Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μελέτη – πυξίδα για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή

Μελέτη – πυξίδα για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή

0

Μια φερέλπιδα προσπάθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα πρώτα βήματά της τέθηκαν σε διαβούλευση με φορείς και τον αγροτικό κόσμο του νομού, σε μια  ημερίδα Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «ΕΛΙΣΣΩ» της πόλης μας. Πρόκειται για μια μελέτη που ανατέθηκε από το υπουργείο στην εταιρεία  Brainstorming – ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1993 με αντικείμενο την παροχή συμβούλου επιχειρήσεων σε εταιρείες του Δημοσίου, ευρύτερου Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Ανάλογες μελέτες έχουν εκπονηθεί και στις 13  περιφέρειες της χώρας. Η μελέτη έχει ως αντικείμενο την διερεύνηση και καταγραφή των δυνατοτήτων αναδιάρθρωσης των φυτών μεγάλης καλλιέργειας και ειδικότερα σε φυτείες καπνού και βαμβακιού στα πλαίσια της  Νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκης για μια Ολοκληρωμένη Αγροτική Ανάπτυξη και στοχεύει να καταστεί πυξίδα που θα δίνει τις κατευθύνσεις του αγροτικού τομέα στα επόμενα χρόνια και εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή.  Την παρουσίαση της μελέτης πραγματοποίησε σ’ ένα πολυπληθές κοινό τόσο από αιρετούς – δήμαρχο Ξάνθης, δήμαρχο Βιστονίδας, αντινομάρχες  νομαρχιακούς συμβούλους αντιδημάρχους, εκπροσώπους φορέων και θεσμικούς  παράγοντες, όσο και από αγρότες του νομού μας, ο πρόεδρος της Brainstorming κ. Νικόλαος Γιαννόπουλος και η ομάδα έργου,  παρουσία του υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού του Ειδικού Γραμματέα Γ’ ΚΠΣ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Η «Άλλη Γεωργία»

 Ο κ. Κοντός αποδεχόμενος τη δύσκολη μεταβατική περίοδο που περνά η γεωργία ιδιαίτερα για στη χώρα μας, καθώς έχει μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, μικρό κλήρο, διαρθρωτικές αδυναμίες  προκειμένου να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ,  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και παραγωγής προϊόντων που δεν θα στηρίζονται πλέον σε επιδοτήσεις αλλά θα έχουν αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην ελληνική και διεθνή αγορά που θα βασίζεται στην ποιότητα τους.

Αναφορικά για την μελέτη τη χαρακτήρισε σαν μια κατευθυντήρια γραμμή για την αγροτική Ανάπτυξη

Κοντός: «Η μελέτη που παρουσιάζουμε σήμερα στην Ξάνθη τίθεται σε διαβούλευση μ’ όλους στους αρμόδιους φορείς, ώστε λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις θέσεις τους να καταλήξουμε στην οριστική μελέτη που θα δίνει μια κατεύθυνση και μια προοπτική στην Αγροτική Ανάπτυξη. Επιδιώκουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη σ’ όλη τη χώρα, να αξιοποιήσουμε με το καλύτερο τρόπο  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στον αγροτικό τομέα η κάθε περιοχή της χώρας μας. Η δική μας περιοχή είναι μια πλούσια περιοχή όσο αφορά  τις δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Παράγονται πολλά προϊόντα άλλης γεωργίας δηλ. προϊόντα έξω από τα συμβατικά προϊόντα και γίνεται μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των παραδοσιακών μας προϊόντων: την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του καπνού του βαμβακιού του ελαιόλαδου και των δημητριακών. Επίσης σημαντική είναι η ώθηση που θα δοθεί από την μετατροπή του εργοστασίου Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης που θα χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη ζαχαρότευτλα και δημητριακών».

Ο κ. Κοντός σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους αγρότες του νομού μας για παραγωγή προϊόντων άλλης γεωργίας. Προχωρούν  τα ρόδια, τα ροδάκινα,  τα σπαράγγια τα ακτινίδια. Η γεωργίας εισάγεται σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχειρίσεις και έχουν ξεκινήσει τα βιολογικά προϊόντα. Αναφορικά δε με το Εργοστάσιο  Ζάχαρης τόνισε ότι έχει επιλεχθεί  ο σύμβουλος που θα κάνει την επιλογή του στρατηγικού επενδυτή και μέσα σ’ ένα εξάμηνο θα γίνει η τελική επιλογή όποτε θα ξεκινήσει η επένδυση.

100.000 στρέμματα φέτος ενεργειακά φυτά

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» αναφορικά με την μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ που αναφέρει ότι τα ενεργειακά φυτά δεν είναι προσοδοφόρα τόνισε: «Είναι προσοδοφόρα τα ενεργειακά φυτά. Δεν μπορεί κανένα να πείσει η μελέτη ότι δεν είναι προσοδοφόρα τα ενεργειακά φυτά δεδομένου ότι στην Ε.Ε. ήδη καλλιεργούν 1,2 εκ. στρέμματα και είναι προσοδοφόρα. Φέτος  προβλέπεται να καλλιεργηθούν 100.000 στρέμματα στην Ελλάδα ενεργειακών φυτών για βιοντίζελ και η μελέτη που έκανε η ΕΒΖ εμφανίζει  ότι το εισόδημα των αγροτών που θα παράγουν ενεργειακά φυτά για βιοαιθανόλη είναι πολύ υψηλότερα από τα εισοδήματα  που έχουν σήμερα από άλλες καλλιέργειες.

Απαντά σε βασικά ερωτήματα του αγρότη

Ο Ειδικός Γραμματέας Γ’ ΚΠΣ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε στη συμβολή της μελέτης  σε μια Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Αγροτικής ανάπτυξης.

Παπαγιαννίδης : Πρόκειται για μια μελέτη –  πυξίδα για την Αγροτική ανάπτυξη, για άλλες καλλιέργειες για την κατεύθυνση του αγροτικού κλάδου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη καθώς υπάρχει μια ενοποίηση των στοιχείων και τίθεται σε διαβούλευση με τον αγρότη και επιπλέον απαντά σε βασικά ερωτήματα του αγρότη όπως: ποια τα προβλήματα του, πώς βλέπει το μέλλον του, τί θα γίνει μετά  τις επιδοτήσεις, τί θα γίνει με το β’ πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης, πώς θα έρθουν οι νέοι στην βιολογική γεωργία, πώς θα αναπτυχθεί η κτηνοτροφία. Η απάντηση σ’ όλα αυτά δίνεται μέσω αυτής της μελέτης, η οποία  θα επικαιροποείται και θα τροποποιείται ώστε να καταγράφει όλες τις αλλαγές. Δεν είναι πανάκεια αλλά είναι η πρώτη φορά που ξεκινά το υπουργείο μια τέτοια εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης στον αγροτικό τομέα».

Παρουσιάζουμε αποσπάσματα από την μελέτη όπου παρουσιάζονται τα προβλήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και οι μερικές από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…