«Πέφτει στην παγίδα της Τουρκίας»

0

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη στην Ξάνθη που συνοδεύεται με το προαναγγελθέν πακέτο μέτρων  της κυβέρνησης για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του ευρωβουλευτή κ. Πάνου Μπεγλίτη αλλά και του βουλευτή κ. Παναγιώτη Σγουρίδη,  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «ολίσθημα» της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι αφ’ ενός δίνει «δώρα» στην μουσουλμανική μειονότητα για να εκμαιεύσει ψήφους αλλά κυρίως ότι συνδέει την μειονοτική της πολιτική με τις αιτιάσεις της Τουρκίας, ολισθαίνοντας ουσιαστικά στην «παγίδα» της Τουρκίας που «χρησιμοποιεί» την μειονότητα σαν όπλο για την ενταξιακή της προοπτική. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει όπως επισημάνθηκε είναι να τεθεί η μειονότητα ως όμηρος των εξελίξεων των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα κατατίθεται η άποψη ότι η μειονότητα είναι υπόθεση εσωτερικής πολιτικής και όχι εξωτερικής.   

Μπεγλίτης: «Με το πακέτο μέτρων και δώρων προσβλέπει η κυβέρνηση μια επιστροφή στην οικογένεια της Ν.Δ. των μουσουλμάνων συμπολιτών μας ψηφοφόρων. Ένα σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την δυναμική ενσωμάτωση και την παρουσία της μειονότητα στην ελληνική κοινωνία,  γίνεται  θέμα ψηφοθηρίας. Θα περιμέναμε να απαντήσει η κα Μπακογιάννη στην προσπάθεια που επιχείρησε η τουρκική κυβέρνηση να συνδέσει τις αυτόνομες και αυτονόητες υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία ως υποψήφια χώρα έναντι της Ε.Ε. στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτό είναι επικίνδυνο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κινδυνεύει να τεθεί η μειονότητα όμηρος των εξελίξεων των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν υπάρχει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η αρχή της αμοιβαιότητα.  Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, έχει εμπεδώσει του δημοκρατικούς θεσμούς, σέβεται τις διεθνείς συνθήκες. Είναι λάθος μήνυμα και προς την πλευρά της Τουρκίας,  η σύνδεση της πολιτικής για την μειονότητα με τις τουρκικές αιτιάσεις για την μειονότητα».

Ταυτόσημη είναι η άποψη του κ. Σγουρίδη, ο οποίος ανέδειξε την ειδοποιό διαφορά της μειονοτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα επεσήμανε και έναν ακόμη κίνδυνο που απορρέει απ’  την απόφαση της να κάνει δημόσιους υπάλληλους 240 ιμάμηδες με κίνδυνο να μην γίνουν δεκτοί από την μειονότητα και να δημιουργηθούν έτσι αναταραχές στους κόλπους της.  

Σγουρίδης: «Υπάρχει η εξής διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. ως προς την μειονότητα. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι αντικείμενο που δεν τίθεται στη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ούτε  αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί. Η μειονότητα είναι θέμα εσωτερικού δικαίου. Διέπεται όμως από τη Διεθνή συνθήκη της Λοζάννης . Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει του ιμάμηδες, θα τους κάνει δημοσίους υπάλληλους. Κάθε τζαμί και κάθε κοινότητα στον ορεινό και πεδινό όγκο επιλέγει με δημοκρατικές διαδικασίες τον Ιμάμη του και τον πληρώνει η ίδια η κοινότητα. Την  ελευθερία αυτής της επιλογής του δικού της  ιερέα αυτόματα η Νέα Δημοκρατία την καταργεί.  Δεν θα τους θελήσουν οι ίδιοι στο τζαμί.Επίσης εξήγγειλε ημιαπασχόληση για 1700 γυναίκες, για εννέα μήνες.  Και τα δύο μέτρα έχουν ψηφοθηρική αντίκρισμα.  Προσπαθεί  να προσεταιριστεί τις ψήφους της μειονότητας. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ μέσα από το ΙΣΤΑΜΕ προχωρά σε σειρά προτάσεων που βασίστηκαν σε επεξεργασίες που τίθενται σε διαβούλευση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…