Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Πολιτική δέσμευση Ντόρας: «ανάπτυξη της Θράκης και προώθηση σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής»

Πολιτική δέσμευση Ντόρας: «ανάπτυξη της Θράκης και προώθηση σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής»

0

Το Δημαρχείο της Ξάνθης και το Επιμελητήριο περιελάμβανε το απόγευμα της Τρίτης, το πρόγραμμα της επίσκεψης που πραγματοποίησε η Υπουργός Εξωτερικών στην Ξάνθη στα πλαίσια της περιοδείας της στη Θράκη.

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα και με το Δημαρχείο της Ξάνθης «ντυμένο» στα καλά του, υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Μ. Στυλιανίδης με σύσσωμη την παράταξη της δημοτικής αρχής την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη που συνόδευαν ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Καλαντζής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Κοντός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης , ο βουλευτής Ξάνθης κ. Φ. Τσαλίδης, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ι. Αχμέτ, ο Γραμματέας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μ. Αγγελόπουλος.

Η ερώτηση που έκανε μόλις κάθισε στο γραφείο του Δημάρχου η κ. Μπακογιάννη ήταν: «πώς πάτε με τα αρχοντικά εδώ;» αφού ως Υπουργός Πολιτισμού είχε συνεργαστεί στενά με τον αείμνηστο Φ. Αμοιρίδη για το θέμα. Η συνάντηση κράτησε για είκοσι λεπτά περίπου ενώ έμειναν και ένα τέταρτο κεκλεισμένων πάντα των θυρών με τον Δήμαρχο για ένα τέταρτο επιπλέον. Η επίσκεψη στο Δημαρχείο έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων.

Η επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ξάνθης

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη με τη συνοδεία της περπάτησε μέχρι το κτίριο του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης όπου την υποδέχθηκαν ο Υπερνομάρχης κ. Τάτσης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Επιμελητηρίου καθώς και παραγωγικοί φορείς του Νομού. Μετά από μια ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ, πέρασε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα συνεδριάσεων όπου την καλωσόρισε ο κ. Ανδρικόπουλος και εν συνεχεία η κ. Μπακογιάννη ανέβηκε στο βήμα. Στην ομιλία της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, επισκέπτομαι σήμερα την Ξάνθη, μια πόλη όμορφη και ζωντανή, με ιστορία και παραδόσεις που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μια πόλη ανοικτή, που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και ενώνει τους κατοίκους της. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, αναδεικνύουν τον διαπολιτισμικο πλούτο της Ξάνθης, αλλά και την προσήλωση τους στην πρόοδο και την ευημερία για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ξάνθη, καθημερινά αλλάζει προς το καλύτερο. Θυμάμαι, ανατρέχοντας πίσω στο πρόσφατο παρελθόν, την αγωνία του αείμνηστου Δημάρχου, του Φίλιππου Αμοιρίδη, για την τύχη της παλαιάς πόλης της Ξάνθης.Ήταν το 1992, όταν αυτός ως Δήμαρχος και εγώ ως Υπουργός Πολιτισμού, ξεκινήσαμε το μεγάλο έργο της αναπαλαίωσης και του εξωραϊσμού των κτηρίων της παλαιάς πόλης. Ένα έργο πνοής για την Ξάνθη, που μαζί με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και την ανάπλαση των παραδοσιακών κτηρίων της Φλώρινας, αποτέλεσαν τα πρώτα έργα που στόχευαν στην προστασία αλλά και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των πόλεων.

Θέλω να σας εξομολογηθώ, ότι γι’ αυτό μου το έργο, είμαι ιδιαιτέρως περήφανη.

Το έργο αυτό, συνεχίζει επάξια, και ο σημερινός Δήμαρχος της πόλης, ο κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρει ακούραστα, τόσο στα θεσμικά της αυτοδιοίκησης όσο και στους Ξανθιώτες.

Όμως η Ξάνθη, διαθέτει άξια εκπροσώπηση και στην Κυβέρνηση αλλά και στο Κοινοβούλιο.

Τόσο ο Υφυπουργός Γεωργίας ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, όσο και ο βουλευτής ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης, πραγματικά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, για την επίλυση των ζητημάτων του νομού καθώς και για την αναπτυξιακή του προοπτική»

Συνεχίζοντας η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο διπλό σκοπό της επίσκεψής της, την ενημέρωσή της για τα προβλήματα αλλά και την ενημέρωση που εκείνη έκανε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες  για την περιοχή.

