Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε ρόλο «κλειδί» στην ελληνική περιφέρεια

Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε ρόλο «κλειδί» στην ελληνική περιφέρεια

0

Αυξήσεις έως και 20% για το 2007 στους πόρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση, που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος και Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Μάλιστα για να γίνει πιο εμφανής η διαφορά επισημάνθηκε η αντιστοίχηση με το 2004 καθώς τότε σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας αντιστοιχούσαν συνολικά 6.000.000 ευρώ για την κάλυψη των επενδυτικών τους αναγκών και τη συντήρηση του οδικού δικτύου και σήμερα έχουν στη διάθεσή τους 240.800.000 ευρώ.

 

Αναλυτικότερα οι πόροι κατανέμονται:

– Το ποσό των 162.200.000 ευρώ για λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες, έναντι 134.250.000 ευρώ το 2006 (αύξηση κατά 20%).

– Το ποσό των 162.200.000 ευρω για επενδυτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν στην κατασκευή, βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου των νομαρχιών, έναντι 134.250.000 το 2006 (αύξηση 20%).

– Το ποσό 78.600.000 ευρώ για βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση αποκλειστικά του οδικού δικτύου των νομαρχιών (αύξηση 12% έναντι του 2006).

Το γεγονός αυτό σίγουρα δίνει άλλη ώθηση στο θεσμό της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και καθώς οι πόροι είναι ο κινητήριος μοχλός, ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται σαν θεσμός. Παράλληλα διαφαίνεται μια τάση διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του θεσμού που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΝΑΕ. Αυτή την άποψη συμμερίζεται ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ο οποίος όμως σημειώνει ότι αρμοδιότητες δεν έχει ή δεν μπορεί να έχει εκείνος που δεν έχει όρεξη για δουλειά…: «…υπάρχουν αρμοδιότητες που με το προσωπικό που έχουμε δεν μπορούμε να της υπηρετήσουμε γιατί στην περιοχής μας η νομαρχία πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όπως γίνεται εδώ και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα». Και το αποτέλεσμα είναι ότι η Νομαρχία Ξάνθης στην τελευταία προγραμματική περίοδο τα συνολικά έργα που ενέταξε στην τρέχουσα φτάνουν σε προϋπολογισμό δημοπράτησης τα 75 εκ. ευρώ!

Ο κ. Νομάρχης σημειώνει ότι το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι μια συνάρτηση πολλών παραγόντων αλλά και αντιλήψεων και ότι η κύρια αρμοδιότητα της Νομαρχίας είναι η υπηρέτηση των αληθινών συμφερόντων των κοινωνιών και των πολιτών. Παράλληλα δε σημειώνει ότι η θέση του Νομάρχη ως εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας τον νομιμοποιεί για πολλά θέματα που μπορεί μεν να μην έχει την αρμοδιότητα της κατασκευής μεγάλων έργων, αλλά πιστώνεται με τη σύλληψη της ιδέας και της δρομολόγηση ενός έργου.

 Επί παραδείγματι: «  Το μεγάλο αρδευτικό , δεν έχουμε αρμοδιότητα να το κατασκευάσουμε, ήμασταν όμως η ατμομηχανή που γέννησε την ιδέα που το δρομολογήσαμε και επιβάλλαμε την δρομολόγησή του,  η κατασκευή ανήκει σ’ άλλους. Ο κάθετος άξονας δεν έχουμε αρμοδιότητα να τον κατασκευάσουμε, ανοίξαμε όμως τους δρόμους για την υλοποίησή του. Στο τομέα του τουρισμού,  πήραμε το φορτίο και αποτελεί κύρια ενασχόλησή μας».

Αναφορικά με την αύξηση των κατά 20% των πόρων ο κ. Νομάρχης σημειώνει: « Οι πόροι που υπάρχουν από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι αρκετοί. Το πρόβλημα είναι συνήθως η ωρίμανση, οι ιδέες, το αποτέλεσμα και η αξιοποίηση των πόρων. Οι ιδέες μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες φέρνουν πόρους», για τους δε εθνικούς πόρους θεωρεί ότι αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο και συμπλήρωμα για την καθημερινότητα, για έργα μικρής κλίμακας γιατί τα μεγάλα έργα είναι επιβεβλημένη η ένταξή τους στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (75% – 25%): «Οι πόροι ΚΑΠ για πρώτη φορά έχουν τέτοια αύξηση. Οι αυξήσεις πόρων  οι οποίοι είναι  συνδεδεμένοι με ποσοστά από τον ΦΠΑ και άλλους σταθερούς πόρους μας οδηγεί να έχουμε ένα συγκεκριμένο ποσό ετησίως σε συνάρτηση με την πορεία των συγκεκριμένων πόρων εκ των οποίων ο ΦΠΑ είναι πολύ αυξητικός».

Παράλληλα ο κ. Νομάρχης θέτει και μια άλλη διάσταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αυτή,  του ρόλου «κλειδιού» στην ελληνική περιφέρεια που διαμορφώνει τη κυβερνητική εικόνα στην περιφέρεια και σημειώνει ότι σήμερα η θέση της Ν.Α. έχει βελτιωθεί κατά πολύ στην κοινωνική συνείδηση: «Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έχουν το ρόλο «κλειδί» στην ελληνική περιφέρεια. Αν δεν δουλεύαμε με τους συνεργάτες μας τόσο εντατικά η εικόνα των κυβερνήσεων στην περιφέρειά μας θα ήταν πολύ χαμηλότερη. Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση ότι οι πόροι αυτοί δεν πηγαίνουν σε κάποια νομαρχιακά συμβούλια ή  σε νομάρχες,  πηγαίνουν σε κοινωνίες. Η Ν.Α είναι ένα λειτουργικό κομμάτι μέσα στην διοικητική μηχανή της χώρας που δεν είναι αποξενωμένη από την τοπική κοινωνία. Έχει αποκαταστήσει το ρόλο της  κοινωνική συνείδηση. Θυμάμαι ποια ήταν η θέση της απέναντι σε άλλους θεσμούς. Σήμερα βλέπω την εμπιστοσύνη των πολιτών, την αξιοπιστία που εμπνέει, την αποτελεσματικότητα και όλα αυτά αποτελούν  ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα για τον καθένα από μας». 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…