Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Όταν η πλειοψηφία κάνει το έλασσον …μείζον!

Όταν η πλειοψηφία κάνει το έλασσον …μείζον!

0

Με την επισήμανση από τον πρόεδρο της Διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Τάτση,  της αναγκαιότητας να επικρατήσει ως κυρίαρχη αντίληψη η συνοχή που αποτελεί εργαλείο επίτευξης των στόχων της Διευρυμένης και η μεγαλύτερη συναίνεση στην κατανομή των θέσεων στο Διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο, ώστε να είναι δημοκρατικότερη η εκπροσώπηση, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια τακτική συνεδρίαση των εκλεγμένων νομαρχιακών εκπροσώπων των τριών νομών, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Νατάσσα» της Ξάνθης. Με ελάχιστους απόντες (8) αλλά με αισθητή την απουσία των νομαρχών Καβάλας – Δράμας κ. Καλιοντζή και Ευμοιρίδη αντίστοιχα που παρέστησαν δι’ εκπροσώπων τους, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι των τριών νομών απ’ τις τρεις παρατάξεις (75 συνολικά) εξέλεξαν με ψηφοφορία τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο, γραμματέα και τα 16 μέλη( 8 τακτικά και 8 αναπληρωματικά) των 2 επιτροπών (οικονομικής – διοικητικής ) για την διετία 2007 – 2008.

Αλληλοχαιρετισμοί με νόημα

Κάνοντας μια γενική αναφορά ο κ. Τάτσης στο ρόλο και τις αρμοδιότητές της Διευρυμένης, καθώς και στα στάδια οικοδόμησής της ως θεσμού, στα προβλήματα λειτουργίας της εξαιτίας μια ασαφούς θεσμικής κατοχύρωσης της και  στους 4 άξονες δράσης της (περιβάλλον πολιτισμός, τουρισμός επιχειρηματικότητα), απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί η συνεργασία σ’ όλους τους τομείς προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εύρυθμη λειτουργία της «για το κοινό συμφέρον που ξεπερνά τα κόμματα»  και να «επικρατήσει η αυτοδιοιηκητική αντίληψη».

Αντ’ αυτού (κ. Καλλιοντζή , νομάρχη Καβάλας), ο κ. Τσαλουχίδης κατέθεσε τη διαπίστωση ότι παρότι την προηγούμενη τετραετία υπήρχαν αντιπαλότητες στη Διευρυμένη όμως αυτές δεν οδήγησαν σε ακρότητες και ότι πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη συνοχή αυτή την τετραετία.

Αντ’ αυτού (κ. Ευμοιρίδη, νομάρχη Δράμας) μίλησε ο κ. Ιωαννίδης Θωμάς τονίζοντας ότι όποια και αν είναι τα προβλήματα και στους τρεις νομούς υπάρχει η δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν μαζί.

Ο νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης εκδήλωσε την πεποίθησή του ότι η Διευρυμένη μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά …αρκεί να υπάρχει σαφήνεια στο θεσμικό της πλαίσιο  επισημαίνοντας ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν απέρρεαν όταν αυτή «περιβεβλημένη την νομιμότητα», «εισέβαλλε» σε ζητήματα που αφορούν το κάθε νομό και είναι αρμοδιότητας του νομαρχιακού συμβουλίου του κάθε νομού. Επίσης ως κατακλείδα ενδεικτική όμως της ισχύουσας αντίληψης τόνισε: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ μας πρέπει να εκλείψει…»

Η κα Καραχασάν δήλωσε ότι η μείζων αντιπολίτευση θα στηρίξει όλες εκείνες αναπτυξιακές τις προσπάθειες που κατατείνουν στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των τριών νομών, ενώ θα αντιταχθεί σ’ αυτές που θεωρεί ότι λειτουργούν σαν τροχοπέδη σ’ αυτό.

Ο κ. Φωτιάδης επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόνισε ότι παρότι είναι αντίθετος στο θεσμό της Διευρυμένης καθώς οι λόγοι που την δημιούργησαν αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εντούτοις θα αγωνιστεί για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Σημειώνεται ότι απείχε από την ψηφοφορία που ακολούθησε ενώ το ίδιο δεν έπραξε και στις επιτροπές …  

Συναινετικά ο αντιπρόεδρος …υπό τον όρο να είναι από την μειονότητα

Ο κ. Τάτσης πρότεινε τον κ. Θωμά Τοκακλίδη εκ Δράμας ως πρόεδρο του Νομαρχιακού συμβουλίου, αντιπρόεδρο την κα Νεραντζάκη εκ Δράμας και γραμματέα την κα Ζήκου εκ Καβάλας.

Επίσης απεύθυνε πρόταση προς την αντιπολίτευση να εκλεγεί συναινετικά αντιπρόεδρος από την αντιπολίτευση με τον όρο να είναι μουσουλμάνος αιτιολογώντας: «η μουσουλμανική μειονότητα δικαιούται να έχει συμμετοχή στην εξουσία». Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού θεώρησε ότι ο κ. Τάτσης κάνει πολιτικά παιχνίδια με την μειονότητα  περιστέλλοντας  παράλληλα το δικαίωμά της να θέσει τον υποψήφιο που η ίδια έχει αποφασίσει, γεγονός που ευτελίζει το ρόλο της.

