Παλιά Πόλη: έφοδος της αυθαιρεσίας!

0

Κάποτε ψιθυριζόταν, μετά άρχισε ν΄ ακούγεται, ακολούθησε η κοινή αποδοχή και φτάσαμε πλέον να κραυγάζει στο στολίδι της Ξάνθης, την Παλιά Πόλη, η αυθαιρεσία που επικρατεί και ακυρώνει κάθε προσπάθεια φορέων και ιδιωτών για την ανάδειξη και εξέλιξή της. Ποιος ευθύνεται για την κατάντια; Τι κρύβεται πίσω απ’ τα κλειστά μάτια όσων εθελοτυφλούν στην εξόφθαλμη κατάσταση που επικρατεί;
Η βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί αναμφίβολα μια απ’ τις ωραιότερες και χρησιμότερες επιλογές διάθεσης του ελεύθερου χρόνου κάθε κατοίκου και επισκέπτη της πόλης. Και φυσικά δε μένει ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία από πολλούς. Όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων, ο παλιός οικισμός έχει μετατραπεί σ’ έναν απ’ τους κυριότερους πόλους έλξης επισκεπτών. Τα οφέλη πολλαπλά για την πόλη και τους κατοίκους της, απολαμβάνουν και όμοροι νομοί και όλη η Θράκη, λόγω της μοναδικότητας αυτού του ζώντος κομματιού της ιστορίας και της παράδοσης όλης της περιοχής.
Η ιστορία της πόλης και ειδικότερα της Παλιάς Πόλης, είναι καταγεγραμμένη σε ιστορικά έντυπα και αποσπασματικά τουλάχιστον, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει τα χνάρια και να φτάσει στο σήμερα. Η παράδοση απ’ την άλλη πλευρά, μεταφέρεται με τον ασφαλέστερο τρόπο, από γενιά σε γενιά και αποτυπώνεται από κάποιους λάτρεις του είδους, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και τη συνέχειά της.
Ζωντανές αποδείξεις όμως των αιώνων που περνούν και των σημαδιών που αφήνουν, μέσα απ’ τα οποία αναδεικνύεται η πρόοδος και η εξέλιξη, τα θετικά και τα αρνητικά της, είναι τα κτίρια, οι δρόμοι, τα σοκάκια, οι πόρτες, τα μπαλκονάκια, τα φωτιστικά, οι αυλές, τα δέντρα, όλα όσα συνθέτουν αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε ως σύνολο ‘Παλιά Πόλη’.
Κουλτούρα και ευαισθησία
Ο οικισμός είναι ως γνωστόν ανοιχτός και προσβάσιμος σε όποιον το επιθυμεί, ξανθιώτη ή επισκέπτη, απλό πολίτη ή εκλεγμένο, παράγοντα ή εκπρόσωπο φορέα και φυσικά δεν περιορίζεται στη ‘βιτρίνα’ που αποτελείται απ’ τα πρώτα σπίτια. Εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και η διαδρομή ανακάλυψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ταξίδι στο χρόνο. Η αποτύπωση της κουλτούρας και της ευαισθησίας των κατοίκων μέσα στους αιώνες, μπορεί να ‘ταξιδέψει’ και τον πιο πραγματιστή επισκέπτη. Ακόμη και τα μισογκρεμισμένα σπίτια έχουν την προσωπικότητά τους όπως κι οι χορταριασμένες αυλές που κρύβουν μυστικά και τα πάλαι ποτέ λουτρά που βρίσκονται πλέον μέσα στα σαλόνια.
Κι εκεί που ‘ταξιδεύει’ ο επισκέπτης, βιαίως έρχεται στη στεγνή κα αδηφάγα πραγματικότητα με τον χειρότερο τρόπο. Δίπλα στον ζωγραφισμένο περίτεχνα τοίχο και τη βαριά ξύλινη πόρτα, εμφανίζεται ως διά μαγείας ένα σιδερένιο κακότεχνο μπαλκόνι κι ένα παράθυρο από αλουμίνιο που ‘παγώνει’ το μυαλό και τις αισθήσεις.
Η ερώτηση βγαίνει αβίαστα: «πώς είναι δυνατόν κάποιοι κάτοικοι να αναπαλαιώνουν και κάποιοι άλλοι να καταστρέφουν, εμφανώς αυθαιρετώντας;». Και έπεται η συνέχεια: δεν υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων και νόμων το οποίο ισχύει για όλους; Δεν υπάρχουν υπηρεσίες που διαφυλάττουν την τήρησή τους; Δεν έχουν περάσει ποτέ κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ή αιρετοί αρμόδιοι απ’ τα συγκεκριμένα σημεία για να παρατηρήσουν το μέγεθος της αλλοίωσης του ‘χρώματος’ της περιοχής και της επερχόμενης καταστροφής;
Όλοι εκείνοι που διατείνονται ότι ενδιαφέρονται και προσπαθούν να εντάξουν τον παλιό οικισμό σε προγράμματα και σχεδιασμούς πέρα απ’ τα εθνικά όρια, δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για το μέγεθος της αυθαιρεσίας που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας στην περιοχή;
Άκρατη πρόκληση των νομοταγών
Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται: όλοι οι νέοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης που ακολουθούν τις σύννομες διαδικασίες και προκαλούνται απ’ τους αυθαιρετούντες, προέβησαν σε κάποια ενέργεια για την αποκατάσταση των ‘κακώς κειμένων’; Αποτάθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες προστατεύοντας τους ίδιους, τις περιουσίες τους αλλά και την πόλη ολόκληρη;
Τα ερωτήματα είναι πολλά, μεγάλα και σημαντικά σχεδόν όσο και το στοίχημα που είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη της Παλιάς Πόλης. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών όταν πρόκειται για ένα τόσο καθοριστικό, με τις προεκτάσεις ύπαρξής του, κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Οι αποσπασματικές προσπάθειες για καλλωπισμό και εξωραϊσμό του παλιού οικισμού καθώς και η ολοκλήρωση έργων υποδομής που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν έχουν κανένα σκοπό και κανένα θετικό αποτέλεσμα όταν ακυρώνονται από άσκοπες και τελικά καταστροφικές κινήσεις της όλης προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν και οι νομοταγείς πολίτες με την επένδυση πολλών εκατομμυρίων για την αναπαλαίωση των περιουσιών τους.
Οι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, σίγουρα δεν είναι μόνο εκείνοι που για γνωστούς λίγο πολύ απ’ όλους λόγους, μηδέ των ψηφοθηρικών εξαιρουμένων, συναινούν στη συνέχιση της καταστροφής αδιαφορώντας για το μέλλον. Υπεύθυνοι πρέπει να αναζητηθούν σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών που εμπλέκονται, από Υπουργείο μέχρι Πολεοδομία του Δήμου και να είστε βέβαιοι ότι θα αναζητηθούν!
Είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό τα θέμα που αφορά όλους μας για να μείνουμε στην κατάθεση αποριών και ερωτήσεων, ακόμη και για τον προβληματισμό και τον σκεπτικισμό των αρμοδίων. Το ‘Ε’ ξεκινά μια έρευνα που θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν όλες οι απαντήσεις και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση της συνεχιζόμενης αυθαιρεσίας εις βάρος όλων μας και κυρίως εις βάρος του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης της Ξάνθης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολύτιμη δωρεά στο Δήμο Βιστονίδας

Μια ανάγκη της νεοσύστατης Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Βιστονίδας ήρθε να καλύψει η δωρ…