«Αγκάθια» στην κτηματαγορά

0

Ανέκαθεν ήταν το όνειρο του μέσου Έλληνα. Κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι…του! Σπίτι, η σιγουριά του ακίνητου ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς που η Ελλάδα πάλευε να σταθεί στα πόδια της! Η κτηματαγορά μέσα σ’ αυτή την περίοδο (50 έως σήμερα) πέρασε πολλές διακυμάνσεις. Πριν μια δεκαετία που τα επιτόκια των τραπεζών άγγιζαν το 15 – 20% και οι Έλληνες επέλεγαν να νοικιάσουν παρά να αγοράσουν καθώς τους συνέφερε πιο πολύ ο τοκισμός των τραπεζών. Όταν άρχισε η πτώση των επιτοκίων …έπεσε χρήμα στην κτηματαγορά, καθώς συνέφερε η αγορά ακινήτων παρά η επινοικίαση. Σήμερα το κλίμα φαίνεται να ξαναγυρνά στην προτέρα κατάσταση καθώς τα επιτόκια την τελευταία 2ετία έχουν ανέβει κατά 1,5 – 2 μονάδες, ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έφτασαν τις εμπορικές τιμές, η αύξηση του κόστους των υλικών καθώς και οι νέοι φόροι στα ακίνητα , μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έχουν «φρενάρει» την οικοδομική δραστηριότητα και όπως δείχνουν τα στοιχεία, ορατά είναι τα σημάδια της μείωσης αγοράς ακινήτων.

«Γενικά η κτηματαγορά την τελευταία 5ετία θεωρώ ότι δέχεται …πόλεμο, είτε από το κράτος που ανεβάζει τις αντικειμενικές αξίες, είτε βάζοντας άλλους φόρους στα ακίνητα, είτε από την αύξηση των υλικών! Η κτηματαγορά βομβαρδίζεται από παντού…», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος επιβεβαιώνει την πτώση στην οικοδομική δραστηριότητας.

Αυτό εκτός των άλλων το αποδίδει στο γεγονός ότι για το 2005 οι εργολάβοι είχαν βγάλει μαζεμένες τις οικοδομικές άδειες λόγω του ΦΠΑ και τώρα κτίζουν με τις παλιές άδειες. Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι αποτελούν φυσικά αίτια της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και ανασταλτικοί παράγοντες για την τόνωση της κτηματαγοράς, η αύξηση των επιτοκίων των αντικειμενικών αξιών και οι φόροι. Αυτό έχει σαν επακόλουθο, τα τελευταία 2 χρόνια σαφώς να υπάρχουν πολλά αδιάθετα διαμερίσματα και κατοικίες στην Ξάνθη και ότι η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, ενώ υπάρχει μια στροφή των Ξανθιωτών αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο – σύμφωνα με έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς – σε μεταχειρισμένα και μικρά διαμερίσματα

ΠΤΩΣΗ 19,5% σημείωσε ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας το 2006 σε σύγκριση με το 2005. Ειδικά τον Δεκέμβριο 2006 ο οικοδομικός όγκος κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 70,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005 (χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν διψήφια ποσοστά μείωσης του όγκου).

Ειδικότερα, από τη Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνονται τα εξής:

Τον μήνα Δεκέμβριο 2006 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 6.989 άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.002,2 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και σε 7.656,7 χιλιάδες κ.μ. όγκου έναντι 16.472 αδειών,

7.815,2 χιλιάδων τ.μ. επιφάνειας και 25.700,2 χιλιάδων κ.μ. όγκου ίου Δεκεμβρίου 2005. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, μείωση 57,6% στον αριθμό των αδειών, 74,4% στην επιφάνεια και 70,2% στον όγκο.

Κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2006 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση 14,4% στον αριθμό των αδειών, 24,4% στην επιφάνεια και 19,5% στον όγκο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2005. Στην Περιφέρεια Αττικής, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2006 ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 23.575 χιλιάδες κ.μ. έναντι 29.539,8 χιλιάδων κ.μ. της αντίστοιχης περιόδου 2005 (μείωση 20,2%). Στην υπόλοιπη χώρα ο οικοδομικός όγκος ανήλθε σε 58.718,4 χιλιάδες κ.μ. έναντι 72.694,6 χιλιάδων κ.μ. της αντίστοιχης περιόδου 2005 (μείωση 19,2%).

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπως δείχνουν τα στοιχεία η μεταβολή του όγκου σε χιλ. κ.μ. είναι την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2006 και 2005 μειωμένη κατά 20,8% ενώ ο αριθμός αδειών έχει μείωση κατά 13,7%. Το Δεκέμβριο 2006 ο όγκος σε χιλ. κ.μ. έχει μείωση 64,8% και ο αριθμός των αδειών κατά 53,1%

Στροφή σε μεταχειρισμένα και μικρά διαμερίσματα

Τόσο το επιτοκιακό ράλι από τον Νοέμβριο του 2005 όσο και παγίωση των υψηλών τιμών των νεόδμητων ακινήτων στρέφουν όλο και περισσότερο τους Έλληνες σε φθηνότερες λύσεις. Κι αυτές είναι τα σπίτια από… δεύτερο χέρι και τα δυάρια ή τριάρια μικρών επιφανειών, κατοικίες παλαιές με εμβαδόν από 70 έως 90 τ.μ. Πανελλαδική έρευνα του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς, καταγράφει τη στροφή στην κτηματαγορά ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας, αλλά και του φόβου για την επιβάρυνση που φέρνει η αύξηση των επιτοκίων.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:

Τέσσερις στους 10 Έλληνες (41,9%) κατά το πρώτο 4μηνο του 2007 επέλεξαν να αγοράσουν σπίτι ηλικίας 15 ετών και άνω. Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό (22,3%) όσων πήραν σπίτι 30 ετών και άνω, ενώ καινούργια κατοικία επέλεξε το 26,4%.

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι πωλήσεις νεόδμητων οικιστικών ακινήτων δεν ξεπερνούν το 20% του συνολικού αριθμού των πωλήσεων. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά και η περιφέρεια, όπου η αγορά νεόκτιστων κατοικιών φτάνει το 69% και 34% αντίστοιχα.

Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια οι περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν το όνειρο της ευρύχωρης μονοκατοικίας, μεζονέτας ή διαμερίσματος και «στριμώχνονται» στα λίγα τετραγωνικά. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, το 65% των πωληθέντων ακινήτων είναι οικιστικά, με τα διαμερίσματα (52%) να είναι τα πιο δημοφιλή. Ακολουθούν τα οικόπεδα – αγροτεμάχια με 21%, οι μεζονέτες – μονοκατοικίες με 13% και τα γραφεία με 5%.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…