Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Πυρκαγιά στον υγροβιότοπο της Βιστονίδας

Πυρκαγιά στον υγροβιότοπο της Βιστονίδας

0

Μπορεί να είναι χαμηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές η εποχή που διανύουμε και η Ξάνθη να κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα… από ένα πύρινο καλοκαίρι όμως το φθινόπωρο της επεφύλαξε μια άλλη πυρκαγιά και μάλιστα σε μια περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία.
Πυρκαγιά στον υγροβιότοπο της Βιστονίδας
Συγκεκριμένα την Κυριακή στις 13.40 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην παραλίμνια περιοχή της Βιστονίδας και στο Δέλτα Κοσύνθου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Σέλινο. Παράλληλα υπήρχε εστία φωτιάς και στην παραλίμνια περιοχή απ’ την πλευρά της Ροδόπης στην περιοχή της Διαλαμπής και του Κοπτερού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και τον υποδιοικητή κ. Τοπαλίδη η φωτιά είχε μέτωπο 2,5 χιλιόμετρα και ο δυνατός αέρας έκανε δύσκολη την κατάσβεση της. Έτσι δεν γλίτωσε το Παρατηρητήριο των πουλιών όμως ευτυχώς σώθηκε το δάσος Καλαί. Κάηκαν 500 στρέμματα με παραλίμνια βλάστηση (αρμυρίκια) και δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες.
Η επιχείρηση κατάσβεσης
Στην επιχείρηση κατάσβεσης έλαβε μέρος σύσσωμη η δύναμη της Π.Υ. Ξάνθης, κλιμάκιο από τον Ίασμο, πεζοπόρο τμήμα και ελικόπτερο από την Αλεξανδρούπολη, άρμα της 4ης ΕΜΑΚ Κομοτηνής, 2 πετζετέλ από τον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, 2 χωματουργικά, γκρέιντερ και εκφορτωτής της Νομαρχίας Ξάνθης, το Δ΄Σ.Σ., 2 χωματουργικά μηχανήματα του Δ. Βιστονίδας, 2 υδροφόρες της ΔΕΥΑΞ, η ΕΛ.ΑΣ,. και η Αγροφυλακή. Την επιχείρηση συντόνιζαν ο αναπληρωτής περιφερειακός πύραρχος κ. Ρούφος ο διοικητής της Π.Υ. Ξάνθης κ. Γενιτζές. Παρόντες ήταν ο Νομάρχης κ. Παυλίδης, ο δήμαρχος Βιστονιδας κ. Ζλάτκος, ο αντινομάρχης , αρμόδιος για την πολιτική προστασία κ. Παναγιώτης Ταρενίδης. Η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί, ενώ στην περιοχή παραμένουν 3 οχήματα και 6 πυροσβέστες για πιθανή αναζωπύρωση.
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης.
Τι να κρύβει η φωτιά σε υγροβιότοπο;
Παράλληλα πολλά ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι υπήρχαν δυο εστίες και από τις δυο πλευρές της λίμνης (Ξάνθη – Κομοτηνή). Σημειώνεται ότι αυτή η περιοχή αποτελεί ένα υγροβιότοπο με σπάνια είδη πουλιών και ζώων και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, ανήκει δε στην Α’ ζώνη προστασίας, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα π.χ. κυνήγι ή βοσκή. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για εμπρησμό είτε εξ αμελείας είτε με άλλη σκοπιμότητα, αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής. Μπορεί να μην είναι εκτεταμένη η καταστροφή αλλά δεν παύει να είναι μια οικολογική καταστροφή σε μια χλωρίδα και πανίδα ενός σπάνιου υγροβιότοπου και είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν τα αίτια ή οι πιθανές σκοπιμότητες που υποκρύπτει αυτή η ενέργεια και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Ο Δήμαρχος Βιστονίδας που ήταν παρών σ’ όλη την επιχείρηση κατάσβεσης, τη Δευτέρα το πρωί ήταν επίσης στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει τι άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Όπως μας επεσήμανε ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα ζητώντας και την αρωγή της Νομαρχίας, στην διάνοιξη της περιμετρικής τάφρου ώστε σε περίπτωση υπερχείλισης της Βιστονίδας να υπάρχει δίοδος των νερών προς τη λίμνη και να μην προκληθούν πλημμύρες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…