Διαμαρτυρία υποβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Στεφανιαίας Νόσου Ξάνθης, προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης, τον οποίο «εγκαλεί» για «αδιάφορη έως και αρνητική θέσης της Διοίκησης του νοσοκομείου στην ενίσχυση του καρδιολογικού τμήματος με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο» – όπως σημειώνεται στη διαμαρτυρία – «λειτουργεί με το ίδιο προσωπικό που λειτουργούσε προ 10ετίας ενώ υπάρχει αλματώδης αύξηση τα τελευταία χρόνια των καρδιοαγγειακών νοσημάτων στο νομό μας».
Η επισήμανση «αδιάφορη και αρνητική» απορρέει σύμφωνα με την καταγγελία ότι πρόσφατα η διοίκηση του νοσοκομείου προέβη αυθαίρετα σε απόσπαση ιατρού καρδιολόγου από την καρδιολογική σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου, παρά την ομόφωνη άρνηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Ξάνθης και παρά την εκφρασθείσα γνώμη με απόφαση της Προϊσταμένης αρχής Αν. Μακ – Θράκης (ΔΥ.ΠΕ) περί της ανάγκης ενίσχυσης της Καρδιολογικής Κλινικής με διορισμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προς κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών.
Επιπλέον το άλλο σκέλος της διαμαρτυρίας για το οποίο «εγκαλείται ο κ. Αντωνακάκης για ολιγωρία, αφορά στην μη λειτουργία της μονάδας εμφραγμάτων η οποία είναι έτοιμη, πλήρως εξοπλισμένη με μηχανήματα όμως κλειστή εδώ και 10 χρόνια, γεγονός που «δημιούργησε πανικό και απόγνωση σε γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και αγανάκτηση και οργή στους ασθενείς μέλη του συλλόγου».
Όπως επισημαίνεται οι επισκέψεις μελών του Δ.Σ. του συλλόγου, στον Διοικητή απέβησαν άκαρπες και ο σύλλογος απευθύνεται πλέον στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες: «…οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν και να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για την αναβάθμιση της υγείας ώστε να αποφύγουν την κατηγορία της αδιαφορίας και της παραμέλησης που τους βαρύνει».
Όλα αυτά τα προβλήματα ο Σύλλογος Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Στεφανιαίας Νόσου Ξάνθης που ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό τη συμπαράσταση και την υποστήριξη των καρδιοπαθών του νομού και απαριθμεί 300 μέλη, γνωστοποίησε στο Υπουργό Υγεία κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με σχετικό του υπόμνημα.
Αντωνακάκης: «Ιδού οι ενέργειές μου…»
Για το θέμα κλήθηκε από το «Ε» να τοποθετηθεί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Καρυοφίλλης Αντωνακάκης, ο οποίος αφ’ ενός δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για αδράνεια και άρνηση ούτε για αποδυνάμωση της καρδιολογικής κλινικής. Αναφορικά με το θέμα της απόσπασης γιατρού στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου σημειώνει ότι μπήκε νόμιμα με πρόσκληση σ’ όλους τους επιμελητές πολλαπλών ειδικοτήτων. Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, εγκρίθηκε από το συμβούλιο και ότι ουσιαστικά πρόκειται για επαναδιάταξη των δυνάμεων του καρδιολογικού του νοσοκομείου προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς η πύλη εισόδου του νοσοκομείου είναι το τμήμα επειγόντων περιστατικών που πρέπει να αντιμετωπίσει πάνω από 300 περιστατικά την ημέρα και θα ήταν εγκληματική παράλειψη να μην υπάρχει εκεί καρδιολόγος και οι ασθενείς να εξετάζονται από 3μηνίτες γιατρούς.
Αντωνακάκης: « Το Καρδιολογικό έργο στο νοσοκομείο προσφέρεται σε τρεις πόλους: α) Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών το οποίο έχει προσέλευση ασθενών πάνω με 300 άτομα ημερησίως. Συνεπώς εκεί χρειαζόμαστε καρδιολόγο. β)Στην καρδιολογική κλινική, θάλαμο νοσηλείας και γ) στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ο γιατρός δεν αφαιρέθηκε από το καρδιολογικό δυναμικό. Και έπρεπε να επανδρώσουμε την πύλη εισόδου στο νοσοκομείο που είναι το τμήμα επειγόντων περιστατικών».
Αναφορικά δε με τις ενέργειές του μέσα στο χρονικό διάστημα που ανέλαβε σημειώνει: «Μέσα στο διάστημα που είμαι διοικητής στο δυναμικό προσετέθη ένας ακόμη καρδιολόγος, με ενέργειές μου έγινε η προκήρυξη. Επιπλέον πριμοδοτήθηκε η κλινική με δυο ιατρούς, ο ένας ειδικής παθολογίας που επικουρεί το καρδιολογικού έργου και ο άλλος γενικής ιατρικής. Με ενέργειες μου τροποποιήθηκε και επικαιροποιήθηκε ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το διεκδικητικό πλαίσιο του νοσοκομείου αναφορικά με προσλήψεις και λειτουργία των μονάδων. Στον νέο Οργανισμό, προβλέπεται επιπλέον ένας καρδιολόγος που το νοσοκομείο τον διεκδικεί από τον Οκτώβριο 2006».
«Δεν έχουμε αφήσει καμιά δυνατότητα ανεκμετάλλευτη, ούτε ολιγωρήσαμε σε οτιδήποτε»
Αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων ο κ. Αντωνακάκης σημείωσε ότι για το λόγο αυτό προέβλεψε τον επιπλέον καρδιολόγο και ότι ζητάει σθεναρά την έγκριση της θέσης προκειμένου να λειτουργήσει: «Ζητάω εδώ και 1,5 χρόνο και ένα επικουρικό και δεύτερο όμως δεν υπάρχει προσφορά ανά το πανελλήνιο. Πριν ένα 15θήμερο ενημέρωσα γι΄ αυτό τον υφυπουργό Υγείας κ. Γιαννόπουλο. Έχουμε 22 συνολικές θέσεις γιατρών προς έγκριση. Δεν έχουμε αφήσει καμιά δυνατότητα ανεκμετάλλευτη, ούτε ολιγωρήσαμε σε οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κρουνός που να τον ανοίγεις και παίρνεις κατά βούληση…».
Μαριάννα Ξανθοπούλου