Στον «πάγο» η Συνθήκη της Λοζάννης;

0

Μια πολύ σημαντική απόφαση έχει εκδοθεί την προηγούμενη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο δρομολόγησης νέων εξελίξεων σε θέματα που αφορούν στην μειονότητα καθώς ανατρέπει τελείως την ελληνική νομική επιχειρηματολογία περί ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού στο θέμα αναγνώρισης εθνικής τουρκικής μειονότητας. Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή καταδικάζει την Ελλάδα επειδή αρνείται να αποδεχτεί τη νόμιμη σύσταση του σωματείου «Σύλλογος Μειονότητας του Έβρου»
Στον «πάγο» η Συνθήκη της Λοζάννης;
Ως γνωστόν η ελληνική θέση στηρίζεται στη συνθήκη της Λοζάννης (1923) που θεσπίστηκε για την ανταλλαγή πληθυσμών μετά την Μικρασιατική καταστροφή και σύμφωνα μ’ αυτή στη Θράκη αναγνωρίζεται θρησκευτική μειονότητα και όχι εθνική δηλ. τουρκική μειονότητα ενώ στην Κωνσταντινούπολη εθνική (έλληνες της Κωνσταντινούπολης).
Αναφορικά με το θέμα του εν λόγω σωματείου η επιχειρηματολογία της χώρας μας έγκειται στο ότι η ονομασία του δημιουργεί την εντύπωση ότι υπήκοοι ξένης χώρας και δη τουρκικής εθνικότητας, κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
Όμως η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου είναι καταπέλτης: «Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι αληθινός σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει την ιδέα ότι υπάρχει εθνική (τουρκική) μειονότητα στην Ελλάδα, αυτό δεν ισοδυναμεί με απειλή προς τη Δημοκρατική κοινωνία». Επίσης το ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την επίκληση της χώρας μας ότι ελλοχεύουν πιθανοί κίνδυνοι διατάραξης της δημόσιας τάξης σημειώνοντας ότι οι σκοποί των μελών του σωματείου δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχεται ότι το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού δεν ασκείται μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό. Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την προσφυγή της παράνομης (από απόφαση του Αρείου Πάγου) «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και εφόσον υπάρχει προδεδικασμένο είναι πολύ πιθανό να ληφθεί μια παρόμοια απόφαση. Συνεπώς όλα δείχνουν ότι μπαίνει στον «πάγο» η Συνθήκη της Λοζάννης και προοιωνίζονται νέες εξελίξεις αναφορικά με τη μειονότητα της Θράκης, πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα καταδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δίνεται η εικόνα ότι καταπατούνται δικαιώματα της μειονότητας.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…