Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Μουσικό» Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη

«Μουσικό» Σαββατοκύριακο στην Ξάνθη

0

Το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μουσικών σχολείων σε περιοχές της Ελλάδος δε δείχνει να ευαισθητοποιεί τους εκάστοτε κυβερνώντες με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να συνεχίζουν να παρουσιάζονται και να αναγκάζουν τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να διεκδικούν.

Ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων που ξεκίνησε από το 1988 στη χώρα μας, έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες παιδιά που αγαπούν τη μουσική, να αναδείξουν το ταλέντο τους αλλά και να βρουν τον τρόπο και το δρόμο να συνδυάσουν τη γενική μόρφωση του Γυμνασίου και του Λυκείου, με την εκμάθηση κάποιου οργάνου. Στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια όμως δε διδάσκονται μόνο μουσικά όργανα όπως πιάνο, βιόλα, μπουζούκι, ούτι, λαούτο, λύρα και άλλα, διδάσκεται και θεωρία για βυζαντινή και σύγχρονη μουσική καθώς και η ιστορία της μουσικής γενικά.

Από το πρώτο πειραματικό Μουσικό Σχολείο που λειτούργησε στην Παλλήνη Αττικής, ξεκίνησε ο θεσμός και σήμερα φτάσαμε να έχουμε 35 σχολεία σε όλη την Ελλάδα ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για νέα σε διάφορες πόλεις.

Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων

Την ανάγκη της δημιουργίας μιας Πανελλήνιας Ένωσης των Συλλόγων Γονέων Μουσικών Σχολείων, ακολούθησαν οι γονείς των μαθητών αφού επιβαλλόταν η ύπαρξη ενός συντονιστικού οργάνου για τη διεκδίκηση πολλών απ’ τα κοινά τους αιτήματα από την Πολιτεία, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, 18 χρόνια μετά τη θέσπιση λειτουργίας τους.

Ζητήσαμε απ’ τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Ζ. Φωτιάδη να μας ενημερώσεις για τους σκοπούς της λειτουργίας του οργάνου καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Μουσικά Σχολεία. Ο κ. Φωτιάδης μας ανέφερε: «ο ρόλος των μουσικών σχολείων είναι ιδιαιτέρως σημαντικός αφού μεταφέρει τον πολιτισμό στα παιδιά και κατ’ επέκταση στους γονείς και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για σχολεία που διδάσκεται όλη η γενική παιδεία όπως στα γενικά γυμνάσια και λύκεια, με τη διαφορά ότι υπάρχουν επιπλέον ώρες για την εκμάθηση των μουσικών οργάνων βάσει της επιλογής του κάθε παιδιού. Τα σχολεία λειτουργούν υπό την αιγίδα της εκάστοτε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης η οποία επωμίζεται και τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία από κάθε σημείο του Νομού».

Όσον αφορά την ανάγκη σύστασης του οργάνου και τα αιτήματα που έχουν οι γονείς και τα παιδιά των μουσικών σχολείων, ο κ. Φωτιάδης μας ενημέρωσε: «δυστυχώς, παρά το ενδιαφέρον που είναι συνεχώς αυξανόμενο για τα μουσικά σχολεία, υπάρχουν πολλά άλυτα προβλήματα που δείχνουν να μην αγγίζουν τους εκάστοτε κυβερνώντες. Πριν από τρια χρόνια λοιπόν αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Πανελλήνια Ένωση που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο για να ακουστεί η φωνή όλων των Συλλόγων της Ελλάδος στο Υπουργείο Παιδείας. Τα αιτήματά μας αφορούν στην καταλληλότητα των σχολείων, στην έγκαιρη έλευση των καθηγητών μουσικής κάθε χρόνο κι όχι γύρω στα Χριστούγεννα όπως δυστυχώς ισχύει, στην κατάρτιση του προγράμματος και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι έχουν, εδώ και τρια χρόνια εγκριθεί 6-9 εκατομμύρια ευρώ για αγορά μουσικών οργάνων και η αγορά δεν έχει πραγματοποιηθεί με αποτέλεσμα να καλύπτουμε εμείς τα κενά που αφορούν τα μεγάλα όργανα αφού το κάθε παιδί έχει το ατομικό του όργανο όταν αυτό είναι δυνατόν».

Τα αιτήματα της Ένωσης

Τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων είναι:

Οι προσλήψεις των καθηγητών μουσικής να γίουν άμεσα

Να καταρτιστούν και να αρχίσουν να ισχύουν αναλυτικά προγράμματα για όλα τα μουσικά όργανα και νέο ωρολόγιο πρόγραμμα με σαφή κατεύθυνση και στόχους.

Συγγραφή και διανομή δωρεάν βιβλίων μουσικής.

Να εφαρμοστεί ο νόμος για πτυχία μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες

Να ξεκινήσουν τα μαθήματα μουσικής στα Δημοτικά Σχολεία

Κατάλληλες υποδομές για τα μουσικά σχολεία

Κατάργηση του θεσμού των Ωρομισθίων που είναι κατάντια για την παιδεία.

Συνέδριο στην Ξάνθη

Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου 2007, στην Ξάνθη πραγματοποιείται το Διήμερο Συνέδριο με θέμα: « Τα Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα, Μουσική και Παιδεία, Αναδρομή, Αξιολόγηση και Προοπτικές», στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης και την Κυριακή 18 Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το διήμερο συνέδριο θα ξεκινήσει στις 17.00 την Παρασκευή 16 Μαρτίου, με χαιρετισμούς των προσκεκλημένοι.

 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης

που θα γίνει στο Μουσικό Σχολείο Ξάνθης – Διομήδεια Ξάνθης.

Σάββατο 13:30- 19:30 & Κυριακή 10:30- 12:30

Η έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει στις 13.30, το Σάββατο 17 Μαρτίου. Η Γενική Συνέλευση θα ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων, θα συνεχιστεί με τον απολογισμό του ΔΣ και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σχολείων.

Μουσική Εκδήλωση Μουσικών Σχολείων: Κομοτηνής – Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας

που θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» του Δ.Π.Θ. – Κιμμέρια Ξάνθης Σάββατο 20:00-22:00

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή 18 Μαρτίου και αφού εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα:

Της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης της Νομαρχίας Ξάνθης – Εταιρία Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης, του Δήμου Ξάνθης του Δήμου Βιστονίδας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολύτιμη δωρεά στο Δήμο Βιστονίδας

Μια ανάγκη της νεοσύστατης Επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Βιστονίδας ήρθε να καλύψει η δωρ…