Η Θράκη κέντρο της ευρύτερης περιοχής

 Αναφερόμενη η Υπουργός Εξωτερικών στην περιοχή των Βαλκανίων είπε: «Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλάζει καθημερινά. Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, τα άλλοτε ταραγμένα Βαλκάνια, προσεγγίζουν τους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς.

Μια νέα εποχή ξεκινά για την πολύπαθη κατά το παρελθόν περιοχή μας. Νέες ευκαιρίες συνεργασίας εμφανίζονται καθώς οι γειτονικές μας χώρες, σταθεροποιούνται και εκσυγχρονίζονται, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου συνεργασίας των Βαλκανικών λαών.

Πρόκειται, για την πρώτη φάση μιας εξέλιξης, η οποία, τα προσεχή χρόνια, το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί με την ένταξη στην Ένωση, των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Τουρκίας, αν φυσιά η χώρα αυτή, όπως και κάθε άλλη υποψήφια χώρα, ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της.

Η σημερινή πραγματικότητα είναι απλή, ξεκάθαρη, και δυναμική. Η Θράκη μας, βρίσκεται πια στο κέντρο ενός ευρύτατου πολιτικού και οικονομικού χώρου.

Ο χώρος αυτός, ήδη περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά εν μέρει και την Τουρκία, που έχει καθεστώς τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό της σημερινής πραγματικότητας, είναι ο διαπολιτισμικός της χαρακτήρας της Θράκης:

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, συνιστούν ένα συναρπαστικό μωσαϊκό που δίνει μια άλλη διάσταση στην άλλοτε ακριτική αυτή περιοχή.

Τέλος, το τρίτο χαρακτηριστικό της σημερινής πραγματικότητας είναι καθαρά πολιτικό. Και είναι καθαρά πολιτικό, γιατί αφορά στην αποδεδειγμένη βούληση της σημερινής κυβέρνησης, να θέσει τη Θράκη στην κορυφή των προτεραιοτήτων της»

Ανάπτυξη της Θράκης.

Για την ανάπτυξη της Θράκης η κ. Μπακογιάννη είπε: «η ανάπτυξη της Θράκης, για να αποδώσει ακόμη περισσότερους καρπούς και οφέλη, πρέπει να στηριχθεί στην κινητοποίηση του συνόλου του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής.

Να αξιοποιήσει το μεράκι και τη θέληση των ανθρώπων της, ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα και καταγωγή, για δημιουργία και πρόοδο.

Να στηριχθεί στο φυσικό της πλούτο, στον πολιτισμό και τις παραδόσεις της, που είναι από τους αξιολογότερους της Ελλάδας.

Να στηριχθεί, τέλος, σε όλα εκείνα τα μέτρα και μέσα που θα μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Σε αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, η Κυβέρνηση, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή το οποίο έχει δύο επιδιώξεις:

Πρώτον, Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη σύγκλιση της Θράκης με τον εθνικό μέσο όρο, και,

Δεύτερον, Τη δυνατότητα της, να παίξει έναν εντελώς ιδιαίτερο ρόλο,

αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τα λοιπά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η συγκριτική θέση της Θράκης για πολλές δεκαετίες, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, ήταν απογοητευτική. Για την αντιστροφή αυτής της πορείας, η κυβέρνηση μας ακολουθεί μία πολύπλευρη και καλά σχεδιασμένη στρατηγική:

Ολοκληρώνει με ταχύτατους ρυθμούς τα μεγάλα εθνικά έργα που αφορούν στην Περιφέρεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τα τελευταία 103 χιλιόμετρα της Εγνατίας οδού, με προϋπολογισμό 455 εκ. Ευρώ, ολοκληρώνονται σ’ ένα χρόνο από σήμερα.

Όταν το έργο αυτό υλοποιηθεί, η Θράκη, θα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός οδικού συστήματος που θα συνδέει την Ελλάδα, με την Ιταλία και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, η Θράκη, μετατρέπεται, από την παρούσα κυβέρνηση και σε ενεργειακό κόμβο της χώρας Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, τη δημιουργία του οποίου υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Ερντογάν, ήταν ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Ένα δεύτερο μεγάλο βήμα έγινε τις αμέσως προηγούμενες μέρες. Υπεγράφη τώρα και η επέκταση αυτού του αγωγού μέχρι την Ιταλία.

