Στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως συνεδριακό, αθλητικό τουρισμό κ.ά. εκτός από τον παραδοσιακό τουρισμό θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα αν θέλει να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική βοηθώντας περισσότερο στην οικονομία της χώρας. Αυτό φάνηκε από στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα μάλιστα με αυτά οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν έναν από τους πυρήνες της ανόδου των ξένων επισκεπτών στη χώρα.
Συνεδριακός τουρισμός
Η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου στην Αθήνα και το οποίο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται πως θα βοηθήσει στην άνοδο της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού. Η εταιρία που θα αναλάβει να το κατασκευάσει έχει ήδη επιλεγεί ενώ το κόστος της όλης επένδυσης θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.
Το Συνεδριακό τουρισμό θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και τοπικά. Προσφέρει πάρα πολλά.
Θρησκευτικός τουρισμός
Η Ελλάδα είναι ίσως μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που μπορεί να αναπτύξει αυτή τη μορφή τουρισμού, αφού τα ελληνικά μοναστήρια αποτελούν θαυμάσια τεκμήρια τέχνης και τεχνικής.
Πολιτιστικός τουρισμός
Η διατήρηση και η ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτελεί συστατικό στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης και της προσφοράς εναλλακτικών δυνατοτήτων για κάθε είδους τουριστική δραστηριότητα. Πολλά κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έχουν σήμερα αποκτήσει νέες χρήσεις και στεγάζουν διάφορες λειτουργίες, όπως τουριστικά καταλύματα, μουσεία, εκθέσεις, εστιατόρια, δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες κ.λπ. Τα ιστορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων αναζωογονούνται με ανακαινίσεις κτιρίων, πεζοδρομήσεις και διαμορφώσεις χώρων αποτελώντας ελκυστικούς τόπους επίσκεψης τους. Επιπλέον σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο είναι διάσπαρτες οι οχυρώσεις θέσεων και οικισμών με φυλάκια, πύργους ή τείχη με επάλξεις και πύργους. Χτισμένα από τους Βυζαντινούς, συχνά επάνω σε θέσεις οχυρωμένες από τους αρχαίους χρόνους, δέχτηκαν αργότερα προσθήκες και επεκτάσεις από Φράγκους, Ενετούς ή Γενουάτες και από τους Οθωμανούς. Τα κάστρα του ελληνικού χώρου σηματοδοτούν την ιστορική διαμόρφωση του τόπου και αποτυπώνουν τη διαδοχή ιστορικών εποχών, οικοδομικών τεχνικών και πολιτιστικών προτύπων.
Οικοτουρισμός
Η προσφορά τουριστικών πακέτων γαστρονομίας, ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους τουριστικούς πράκτορες καθώς θα αμβλύνει τη χωροταξική συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας, και θα αναβαθμίσει και θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται από αυτήν.
Θεραπευτικός – Ιαματικός τουρισμός
Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών.
Αγροτουρισμός
Ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με την οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση.
Ελληνική φύση – Οικολογικός τουρισμός
Η Ελλάδα διαθέτει ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον, καθώς παρά τη μικρή της έκταση παρουσιάζει σπάνια γεωμορφολογία με έντονες αντιθέσεις και πολλές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Χιλιάδες δαντελωτές ακτές, επιβλητικά βουνά, σπήλαια και φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα «προικίζουν» την ελληνική γη με εντυπωσιακά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα της χώρας, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του οικολογικού-εναλλακτικού τουρισμού.
Όλα τα παραπάνω προσφέρονται λίγο ή πολύ στο νομό μας. Προβολή και αξιοποίηση χρειάζεται.
«Ε»