογών του.
Η θέση της Δ.Π. «Πολίτες για την Ξάνθη»
Υποστηρίζουμε
1)Την έναρξη από τώρα, της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και ήπια επεξεργασία των υπολειμμάτων σε διαχειριστικές ενότητες που δεν είναι απαραίτητα ίδιες με τις διοικητικές
2)Την παύση της υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου της Περιφέρειας
3)Την εφαρμογή ενός χρονοδιαγράμματος για τη ριζική του αναθεώρηση μέσα από μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή που ακολουθήθηκε.
Προτείνουμε
1)Θεωρούμε επιβεβλημένη ανάγκη την ύπαρξη ενός ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ σχεδίου διαχείρισης που:
α) υπηρετεί την Προστασία του Περιβάλλοντος
β)Εξασφαλίζει τη συναίνεση και την πλατιά συμμετοχή πολιτών
γ)επιλέγει το βέλτιστο συνδυασμό οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων
Μαριάννα Ξανθοπούλου