Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ποιότητα: Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής γεωργίας

Ποιότητα: Το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής γεωργίας

0

Τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε επί διετία το Τμήμα Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σ’ όλη την …καπνοαπραγωγική Ελλάδα, παρουσίασε ο καθηγητής κ. Χρήστος Φωτόπουλος, την Κυριακή 25 Μαΐου στις 17.30, σε ξενοδοχείο της Ξάνθης. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού με άλλες ανταγωνιστικές καλλιέργειες» και ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσω Ο.Π.Ε.Κ.Π.Ε., είχε δε ως αντικείμενο να απαντήσει στο ερώτημα των αγροτών: «Μετά τον καπνό τι θα καλλιεργήσουμε;», καθώς η αναθεώρηση της ΚΑΠ και η ολική αποσύνδεση στον καπνό οδηγεί σε συρρίκνωση της καλλιέργειας γεγονός που επιτείνεται μετά το 2009 οπότε θα μειωθεί στο ήμισυ η επιδότηση στον καπνό. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που θα παρέχουν αγροτικό εισόδημα ικανό να κρατήσει τους αγρότες στη γη τους!

Ποιότητα – ανταγωνιστικές καλλιέργειες – αγρότες επιχειρηματίες:Το τρίπτυχο αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής γεωργίας

Σ’ αυτά απαντά η έρευνα η οποία όπως μας πληροφορεί ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ήταν πολυσχιδής και είχε ως στόχο να προσδιορίσει τις παραμέτρους εκείνες, προκειμένου οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις να βρουν τη δική τους στρατηγική αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να διασαφηνιστεί αν μπορεί η συμβατική καλλιέργεια να επιβιώσει μέσα σ’ ένα νέο διαμορφούμενο διεθνές πλαίσιο όπου αναδεικνύονται καινούργιες αγορές αυτές της Ινδίας και της Κίνας που μπαίνουν δυναμικά με χαμηλές τιμές αγροτικών προϊόντων και στα πλαίσια του ανταγωνισμού δημιουργούν πρόβλημα στα δικά μας προϊόντα. Τα συμπεράσματα είναι όπως τα αναλύει ο κ. Φωτόπουλος:α)Με εφαλτήριο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αύξηση της ανταγωνιστικότητας β)Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών όταν η συμβατική καλλιέργεια φθίνει και στροφή στις εναλλακτικές καλλιέργειες

γ)αλλαγή της «φυσιογνωμίας» του αγρότη σε αγρότη επιχειρηματία με σχεδιασμό διερεύνησης της τοπικής αγοράς δ)Εμπλοκή των αγροτών μέσα από συνεταιριστικά σχήματα ή εταιρείες στο κομμάτι της εμπορίας αγροτικών προϊόντων ε) Συμβολαιακή γεωργία που είναι το μέλλον της γεωργίας καθώς ο παραγωγός έχει διασφαλισμένη τιμή και διάθεση.

Ο καπνός φθίνει…στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες

Χρήστος Φωτόπουλος καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Καταλήξαμε μέσα από την έρευνα ότι η εθνική στρατηγική των αγροτικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην ποιότητα των προϊόντων τα οποία όμως προσδιορίζονται μέσα από συστήματα διασφάλισης της ποιότητας, πρότυπα τα οποία αναγνωρίζουν οι καταναλωτές. Επίσης ερευνήσαμε το θέμα της αναδιάρθρωσης της καπνοκαλλιέργειας. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους καπνοπαραγωγούς ιδιαίτερα των τύπων Βιρτζίνια και Μπέρλεϋ, καθώς είναι πολύ χαμηλές οι τιμές και δεν συμφέρει η παραγωγή. Συνεπώς πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις γι’ αυτούς που θα δίνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα».

Ορεινή περιοχή Ξάνθης: «Να συνεχιστεί η καλλιέργεια του καπνού…»

Ιδιαίτερα για την ορεινή περιοχή της Ξάνθης όπου ο καπνός της ποικιλίας μπασμά αποτελεί μονοκαλλιέργεια και παρουσιάζει ιδιομορφίες ως προς την καλλιέργεια του η έρευνα σε 109 παραγωγούς έδειξε ότι μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη δεδομένη μείωση της καπνοκαλλιέργειας πανελλαδικά που μοιραία θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς και αύξηση της ζήτησης και συνεπώς θα ανακάμψουν οι τιμές σ’ ένα – δύο χρόνια!

Φωτόπουλος: «Το θέμα του Μπασμά παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ιδιομορφία επειδή είναι μια ποικιλία πολύ καλή, η καλύτερη από πλευράς ποιότητας η οποία έχει την ιδιομορφία: Έχει πολλά ημερομίσθια και μάλιστα της ίδιας οικογένειας. Με τις υπάρχουσες τιμές μένει ένα εισόδημα παρά την εξάρτηση της επιδότησης. Το 60% είναι μονοκαλλιέργεια και δεν υπάρχουν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις και ένα – δύο χρόνια μπορεί να ταλαιπωρηθούν οι παραγωγοί με τις χαμηλές τιμές, όμως από τα στοιχεία που έχουμε από την Νότια Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια μειώνεται σημαντικά και αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η προσφορά του και θα υπάρχει ζήτηση. Συνεπώς μέσα σε δύο – τρία χρόνια θα έχουμε αύξηση των τιμών. Δεν θα χρειαστεί στην περιοχής σας εναλλακτική λύση, θα παραμείνει ο καπνός.

Με την αύξηση των τιμών θα έχουμε ένα εισόδημα που θα συνεχιστεί η καλλιέργεια με κάποια όμως διαφορά:Μια διαδικασία Ολοκληρωμένης διαχείρισης του καπνού, που θα διασφαλίζει την ποιότητά του».

«Θα τη βρούμε τη ρότα…»

Επιφυλακτικός απέναντι στα συμπεράσματα της έρευνας…λόγω κόστους αλλά και αισιόδοξος ότι ο αγρότης θα βρει το δρόμο του… ο πρόεδρος της ΣΕΒΑΘ κ. Ράπτης που παρευρίσκονταν στην ημερίδα ως πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ (τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο) και παραγωγός.

Γιάννης Ράπτης: «Ο καπνός είναι παραδοσιακή καλλιέργεια για τον νομό μας αλλά με τα στοιχεία που άκουσα η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Τα κόστη που συμπεριλαμβάνει η μελέτη είναι πολύ μεγάλα. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η προσωπική εργασία δεν θα μείνει τίποτε στον παραγωγό. Μετά την ολική αποσύνδεση πιστεύω ότι πρέπει να χαράξουμε άλλη ρότα σε ποιοτικά προϊόντα. Ο καπνός είναι περιζήτητος και οι παραγωγοί μας θα απολαύσουν καλές τιμές …Θα τη βρούμε τη ρότα»!

Σημειώνεται ότι την ημερίδα παρακολούθησε η κα Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Δουλγκέρ, όμως …ισχνή ήταν η παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων καπνοπαραγωγών. Μετά την Ξάνθη τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στην Έδεσσα, Λαμία και Αγρίνιο, ενώ προηγήθηκε η Κομοτηνή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…