Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Γεμάτη «δώρα» για την ορεινή περιοχή

Γεμάτη «δώρα» για την ορεινή περιοχή

0

Με τον πρώτο πολίτη του νομού, τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη,  συναντήθηκε η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάνη, με την άφιξή της στην Ξάνθη , δεύτερο σταθμό της περιοδείας της στη Θράκη. Την κα Μπακογιάννη, η οποία συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό, τον γεν. γραμματέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Τάτση,  τους βουλευτές κ. Φ. Τσαλίδη και Ιλχάν Αχμέτ,  υποδέχτηκε ο κ. Νομάρχης στα σκαλιά της Νομαρχίας Ξάνθης και ακολούθησε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του μουφτή Ξάνθης κ. Σινίκογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» ο κ. Νομάρχης ενημέρωσε την κα Μπακογιάννη για τα προβλήματα του νομού δίνοντας έμφαση στο πρόβλημα της καπνοκαλλιέργειας παρουσιάζοντας  παράλληλα και ζητώντας την αρωγή της στο Καινοτόμο Σχέδιο της Νομαρχίας που στοχεύει στην προστασία της καπνοκαλλιέργειας στις ορεινές περιοχές μετά την ολική αποσύνδεση και  ήδη βρίσκεται για έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας. Κατόπιν ο Νομάρχης Ξάνθης πρόσφερε στην κα Μπακογιάννη,  δυο κούκλες με παραδοσιακές θρακιώτικες στολές οι οποίες όπως είπε «φτιάχτηκαν ειδικά για σας». Το δώρο όπως φάνηκε από την αντίδρασή της άρεσε στην  κα Μπακογιάννη, η οποία ανταπέδωσε με κάτι πιο κλασσικό και δη με ένα ασημένιο δίσκο.

Η κα Μπακογιάννη στη Σμίνθη

Στη συνέχεια όλη η ακολουθία μετέβη στην Σμίνθη, έδρα του Δήμου Μύκης, όπου την κα Μπακογιάννη υποδέχτηκε ο δήμαρχος Μύκης κ. Μουσταφά Αγγά. Ακολούθησε συνομιλία της υπουργού με τον δήμαρχο, τον νομάρχη και τους δημότες, οι οποίοι κυριολεκτικά κατέκλυσαν την αίθουσα του Δημαρχείου Μύκης.  

Το αίτημα του κ. Αγγά προς την κα Μπακογιάννη αφορούσε στην άμεση κατασκευή γηπέδου στην Σμίνθη και για το οποίο η κα Μπακογιάννη υποσχέθηκε ότι θα γίνει αποδεκτό αρκεί να της ετοιμάσουν μια μελέτη. Η ίδια ενδιαφέρθηκε για τις γυναίκες της περιοχής. Ακούστηκε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, ότι γίνονται κάποια σεμινάρια που δεν αρκούν, ότι υπάρχει μεγάλη μετανάστευση και ότι η καλλιέργεια του καπνού φθίνει και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Παρενέβη ο κ. Νομάρχης Ξάνθης,  ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της νομαρχίας αναφορικά με τα διασυνοριακά προγράμματα για την ψυχική υγεία των γυναικών της ορεινής περιοχής,  καθώς επίσης και στα προγράμματα που αφορούν στο τομέα της πρόληψης.  Η κα Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περιοχή θα αναπτυχθεί τουριστικά τα επόμενα χρόνια και μάλιστα σημείωσε ότι μια λύση θα είναι η ανάπτυξη του οικοτουρισμού που θα δώσει δουλειά και εισόδημα στις γυναίκες. Επίσης έγινε αναφορά στα προγράμματα Ο.Π.Α.Α.Χ. που  «τρέχουν» στην ορεινή περιοχή και εκεί ο νομάρχης Ξάνθης επεσήμανε ότι δεν λειτούργησαν όσο αναμένονταν, καθώς  η προϋπόθεση ένταξης είναι 4 στρέμματα και στην ορεινή περιοχή είναι …δυσεύρετα . Σημείωσε δε ότι πρέπει να προβλεφθεί μια εξαίρεση για την περιοχή.

Το τραγούδι της ειρήνης από τα παιδιά του νηπιαγωγείου Σμίνθης

Μια έκπληξη περίμενε την κα Μπακογιάννη στην Σμίνθη, αφού οι γυναίκες της περιοχής την παρεκάλεσαν να επισκεφτεί το Νηπιαγωγείο Σμίνθης.  Μια όμορφη παιδική γιορτή στήθηκε εκεί ειδικά γι’ αυτή. Οι παιδικές φωνούλες στο τραγούδι της ειρήνης: «Αν όλα τα παιδιά της γης…», τα διάπλατα χαρούμενα παιδικά μάτια και η παιδική αφέλεια «έσπασαν» τα στερεότυπα μιας πολιτικής επίσκεψης, αποδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντική δουλειά που επιτελείται εκεί. Η κα Μπακογιάννη με ιδιαίτερη ευαισθησία προσέγγισε τα παιδιά, τα αγκάλιασε , φωτογραφήθηκε μαζί τους  και γεύτηκε τα κεράσματά τους.