Μαζί με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλάζουν ριζικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θράκης».

Η πορεία της Ξάνθης

 Συνεχίζοντας η Υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ξάνθη: «Μαζί με τη Θράκη, προχωρά προς τα εμπρός και η Ξάνθη. Ξεπερνάμε όλοι μαζί, τα λάθη και τις δυσχέρειες του χθες, και προγραμματίζουμε δυναμικά το μέλλον.

Υλοποιούμε έργα, που ενισχύουν την ανάπτυξη, διευκολύνουν την επικοινωνία και τις μεταφορές, ενισχύουν την τεχνολογία και τις τεχνικές υποδομές, και άρουν την απομόνωση των χωριών και των οικισμών του ορεινού όγκου του Νομού.

Η κατασκευή του κάθετου οδικού άξονα Ξάνθης, Εχίνου, Σμόλιαν, Φιλιππούπολης, είναι ένα έργο υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση και μείζονος πολιτικής σημασίας για την ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης.

Οι μελέτες για την κατασκευή του έργου έχουν ωριμάσει, και σύντομα αναμένεται η δημοπράτηση του. Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της ορεινών περιοχών, επιτέλους υλοποιείται, βάζοντας οριστικό τέλος στην δεκαετή και πλέον υποσχεσιολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε αυτό συμβάλλει το σημαντικό έργο που έχει παράξει εδώ και οκτώ χρόνια η ηγεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Ξάνθης. Ο νομάρχης Γιώργος Παυλίδης και οι συνεργάτες του, με τη συνεχή υποστήριξη του υπερνομάρχη, του Κώστα Τάτση, έχουν δώσει νέα πολιτιστική και αναπτυξιακή δυναμική στο νομό.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να σταθώ, στις δράσεις ανάπλασης των παραδοσιακών οικισμών της Κοτάνης, της Γλαυκής, του Δημαρίου, της Κοτύλης όπως και του οικισμού Κίρρα, που αναβαθμίζουν την τουριστική και πολιτιστική προοπτική της περιφέρειας του Νομού.

Μαζί με τη χαρτογράφηση και την ανάδειξη των ειδικών περιβαλλοντικών διαδρομών του Νομού, η Ξάνθη, μπορεί πραγματικά να ελπίζει σε πολλαπλασιασμό του τουριστικού ρεύματος τα επόμενα χρόνια, με όλα τα ωφελήματα που η αύξηση της τουριστικής κίνησης συνεπάγεται.

Η αντιπλημμυρική προστασία του Εχίνου, η σημαντική ενίσχυση της σχολικής στέγης από εθνικούς πόρους καθώς και η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου αλλά και της αγροτικής οδοποιίας, είναι έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και οδηγούν την Ξάνθη σε μια νέα εποχή δημιουργίας.

Η ενίσχυση του αθλητισμού με τα νέα γήπεδα Εχίνου και Κενταύρου, αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα αθλητικών υποδομών και δίνει δημιουργική διέξοδο στη νεολαία.

Ταυτόχρονα, υλοποιούνται πολλά έργα και δράσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας, που στοχεύουν κυρίως στην ενδυνάμωση της θέσης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο του Νομού.

Επιπρόσθετα, το σιδηροδρομικό δίκτυο που διέρχεται από τη Θράκη και διασχίζει και το νομό Ξάνθης, αναβαθμίζεται σημαντικά. Στόχος του ΟΣΕ είναι η επίτευξη ταχυτήτων άνω των 120 χλμ. την ώρα.

Σημειώνω, τέλος, ότι ήδη έχει εξαγγελθεί και -σύντομα δημοπρατείται- η σύνδεση των Τοξοτών με το νέο λιμάνι της Καβάλας.

Σιδηρόδρομος και αυτοκινητόδρομοι μετατρέπουν πλέον την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σε κομβικό σημείο συνδυασμένων μεταφορών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η πορεία της ανάπτυξης του Νομού

Αναφερόμενη στην ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης η κ. Μπακογιάννη είπε: «… αναφέρω ότι η Περιφέρεια κατατάσσεται ήδη δεύτερη Πανελλαδικά στην προσέλκυση επενδύσεων, με βάση τον αναπτυξιακό μας νόμο του 2004.

