Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Να ενωθεί η κεντρική πλατεία με Αντίκα!

Να ενωθεί η κεντρική πλατεία με Αντίκα!

0

Η υπόθεση απασχολεί τους ξανθιώτες. Και μάλιστα αρκετά.

Ήδη μετά την δημοσίευση της σχετικής μακέτας για την ενοποίηση των πλατειών όπως λέγεται αυτή, έγινε σοβαρό θέμα συζήτησης μεταξύ των συμπολιτών.

Μάλιστα αρκετοί μας τηλεφώνησαν ζητώντας διευκρινήσεις, ενώ υπήρξαν απόψεις συμπολιτών που συμφωνούν απόλυτα, ενώ υπήρξαν και φωνές αντίθετες βέβαια.

Η εφημερίδα μας έγινε δέκτης των απόψεων αυτών των συμπολιτών. Σήμερα δημοσιεύουμε σχετική επιστολή του Χρόνη Μπαλαφούτη για το θέμα, η οποία δε επιστολή προχωράει ακόμη περισσότερο ζητώντας α)να γίνει η ενοποίηση μέχρι την πλατεία Αντίκα και β) ν’ απαγορευθεί τελείως η κυκλοφορία των Ι.Χ. αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Το κείμενο της επιστολής

Κύριε Διευθυντά 

Στο φύλλο της εφημερίδα σας στις 05/01/2007, είδα την μακέτα του έργου της ενοποίησης των δύο πλατειών στο κέντρο της πόλης μας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα σας η απόφαση, από τη δημοτική αρχή, είναι δεδομένη για την υλοποίηση του έργου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εκτέλεσής του.

Επ’ ευκαιρία αυτών των δεδομένων θέλω να εκφράσω ορισμένες σκέψεις, για το συγκεκριμένο θέμα :  

Η ιδέα αυτή της πεζοδρόμησης του κέντρου της πόλης μας, η οποία πλανάτε εδώ και πολλά χρόνια, με την υλοποίηση της θα δώσει μια άλλη διάσταση στην ήδη όμορφη πόλη μας και τούτο γιατί σε όσες πόλεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού, έχουν γίνει παρόμοιες παρεμβάσεις, άλλαξε προς το καλύτερο, η λειτουργία των καταστημάτων, αλλά και η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των πόλεων αυτών, στις  περιοχές στις οποίες έγιναν παρόμοιες παρεμβάσεις.

Ορισμένοι επαγγελματίες, αλλά και εκπρόσωποί τους εκφράζουν ορισμένες επιφυλάξεις για τα ωφέλει του έργου μετά την ολοκλήρωσή του, όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι ποτέ το αυτοκίνητο δεν ήταν πελάτης των καταστημάτων του κέντρου, αλλά ο πεζός άνθρωπος, όταν μάλιστα κινείται άνετα και με καλή διάθεση, είναι και καλός καταναλωτής.

Όμως από όσα μπόρεσα να διαπιστώσω, βλέποντας τη μακέτα του έργου δημοσιευμένη στην εφημερίδας σας, η κίνηση των αυτοκινήτων δεν αποκλείεται  παντελώς από τη κεντρική πλατεία.

Αυτό δείχνει μία « φοβία » προς το αυτοκίνητο και κατά συνέπεια μία δυστοκία στο σχεδιασμό.

Κύριε Δήμαρχε

τολμήστε το, διώξτε παντελώς  το  Ι . Χ  αυτοκίνητο, από το κέντρο της πόλης μας, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε ( γιατί όλοι το κάνουμε ) η συντριπτική πλειοψηφία των  Ι . Χ  αυτοκινήτων, τα οποία κινούνται γύρω από τη κεντρική πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, δεν κάνουν τίποτε άλλο, παρά « κόβουν βόλτες ».    

Κατά την άποψή μου λοιπόν, πρέπει να επεκταθεί ο σχεδιασμός τις πεζοδρόμησης σε μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που προτείνεται στη μακέτα του έργου, η δε εκτέλεση του έργου μπορεί να γίνει τμηματικά. Είναι γνωστό σε όλους, ότι  σε όσες πόλεις οι παρεμβάσεις αυτές ήταν περιορισμένες, στη πορεία των χρόνων επέκτειναν το μέτρο της πεζοδρόμησης σε μεγαλύτερη έκταση, γιατί διαπίστωσαν τις διαφορές και τα ωφέλει από τη πρώτη τους επιλογή.

Λόγω της δομής του κύριου οικοδομικού όγκου της πόλης μας, ο οποίος εξυπηρετεί,  ο σχεδιασμός μπορεί να επεκταθεί από τη πλατεία Ελευθερίας μέχρι τη παλιά πόλη.

Διάφορα επί μέρους μικροπροβλήματα εξυπηρέτησης των μονίμων κατοίκων και της κυκλοφορίας των οχημάτων τους, σ’ αυτές της  περιοχές  είναι δυνατόν να λυθούν.  

κύριε διευθυντά

χρειάζεται αρκετή τόλμη από τους διοικούντες και λίγη φαντασία από όλους μας, για να δούμε πώς θα ήταν η ζωή μας, εάν ο χώρος από τη πλατεία Ελευθερίας μέχρι τη παλιά πόλη ήταν ελεύθερος από τη κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

 

Ξάνθη 11/01/2007

Με εκτίμηση

Χρόνης Μπαλαφούτης

Οικονομολόγος

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…