Η πρόταση απορρίφθηκε και η  μείζων αντιπολίτευση δια της επικεφαλής κας Καραχασάν, πρότεινε τον κ. Ουζούν Ιρφάν εκ Ξάνθης ως πρόεδρο, τον κ. Αρχέλαο Γρανά ως αντιπρόεδρο και τον κ. Ηλιάδη Μιχαήλ ως γραμματέα.

Η ψηφοφορία

Ακολούθησε ψηφοφορία, η οποία ανέδειξε τους προταθέντες από την συμπολίτευση. Έτσι:

Τοκακλίδης Θωμάς: 38 ψήφοι, πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου

Ουζούν Ιρφάν 24 ψήφοι

3 λευκά και 2 άκυρα

Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε με 39 έναντι 24 του κ. Γρανά, η κα Νεραντζάκη και γραμματέας η κα Ζήκου με 39 ψήφους έναντι 24 του κ. Ηλιάδη. Τρεις δήλωσαν παρών!

Δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου

Ο κ. Τοκακλίδης αφού έλαβε τα συγχαρητήρια για την εκλογή απ’ όλο το σώμα και ιδιαιτέρως απ’ τον κ. Τάτση, απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση γιατί τα προβλήματα είναι τα ίδια και μπορούν να βρεθούν λύσεις και σημείωσε ότι πρέπει μπρος την πρόκληση του Δ’ΚΠΣ να ενδυναμωθεί με ιεράρχηση των στόχων και δουλειά η διεκδικητικότητα. Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν πολλές συνεδριάσεις του σώματος και ότι θα ακολουθεί πιστά τον κώδικα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Η… «μάχη» των επιτροπών

Προεδρεύοντος του νέου προέδρου του σώματος και απελθόντος του πλειοψηφούντος νομαρχιακού συμβούλου κ. Καραπαπάζογλου που διηύθυνε τη διαδικασία της εκλογής του προεδρείου, ο κ. Τοκακλίδης συγκάλεσε  σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το σώμα με δύο θέματα ημερήσιας διάταξης. Την εκλογή 16 μελών στις δύο επιτροπές.

Προηγουμένως η κα Καραχασάν κατέθεσε την πρόταση να συμπεριληφθεί στις αρμοδιότητες μιας επιτροπής η επεξεργασία δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως αυτή έπεσε στο κενό καθώς υπήρχαν αντεγκλήσεις από τη συμπολίτευση επί της νομιμοποίησης της διεύρυνσης αρμοδιοτήτων της επιτροπής,  παρά τη παρέμβαση του κ. Κορυφίδη που κάλεσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση και να δοθεί έμφαση στην ουσία και να παρακαμφθούν τα διαδικαστικά. Ο κ. Τάτσης παρενέβη τονίζοντας ότι η πρόταση είναι θετική και θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Η …απλή αναλογική!

Η «μάχη» των επιτροπών ξεκίνησε με πρόταση του κ. Τάτση προς την αντιπολίτευση να συναινέσει να εκλεγούν στην πρώτη επιτροπή 2 τακτικά μέλη της συμπολίτευσης 2 της αντιπολίτευσης και στη 2η επιτροπή 2 τακτικά μέλη της συμπολίτευσης, ένα μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης και ένα  μέλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η ομάδα όμως του ΚΚΕ  αντέδρασε μη αποδεχόμενη να είναι κάποιος  υποψήφιος  για τη 2η επιτροπή που τη θεωρούν υποδεέστερη αρμοδιοτήτων της πρώτης και …ότι προτιμά τη 1η επιτροπή!  Τελικά η …διαφορά … «επιλύθηκε», δια ψηφοφορίας και μάλιστα επαναληπτικής μέχρι να επιτευχθεί το «επιθυμητό» αποτέλεσμα, όπως επισήμανε η αντιπολίτευση που θεωρεί ότι η πρόταση Τάτση ήταν «υποκριτική», «μια μεθοδευμένη προσπάθεια» για να ακολουθήσει ψηφοφορία και να αναλάβει η πλειοψηφία της συμπολίτευσης να αναδείξει τους «εκλεκτούς» της ανάμεσά τους ο κ. Φωτιάδης και ο κ. Στεφανίδης της ελάσσονος αντιπολίτευσης.  Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών…συνεπικουρεί στον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης, καθώς στις 2 επιτροπές εκλέχθηκαν από την μείζονα αντιπολίτευση των 27 εδρών 2 τακτικά μέλη και 2 αναπληρωματικά  και από την ελάσσονα των τριών εδρών 2  τακτικά μέλη και 2 αναπληρωματικά επίσης!

Ποιοι εκλέχθηκαν στις επιτροπές

1η επιτροπή: Τακτικά μέλη: Πατατάκης, Δημούδη , Καραχασάν, Φωτιάδης

Αναπληρωματικά:Στάντζιου, Παπαντίδης Ξανθόπουλος, Στεφανίδης      

2η επιτροπή:Τακτικά μέλη:Παναγιωτάκης, Πασχαλίδης, Ξανθόπουλος, Στεφανίδης

Αναπληρωματικά: Δερετζής, Παπαδόπουλος, Μαραγκού, Φωτιάδης     

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες του 2007

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους που σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν …