Μονόδρομος… η υλοποίηση του «Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων» σε περιφερειακό επίπεδο, τόσο γιατί υπαγορεύεται από την ευρωπαϊκή επιτροπή που επιτάσσει μείωση του όγκου τους μέχρι το 2010 στο 25%, μέχρι το 2015 στο 50% και μέχρι το 2020 στο 75%, όσο και γιατί η μείωση του όγκου τους προαπαιτεί επεξεργασία πριν την ταφή. Αυτό επισημάνθηκε από τον γ. γραμματέα της περιφέρειας κ. Αγγελόπουλο που σημείωσε ότι ο απαρέγκλιτος στόχος της περιφέρειας είναι να διαχειριστεί τα απορρίμματα, καθώς επικρέμονται πρόστιμα και αποτελεί υστέρηση η αντίθετη ενέργεια. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι επιδιώκεται η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση – επιβάλλεται ως όρος και από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα – αναφορικά με το χώρο επιλογής και εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας
Το τρίπτυχο ΧΑΔΑ – ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ…
…αποτελεί την κλιμακούμενη μετεξέλιξη στην διαχείριση των απορριμμάτων. Πως δηλ. από την χωματερή και την ταφή των απορριμμάτων θα περάσουμε στην διαχείριση: διαλογή – επεξεργασία – ταφή των υπολειμμάτων.
Εν αρχή ήν ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), που θεωρείται η πρωτόγονη μορφή «διαχείρισης» για την οποία δίνονται κίνητρα να εκλείψει. Έτσι επιχειρείται μια προσπάθεια αποκατάστασης της υφιστάμενης κατάστασης, της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) – με έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση, οργανωμένα και με όρους υγιεινής Σημειώνεται ότι στην περιφέρεια υπάρχουν 310 ΧΑΔΑ και ανατέθηκε στους ΟΤΑ να κάνουν μελέτες ενώ παράλληλα έχουν εξοικονομηθεί οι πιστώσεις από προγράμματα ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης ( 29 εκ. από το πρόγραμμα ΕΠΕΡ για χρηματοδότηση145 ΧΑΔΑ, άλλοι 65 εντάχθηκαν στο ΠΕΠ και στον «αέρα» βρίσκονται 110 δημοπρατήσεις έργων ).
ΧΥΤΑ
Χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Τα απορρίμματα θάβονται ανεπεξέργαστα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μειώνεται ο όγκος τους και γρήγορα επέρχεται ο κορεσμός, του ΧΥΤΑ, επηρεάζει δε αρνητικά το περιβάλλον, λόγω της «ανεξέλεγκτης» και ανεπεξέργαστης ταφής και επικίνδυνων υλικών. Οι ΧΥΤΑ επίσης έχουν «απορριφθεί» από την Ε.Ε. που επιτάσσει όπως προείπαμε Διαχείριση.
ΧΥΤΥ – Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων
Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, που προϋποθέτει διαλογή επεξεργασία από μονάδα επεξεργασίας και ταφή των υπολειμμάτων, που θεωρείται μια εξελιγμένη μορφή, περισσότερο φιλική στο περιβάλλον από τους δύο προηγούμενους τρόπους, έχει δε υιοθετηθεί και εφαρμόζεται από χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία. Για το λόγο αυτό καταρτίστηκε ένα Σχέδιο Διαχείρισης το 2003, το οποίο έχει αναθεωρηθεί σε τέσσερα βασικά σημεία με την συναίνεση των ΤΕΔΚ, έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και έχει «κλειδώσει» το ποσό των 25 εκ. ευρώ. Κεντρικό σημείο της αναθεώρησης η δυνατότητα δημιουργίας 1 – 5 μονάδων επεξεργασία στους νομούς της περιφέρειας που θα αποτελεί και κριτήριο «μοριοδότησης» στις επενδυτικές προτάσεις που θα κατατεθούν.
Ένα επίσης νέο στοιχείο είναι ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να κάνει τις προτάσεις του και με βάση τις προσφορές θα βρεθούν τα σημεία οι χώροι και ο αριθμός των μονάδων επεξεργασίας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου