Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί των νοσοκομείων της χώρας μας σχετικά με το θέμα των εφημεριών, καθώς βρίσκονται ουσιαστικά …«μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» αναφορικά με τον αριθμό των εφημεριών που καλούνται να καλύψουν, τη νομική κατοχύρωσή τους και τη χρηματική αποζημίωση τους και αντ’ αυτού το υπουργείο Υγείας αντί να λύσει το πρόβλημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο φέροντας τροπολογία με την οποία δίνεται παράταση έως και ενός χρόνου εφαρμογής των προεδρικών διαταγμάτων που έχουν ψηφιστεί από το 2004 και ενσωματώνουν την κοινοτική νομοθεσία στο θέμα των εφημεριών που προβλέπει στους ειδικευόμενους 58 ώρες την εβδομάδα ενώ στους ειδικούς 48 ώρες. Η κοινοτική νομοθεσία όμως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα που βιώνουν γιατροί και ασθενείς στην Ξάνθη αφού σύμφωνα με εξώδικο που απέστειλαν κατά της διοίκησης του νοσοκομείου κάνουν λόγο για καταστρατήγηση του νόμου και εργασία 100 ωρών την εβδομάδα για τους νοσοκομειακούς ιατρούς!
Η κοινοτική νομοθεσία για τις εφημερίες των γιατρών
Η χώρα μας εναρμονίστηκε με προεδρικά διατάγματα από το 1999 με Π.Δ. 88 και με το 76 του 2005 με την κοινοτική οδηγία 104 που ξεκινά από το 1993.
Η χώρα μας το 2004 ήταν υποχρεωμένη να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την κοινοτική που αφορά την υπερωριακή απασχόληση των γιατρών.
Τι προβλέπει
Πρέπει να εφαρμοστεί και στους γιατρούς η 48ωρη απασχόληση ανά εβδομάδα (εργασία συν υπερωριακή απασχόληση). Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα των γιατρών να κάνουν κατά μέσο όρο παραπάνω από 2 εφημερίες τον μήνα. Αυτό έπρεπε να εφαρμοστεί από 1/1/2004. Δεν έγινε όμως καμιά προεργασία, κανένας προγραμματισμός Έτσι δεν επαρκούν οι γιατροί να εφημερεύσουν στα νοσοκομεία και το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στα περιφερειακά νοσοκομεία. Και ιδιαίτερα σ’ αυτά που έχουν μονές κλινικές που εφημερεύουν καθημερινά . Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή του 48ωρου που είναι υποχρεωμένη η χώρας από 1/1/2007 (διαφορετικά επισείονται πρόστιμα) τα κεντρικά νοσοκομεία καλύπτουν το πρώτο 20ήμερο γιατί είναι πολλοί οι γιατροί στα επαρχιακά μόλις 8 – 12 μέρες! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας απαιτούνται περίπου 4.000 έως 5.000 επιπλέον γιατροί.
Aυτήν τη στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 3.500 έως 4.000.
Παράδειγμα: Στο Νοσοκομείο Ξάνθης υπάρχουν 2 ωτορινολαρυγγολόγοι. Για να καλυφθούν οι εφημερίες σύμφωνα με τον νόμο του 48ωρου χρειάζονται 15 ωτορινολαρυγγολόγοι: « Και να θέλουμε να εφημερεύσουμε δεν υπάρχει δυνατότητα. Η Ευρώπη απαιτεί την εφαρμογή του κανονισμού για λόγους ασφαλείας τόσο των ίδιων των γιατρών αλλά και των ασθενών. Ποιος εγγυάται μετά από 2 – 3 εφημερίες ότι ο γιατρός είναι νηφάλιος να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό σωστά; Σύρθηκαν γιατροί στα δικαστήρια γιατί εφημέρευαν πολλές μέρες και λόγω κούρασης δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν», σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Χατζηδημητρίου.
Οι…κινήσεις του υπουργείου
Mε προχτεσινή τροπολογία, η εφαρμογή του νόμου αναβάλλεται για δώδεκα μήνες, κόντρα στις κοινοτικές οδηγίες, την εθνική νομοθεσία, αλλά και στη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πριν από ενάμιση χρόνο ότι θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2007. Μπορεί μ’ αυτή την κίνηση το υπουργείο να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αναλαμβάνονται και τον κίνδυνο των προστίμων από την Ε.Ε. ώστε να βάλει μια τάξη… αφήνει όμως ακάλυπτους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και ακατοχύρωτους τόσο νομικά όσο και χρηματικά.
Το πρόβλημα
Χατζηδημητρίου: «Πρέπει να καλύψουμε τις κλινικές και υπάρχει η εκκρεμότητα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τις επί πλέον εφημερίες που γίνονται αν συμβέι κάτι. Δεν είμαστε κατοχυρωμένοι. Στείλαμε συμπληρωματικά προγράμματα και ζητούσαμε να αναληφθούν οι ευθύνες κατοχύρωση και πληρωμής των επιπλέον εφημεριών. Αν θεωρήσουμε ότι είναι όλες οι θέσεις καλυμμένες που προβλέπεται από τον οργανισμό πάλι δεν φτάνουν για να εφαρμοστεί ο νόμος. Χρειάζονται νέες προσλήψεις. Είμαστε μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Ακόμα και να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία προσφεύγοντας, στα δικαστήρια οιοσδήποτε μπορεί να την κρίνει αντισυνταγματική ότι παραβιάζει τους νόμους Ζητάμε ξεχωριστή ρύθμιση για τα περιφερειακά νοσοκομεία .Με το εξώδικο ζητάμε να μας ενημερώσουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα Ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρθηκε στις ενέργειες για πρόσληψη προσωπικού. Όμως οι ευθύνες βρίσκονται σ’ όλη την πυραμίδα της υγείας».
Που βρίσκεται η λύση
Όλα δυνητικά και με απαραίτητη πολιτική βούληση θα μπορούσαν να είχαν λυθεί στα νοσοκομεία της χώρας όπως λύθηκε στο Λουξεμβούργο και την Ιταλία (η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα) με τις εξής κινήσεις: α)Μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην υγεία – η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αύξηση των δαπανών Yγείας στο 4% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Aντ’ αυτού, οι δαπάνες Yγείας έχουν μειωθεί στο 2,7% του AEΠ, από 2,81% που ήταν πριν από δύο χρόνια β) Άμεσα νέες προσλήψεις – το ποσό που έχει εγγραφεί φέτος για νέες προσλήψεις είναι μόλις δέκα εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο επαρκεί για μερικές εκατοντάδες προσλήψεις. Επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που αφορούν στην ένταξή τους στις ειδικές κατηγορίες που εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου: (όπως πυροσβέστες, στρατιωτικοί κ.ά) Όμως αυτό είναι θέμα αλλαγής της κοινοτικής νομοθεσίας. Επίσης προτάσεις που αφορούν στον σταδιακό συγκεκριμένο προγραμματισμό, ρυθμίσεις εφημεριών τομεακά με αποζημίωση και κυρίως αύξηση του προσωπικού με νέες προσλήψεις!
Μαριάννα Ξανθοπούλου