Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Όσο ωφέλιμο, τόσο άγνωστο στην Ελλάδα το σπαράγγι

Όσο ωφέλιμο, τόσο άγνωστο στην Ελλάδα το σπαράγγι

0

Την ανάγκη για ενημέρωση γύρω από το σπαράγγια αλλά και την οργάνωση της καλλιέργειας, συγκομιδής, συσκευασίας και προώθησης του σπαραγγιού, έρχεται να καλύψει η δημιουργία του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Σπαραγγιού που συστάθηκε από Συνεταιρισμούς Σπαραγγιού.

Άγνωστο παραμένει για το ελληνικό τραπέζι το σπαράγγι που αποτελεί ένα πλούσιο σε βιταμίνες και στοιχεία είδος διατροφής και καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σε μια προσπάθεια να το γνωρίσει ως προϊόν ο Έλληνας και να προωθηθεί τόσο στη χώρα μας ως καλλιέργεια όσο και στο εξωτερικό, οι Συνεταιρισμοί Σπαραγγιού των Νομών Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Αιτωλοακαρνανίας, προχώρησαν στη σύσταση του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Σπαραγγιού.

Όπως μας λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου κ. Α. Μαλτεπιώτης: «το Ινστιτούτο συστάθηκε στις 10 Αυγούστου 2006 με έδρα τον Έβρο και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη. Οι τέσσερις αυτοί νομοί, καλύπτουν συνολικά το 80-90% παραγωγής της χώρας. Συγκεκριμένα στο νομό Καβάλας καλλιεργούνται 10 χιλιάδες στρέμματα, στο νομό Έβρου 5 χιλιάδες στρέμματα, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας 4,5 χιλιάδες στρέμματα και στο νομό Ξάνθης 2 χιλιάδες στρέμματα περίπου».

Επιδοτείται από την αγορά

Στην ερώτησή μας αν υπάρχει κάποιου τύπου επιδότηση για την καλλιέργεια του σπαραγγιού, η απάντηση του κ. Μαλτεπιώτη είναι: «το σπαράγγι επιδοτείται από την αγορά, τον καταναλωτή. Στην Ελλάδα τώρα το μαθαίνουμε το σπαράγγι κι αυτός είναι κι ένας απ’ τους σκοπούς του Ινστιτούτου, να γνωρίσει ο Έλληνας το προϊόν, τις ευεργετικές του ιδιότητες και τις δυνατότητες να ενταχθεί στις διατροφικές μας συνήθειες. Στην Ευρώπη καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αρκεί να σας πω ότι δεν επαρκούν οι καλλιέργειες για να καλύψουν τις ανάγκες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες».

Ο σκοπός του Ινστιτούτου

 Όπως μας ενημερώνει ο κ. Μαλτεπιώτης, σκοπός του Ινστιτούτου είναι η συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις κατά τόπους Περιφέρειες και Νομαρχίες, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και γενικά της ελληνικής επικράτειας όπως και με τα Επιστημονικά και ερευνητικά Κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την καλύτερη οργάνωση της καλλιέργειας, της συγκομιδής, της συσκευασίας και της προώθησης του σπαραγγιού, στην ξένη και κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Κλείνοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος μας ενημερώνει ότι: «περί τα τέλη Μαΐου, σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μας Συνέδριο, το οποίο θέλουμε να είναι άρτια οργανωμένο και να λειτουργήσει ενημερωτικά για όσους ενδιαφέρονται για το σπαράγγι».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το τρίπτυχο ΧΑΔΑ – ΧΥΤΑ  – ΧΥΤΥ…και το Σχέδιο

Μονόδρομος… η υλοποίηση του «Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων» σε περιφερειακό επίπεδο, τό…