Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ψωμί από τον τόπο σου! Oμαδικά πυρά φορέων κατά Σιούφα για το ψωμί

Ψωμί από τον τόπο σου! Oμαδικά πυρά φορέων κατά Σιούφα για το ψωμί

0

Αναστάτωση στο χώρο όσων ασχολούνται με την κατασκευή και τη διάθεση του ψωμιού, έφερε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης αφού για διαφορετικούς λόγους, όλοι είναι δυσαρεστημένοι με κάποια σημεία του.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής του νομοσχεδίου για το ψωμί, όπου κλήθηκαν εκπρόσωποι των αρτοποιών, των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ και των αρτοβιομηχάνων, έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει ο «πόλεμος του ψωμιού» ενώ οι αιτίες είναι άλλες.

 Το νομοσχέδιο θεωρείται απαραίτητο από τους αρτοποιούς αφού βάζει ένα νομοθετικό πλαίσιο στη λειτουργία των σημείων παρασκευής και διάθεσης του βασικότερου από τα αγαθά του τραπεζιού των Ελλήνων, αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμφωνούν με όλες τις διατάξεις. Το μεγάλο ζήτημα είναι τα λεγόμενα «bake off» ψωμιά. Πρόκειται για το ψωμί που προέρχεται από κατεψυγμένη ζύμη και απλώς ψήνεται και διατίθεται σε άλλους χώρους εκτός φούρνων, όπως το έχουμε συνηθίσει.

Σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία

Στη διαδικασία πάντως αποδείχθηκε ότι όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές επιχείρησαν να επιτύχουν όσα περισσότερα μπορούν μέχρι την τελική διαμόρφωση και ψήφιση του νομοσχεδίου. ΄Eτσι, την ίδια ώρα που τα σούπερ μάρκετ διαμαρτύρονταν για την πρόβλεψη διαχωριστικού ύψους 2 μέτρων για τον χώρο του πρατηρίου άρτου, οι αρτοποιοί ζητούσαν να αυξηθεί η πρόβλεψη για τα ελάχιστα τετραγωνικά που πρέπει να έχουν τα πρατήρια, ώστε να καταστεί δυσχερέστερη η δημιουργία τους.

O εκπρόσωπος των μεγάλων αλυσίδων, κ. NίκοςBερόπουλος, εκτίμησε ότι μέσω των σούπερ μάρκετ διακινούνται μικρές ποσότητες ψωμιού και προειδοποίησε ότι οι μεγάλες αλυσίδες θα αναγκαστούν να κλείσουν τα συγκεκριμένα τμήματα και να απολύσουν το προσωπικό.

O κ. Kατσέλης Πρόεδρος του Συνδέσμου AρτοποιητικώνBιομηχανιών από την πλευρά του χαρακτήρισε μύθο τα περί κατεψυγμένης ζύμης, ενώ απέκλεισε και τα σενάρια περί εισαγωγής ζύμης ή προπαρασκευασμένου άρτου, επιμένοντας ότι το ψωμί bake off είναι «φρεσκοψημένος άρτος, τον οποίο δεν μπορούμε να ονομάσουμε κατεψυγμένο».

Ο Πρόεδρος αρτοποιών Ξάνθης

Για το ζήτημα που προέκυψε, μιλήσαμε με τον πρόεδρος Αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτη Αμπεριάδη, ο οποίος μας είπε: «μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το θέμα με τη νομοθεσία ήταν αρκετά μπερδεμένο και οι αρτοποιοί θέλαμε να γίνει ένα νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει τα πάντα, ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο να κινούνται όλοι όσοι ασχολούνται με το ψωμί. Το θέμα που δημιουργήθηκε ξεκινάει από την εισαγωγή κατεψυγμένης ζύμης από το εξωτερικό το οποίο θα ψήνεται εδώ, είναι το λεγόμενο ψωμί «bake off». Δηλαδή, να μπορεί ο καθένας σε έναν χώρο του σούπερ μάρκετ που διατηρεί ή σε οποιονδήποτε χώρο 52 τετραγωνικών μέτρω, να έχει φούρνους και να ψήνει ψωμιά τα οποία προέρχονται από κατεψυγμένη ζύμη εισαγωγής που έχει κατασκευαστεί κάτω από άγνωστες συνθήκες και είναι φθηνότερη απ’ όσο κοστίζει στους αρτοποιούς στην Ελλάδα. Οι χώρες αυτές είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία ακόμη και η Κίνα.. Εμείς λέμε απλώς ότι πρέπει να μπουν κανόνες για τη λειτουργία αυτών των χώρων όπως υπάρχουν και για τη λειτουργία των αρτοποιείων και να αναγράφεται σε εμφανές σημείο ότι το ψωμί είναι κατεψυγμένο καθώς και η χώρα προέλευσης».

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Συνεχίζοντας ο κ. Αμπεριάδης τονίζει: «πολύ σωστά υπάρχουν οι δεσμεύσεις για τους χώρους παρασκευής ψωμιού που ορίζουν ότι πρέπει να είναι σε ισόγεια και όχι υπόγεια και συγκεκριμένα τετραγωνικά όπως και οι αυστηροί κανόνες για τους όρους υγιεινής. Δε μπορεί λοιπόν να δημιουργούνται τώρα οι προϋποθέσεις να διατίθεται ψωμί που είναι άγνωστος ο χώρος παρασκευής του και οι κανόνες υγιεινής που τηρούνται καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται» και μας ενημερώνει ότι: «υπάρχουν δεσμεύσεις και στη διαδικασία ψησίματος του ψωμιού. Γνωρίζετε ότι η κατεψυγμένη ζύμη πρέπει να ψηθεί αμέσως γιατί αν πάρει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά ακολουθήσει το ψήσιμο, αναπτύσσονται μύκητες;».

Τα καλά του νομοσχεδίου

Ο Πρόεδρος των αρτοποιών αναφέρει και τα καλά σημεία του νομοσχεδίου που θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του κλάδου: «καθορίζεται επιτέλους ποιος μπορεί να γίνει αρτοποιός και αρτεργάτης αφού χρειάζεται τίτλο σπουδών σε ειδική σχολή αλλά και προϋπηρεσία πριν την έκδοση αδείας. Μέχρι τώρα, ο καθένας μπορούσε να γίνει αρτοποιός γι’ αυτό και παρατηρούμε ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα φυσικά, υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες που δε τηρούν τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τους κανόνες υγιεινής».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…