Θερμό καλωσόρισμα από τα παιδιά του Λυκείου και Γυμνάσιου Γλαύκης

Επόμενος σταθμός της κας Μπακογιάννη το Γυμνάσιο Γλαύκης. Θερμό το καλωσόρισμα των παιδιών και του διευθυντή του Λυκείου Γλαύκης. κ. Ψωμακέλη, ο οποίος έκανε μια αναφορά στα προβλήματα τόσο του σχολείου όσο  και των παιδιών, αλλά και στις επιτυχίες τους τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια των παιδιών και των καθηγητών. Σημειώνεται ότι στο κτιριακό συγκρότημα συστεγάζονται τρεις σχολικές μονάδες: το Γενικό Λύκειο Γλαύκης και το Επαγγελματικό Λύκειο Γλαύκης και το Γυμνάσιο Γλαύκης. Φοιτούν 350 μαθητές που μεταφέρονται από 30 οικισμούς και διδάσκουν  36 καθηγητές. Οι μαθητές παρότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην μεταφορά τους  – δύσβατοι παγωμένοι δρόμοι , μεγάλος χρόνος μεταφοράς – και επίσης δεν έχουν βοήθεια από τους γονείς τους που δεν είναι μορφωμένοι, καθώς και την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στην Ξάνθη για να καλύψουν τα κενά τους έχουν πολλές επιτυχίες: «Παρόλα αυτά  εισάγονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε ελληνικά πανεπιστήμια με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει στο 90%. Εμείς οι καθηγητές προσπαθούμε να βοηθήσουμε….» τόνισε ο κ. Ψωμακέλης και ζήτησε τη βοήθεια της κας Μπακογιάννη ώστε να διευκολυνθεί και από κτιριακή υποδομή και υλικοτεχνική η εκπαίδευση των παιδιών.  

Άμεση ήταν  η ανταπόκριση της κα Μπακογιάννη που δεσμεύτηκε για κτιριακή επέκταση και για κάλυψη σε υλικοτεχνική υποδομή. Παράλληλα έδωσε το στίγμα του νέου ρόλου της Θράκης μέσα στις διαμορφούμενες γεωπολιτικές συνθήκες τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή για να καταλήξει: «Θα είστε πολύ τυχεροί να ζείτε σ’ αυτή την περιοχή…»

Μπακογιάννη: «Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι σήμερα σ’ αυτό το σχολείο γιατί σπάνια μπορεί κανείς να δει τόσο πολύ ωραία προσπάθεια να γίνεται με τέτοια επιτυχία. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και όλους τους καθηγητές σας που σας φέρανε στο σημείο να έχετε αυτές τις επιτυχίες όταν μπαίνετε στα πανεπιστήμια. Θέλω να σας πω αυτό: Για μας όλους είσαστε πολύ σημαντικοί. Ο στόχος μας είναι αυτή η προσπάθειά σας να στεφθεί από την μεγαλύτερη επιτυχία. Και θα κάνουμε πολύ μεγάλη δουλειά. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχολείο δίπλα ώστε να επεκταθεί το σχολείο σας να έχετε καλύτερες αίθουσες διδασκαλίας να έχετε όλη την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται. Ήμουν βουλευτής Ευρυτανίας και όταν επισκεπτόμουν τα σκολειά έβλεπα ότι δεν υπήρχαν παιδιά. Εσείς είστε πολλοί και χρειάζεται να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποκτήσετε όλα εκείνα τα εφόδια που θα σας επιτρέψουν να ευημερήσετε προσωπικά αλλά και να είσαστε εξαιρετικά χρήσιμοι για τον τόπο. Θέλω να σας πω τους  χαιρετισμούς του πρωθυπουργοί και ότι εμείς θα δουλέψουμε,  γιατί μένετε σ’ ένα τόπο οποίος αλλάζει δραστικά. Η Θράκη θα αλλάξει επί των δικών σας ημερών και θα γίνει τελείως διαφορετική. Η Θράκη από την άκρη της Ελλάδος θα γίνει το κέντρο ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτισμού μιας νέας  ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Η Θράκη είναι το κέντρο πλέον ανάμεσα σε χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. και κάποιες άλλες που θα ανήκουν στο μέλλον. Θα είστε πολύ τυχεροί να ζείτε σ’ αυτή την περιοχή».

Δώρα προσέφεραν οι μαθήτριες του σχολείου στην κα Μπακογιάννη και εκείνη ανταπέδωσε με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή τονίζοντας με νόημα ότι θα έρθουν πολλοί…

Γεύμα στην Πάχνη

Στην συνέχεια η κα Μπακογιάννη και η συνοδεία της γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Πάχνη όπου στις συζητήσεις κυριάρχησε για ακόμη μια φορά η προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Θράκης καθώς και το αμέριστο ενδιαφέρον της για την μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …