«Δίκοπο μαχαίρι»…κεραία ή κινητό;

0

Αυτό που αποτελεί σταθερά σε μια συνεχή σχετικότητα είναι ότι ο τεχνολογικός πολιτισμός της εποχής μας έχει τίμημα. Σε κάθε συν που προστίθεται στη φαρέτρα της τεχνολογίας ακολουθεί ένα πλην με αντίκτυπο στο περιβάλλον και πολλές φορές στη δημόσια υγεία. Το παρόν έχει απόλυτη εφαρμογή στο παράδειγμα της …έκρηξης των τηλεπικοινωνιών στον αιώνα μας – παρότι τίθεται υπό αίρεσιν αν και κατά πόσο αποτελεί δείγμα πολιτισμού η άκρατη κινητομανία που έχει εισβάλλει στη ζωή μας! Αυτό που είναι επίσης υπό εξέταση είναι πόσο ακριβό είναι το τίμημα της νέας τεχνολογίας και ποιες οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία. Έτσι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να μας εξυπηρετούν στις κινητές τηλεπικοινωνίες μας προς καλύτερη εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και των δικών μας απαιτήσεων πάνε και στήνουν τις κεραίες τους μέσα σε κατοικημένες περιοχές αφ’ ενός για να παρέχουν καλύτερο σήμα αφ’ ετέρου δε να μειώσουν το κόστος. Έτσι βλέπουμε μέσα ακριβώς στο κέντρο των Αβδήρων και στην πιο πυκνοκατοικημένη του περιοχή, πλησίον σε σπίτια, σε απόσταση αναπνοής από τα ΚΑ.ΠΗ του Δήμου και σε ευθεία λιγότερο από 100 μέτρα του Δημοτικού και του νηπιαγωγείου να έχει στηθεί από το 2001 η κεραία της Cosmote σε υπάρχον οικόπεδο του ΟΤΕ. Και ναι μεν οι Αβδηρίτες προφανώς θα έχουν καλό σήμα της εταιρείας αλλά πόσο θα το πληρώσουν αυτοί και τα παιδιά τους αυτό;

Κεραία της Cosmote στο κέντρο των Αβδήρων προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις

Η κεραία στήθηκε όταν ακόμη ο δήμος ήταν κοινότητα στο κέντρο των Αβδήρων, μη προκαλώντας αντιδράσεις προφανώς λόγω άγνοιας της επικινδυνότητας. Έκτοτε και όταν προκλήθηκε αντίδραση στην Ν. Κεσσάνη για απομάκρυνση της κεραίας που ήταν και αυτή στο κέντρο του χωριού το Δ.Σ. πήρε απόφαση να παραχωρήσει δημοτικό χώρο για την μεταφορά της κεραίας η οποία και έγινε. Παράλληλα τέθηκε και το θέμα της κεραίας των Αβδήρων για το οποίο το Δ.Σ. πήρε ανάλογη απόφαση που όμως δεν υλοποιήθηκε, γεγονός που ανησυχεί πολύ τους κατοίκους του χωριού καθώς φοβούνται για την υγεία τους και τι επιπτώσεις θα έχει η ακτινοβολία που δέχονται καθημερινά. Η ανησυχία τους επαυξάνεται καθώς υπάρχει και άλλη μια κεραία ακριβώς, πλάι σε μονάδα ζώων η οποία και τροφοδοτεί τα κρεοπωλεία του χωριού. Η δήμαρχος Αβδήρων κα Τσακίρη δήλωσε στο «Ε» ότι γίνεται αποδέκτης καθημερινών διαμαρτυριών των κατοίκων που και η ίδια συμμερίζεται: «Η κεραία πρέπει να απομακρυνθεί όπως έγινε και στη Ν. Κεσσάνη. Το Δ.Σ. έχει πάρει σχετική απόφαση. Δεν είμαστε διατιθεμένοι να θέτουμε σε οποιοδήποτε κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας».

Η επιστημονική άποψη

Το «Ε» διερεύνησε το θέμα και προκειμένου να δώσει μερικές απαντήσεις για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας της κεραίας, απευθύνθηκε στον καθηγητή του Δ.Π.Θ. στον τομέα τηλεπικοινωνιών και διαστημικής με γνωστικό αντικείμενο στα μικροκύματα κ. Γιώργο Κυριακού, οποίος αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο ( 3431 /2006 ΦΕΚ 13 άρθρο 31), το οποίο διέπει την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα μ’ αυτό οι κεραίες πρέπει να απέχουν πάνω από 50 μέτρα από κατοικημένη περιοχή και 300 μέτρα από νηπιαγωγεία, δημοτικά, χώρους άθροισης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων). Αν είναι πλησιέστερα προβλέπονται πρόσθετες προϋποθέσεις όπως πιο χαμηλή εκπεμπόμενη ισχύ, πρέπει δε να έχουν ειδική άδεια από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Επίσης ο κ. Κυριακού επεσήμανε παράλληλα ένα κομβικό σημείο του θέματος που προκαλεί προβληματισμό.

Δίκοπο μαχαίρι…

Ειδικότερα ότι είναι… δίκοπο μαχαίρι η σχέση της κεραίας με το κινητό καθώς η λειτουργία τους είναι αντιστρόφως ανάλογη. Έτσι όσο πιο μακριά είναι η κεραία τόσο πιο μεγάλη είναι η ισχύς του κινητού και συνεπώς η ακτινοβολία του που έρχεται σε άμεση επαφή με το… αυτί μας. Ενώ όσο πιο κοντά είναι η κεραία τόσο πιο μικρή είναι η ισχύς του κινητού. Παράδειγμα: Όταν υπάρχει κεραία κοντά, το κινητό λειτουργεί με 0,2 watt, ενώ όταν δεν υπάρχει η ισχύς του κινητού αυξάνεται σε 2 watt! Επίσης ως κεραία λειτουργεί και η βάση του ασύρματου τηλεφώνου στο σπίτι. Απ’ όλα αυτά συνάγεται το συμπέρασμα ότι αφ’ ενός είμαστε …περικυκλωμένοι από ακτινοβολία και επαφίεται σε μας να επιλέξουμε σύμφωνα με το «μη χείρον…βέλτιστον», κεραία ή κινητό; Ιδού το δίλημμα! Μήπως όμως αυτό αποτελεί και ένα επιχείρημα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που έρχονται και στήνουν τις κεραίες τους …σχεδόν πάνω στα κεφάλια μας; Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι είτε έτσι είτε αλλιώς την ακτινοβολία δεν την αποφεύγουμε είτε από την κεραία είτε από το κινητό, είτε από το ασύρματο είτε από τις ραδιοφωνικές κεραίες είτε…είτε… αλλά τουλάχιστον όσον αφορά στα παιδιά θα’ πρεπε να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και αν μπορούμε να τα επιβάλλουμε να μην έχουν κινητά, γιατί να τα εκθέτουμε στην ακτινοβολία της κεραίας;

Η άποψη της Cosmote

Όμως τι λέει η Cosmote για το θέμα; Το «Ε» απευθύνθηκε στον τμηματάρχη εταιρικών σχέσεων της εταιρείας κ. Παπαφιλίππου, μεταφέροντας την ανησυχία των κατοίκων και απευθύνοντας ερωτήματα σχετικά με την ισχύ της κεραίας και αν υπάρχει ειδική άδεια από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Παράλληλα ο κ. Παπαφιλίππου ρωτήθηκε και αν θα μεταφερθεί η κεραία όπως έγινε και στην Ν. Κεσσάνη.

Ιδού η απάντησή του αναφορικά με τον αναμεταδότη τηλεφωνίας στον Ο.Τ.Ε Αβδήρων

Παπαφιλίππου, τμηματάρχης της Διεύθυνση εταιρικών σχέσεων Cosmote:

«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας στο οποίο αντιληφθήκαμε εύλογες απορίες σας για τη λειτουργία αναμεταδότη κινητής τηλεφωνίας στα Άβδηρα (υποκατάστημα Ο.Τ.Ε) και λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σωρεία πληροφοριών που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί και προβληθεί από τα Μ.Μ.Ε, θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την από πλευράς μας παράθεση κάποιων στοιχείων για σφαιρικότερη κατανόηση του θέματος.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ,ή σταθμοί βάσης όπως ονομάζονται, και οι οποίες λειτουργούν στον εν λόγο χώρο, είναι Γερμανικής κατασκευής τελευταίας τεχνολογίας ενώ αντίστοιχες κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται εγκατεστημένες – και λειτουργούν χωρίς προβλήματα- σε όλο τον κόσμο, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν τα αγαθά της κινητής επικοινωνίας, και μάλιστα σε χώρες περισσότερο τεχνολογικά προηγμένες από την Ελλάδα και με υψηλούς δείκτες ευαισθητοποίησης σε θέματα προστασίας της υγείας των πολιτών τους.

Αναμεταδότες κινητής τηλεφωνίας έκτος πόλ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…