Πέραν όμως των αναδιαρθρώσεων και της έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων, σημασία έχουν και τα μεγάλα έργα γεωργικής υποδομής τα οποία δρομολογούμε. Ήδη έχουμε προγραμματίσει και ετοιμάζουμε την υπόγεια άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης με τα ύδατα του ποταμού Νέστου, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και το φράγμα ύδρευσης Εχίνου. Ενισχύσαμε επίσης, τις επιχειρήσεις για την απόκτηση κεφαλαίων κίνησης, και ρυθμίσαμε, μέχρι το τέλος του 2006, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των τοπικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα Θησέας έχουν ήδη δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας τα 174 εκ. Ευρώ περίπου, το 81% δηλαδή, από τα 214 εκ. Ευρώ που της αναλογούν.  

Η πολιτική μας για τη Θράκη είναι, όπως είπα, πολύπλευρη. Υλοποιούμε προγράμματα πολιτιστικά, όπως η αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων, η δημιουργία και η βελτίωση μουσείων, η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών αλλά και η ενίσχυση των καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής.

Η Ξάνθη, η πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, ενισχύεται σημαντικά, στην προσπάθεια που αυτοδιοίκηση και πολιτεία καταβάλλουν, για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της ιστορίας της περιοχής.

Ταυτόχρονα, προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τις φυσικές ομορφιές και υλοποιούμε προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο προσκυνηματικός, αλλά και ο ιαματικός τουρισμός.

Ήδη έχουμε προχωρήσει στην καταγραφή και στην ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες, ενώ αξιοποιούμε και τα υπόλοιπα φυσικά κάλλη του Νομού.

Η Ξάνθη έχει όλες τις προοπτικές να αναπτυχθεί τουριστικά. Διαθέτει ιστορία, παράδοση και πάρα πολλές ομορφιές που για χρόνια έμεναν αναξιοποίητες. Το κυριότερο όμως που επιτύχαμε, είναι ότι η Θράκη και μαζί της η Ξάνθη, προβάλλεται πλέον μεθοδικά παγκοσμίως ως τόπος συνδυασμένων διακοπών εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Από την προβολή αυτή αναμένουμε εντυπωσιακές εξελίξεις στο προσεχές μέλλον».

Ενίσχυση και διεύρυνση της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας

Για την ισονομία και την ισοπολιτεία η κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε: «πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της τελευταίας Κυβερνητικής Επιτροπής, αποφασίσαμε μια δέσμη μέτρων τα οποία σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης.

Αποκλειστικός τους στόχος είναι η διεύρυνση και ενίσχυση της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Ειδικότερα:

– Αποφασίστηκε και προωθείται, με σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η άρση των υποθηκών και των χρεών των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφιών της Ξάνθης και Κομοτηνής

–  Προβλέπεται η εξαίρεση των Βακουφιών από την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

–  Προχωρεί, με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς μουσουλμάνους μονίμους κατοίκους Ελλάδος.

–   Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας θεσπίζονται 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.

– Ξεκινούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης για χιλιάδες ενηλίκους μουσουλμάνους, που τους δίνουν εφόδια για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

–  Τέλος, προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, με νομοσχέδιο, η ανανέωση του νόμου 1091/80, που θα προβλέπει αιρετές διοικήσεις για τη διαχείριση των μουσουλμανικών Βακουφιών στη Θράκη.

–   Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάμε και θα εφαρμόσουμε το ίδιο καθεστώς που ισχύει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, την ποσόστωση δηλαδή του 5 τοις χιλίοις για τα μέλη της μειονότητας, και στους πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης.

Με τις πολιτικές της πρωτοβουλίες, και με όσες ακόμα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση μας προωθεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική».

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη Θράκη οριοθετεί το μέλλον της περιοχής και προσδιορίζει την αναπτυξιακή της προοπτική ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις, θέτει τις βάσεις και δίνει ευκαιρίες για τη μετεξέλιξη της Θράκης από ακριτική περιοχή της Ελλάδας σε αναπτυξιακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κάλεσε όλους ως ενεργούς συμπαραστάτες και συμμέτοχους. Αφήνοντας το βήμα είπε: «το μέλλον της Θράκης είναι σίγουρο και είναι αναμφισβήτητα στα χέρια σας».

Ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Επιμελητηρίου όπου η Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στόχος της κυβέρνησης είναι  να αλιεύσει προεκλογικά τις ψήφους της  μειονότητας»

«Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας», χαρακτηρίζει την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών κας Ντό…