Καρναβάλι: επένδυση ή αρπαχτή;

0

Με το πέσιμο της αυλαίας του καρναβαλιού, όπως κάθε χρόνο μένει να γίνει η αποτίμηση των πεπραγμένων και να στηλιτευτούν τα κακώς κείμενα για αποφυγή επανάληψής τους.

Η κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που κάθε χρόνο είναι το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας  και η εποχή της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας στην Ξάνθη, η χρυσή ευκαιρία για τη διαφήμιση του νομού και τη διασφάλιση του μέλλοντος.

Κατά κοινή ομολογία φέτος όμως, παρουσιάστηκε σημαντική πτώση στον αριθμό των επισκεπτών, γεγονός που δείχνει να προβλημάτισε όχι μόνο τους εμπλεκόμενους αρμόδιους αλλά και όλους τους ξανθιώτες. Την παράσταση όμως φαίνεται να έκλεψαν φέτος τα εκτεταμένης έκτασης φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρουσιάστηκαν από μερίδα επαγγελματιών που απώλεσαν για διάφορους λόγους τη συνείδηση του ξανθιώτη.

Σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης και αναζήτησης των αιτιών εμφάνισης των παραπάνω φαινομένων, ζητήσαμε από αρμόδιους να μας πουν την άποψη και τα συμπεράσματά τους.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης

Στην ερώτησή μας για την αίσθηση που άφησε στο Δήμαρχο Ξάνθης το φετινό καρναβάλι, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε: « ο επίσημος απολογισμός θα γίνει στη συνεδρίαση της επιτροπής τις επόμενες μέρες. Εμείς σα Δήμος, η ΔΕΑΞ αλλά κυρίως οι σύλλογοι που αποτελούν το Α και το Ω των Εορτών, σχεδιάσαμε με πολύ καλό τρόπο το πρόγραμμα το οποίο τηρήθηκε στην εντέλεια. Υπήρξαν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που ήταν αξιόλογες».

Για το ζήτημα της αισχροκέρδειας ο Δήμαρχος ανέφερε: «δυστυχώς κάποιοι είδαν το τριήμερο σαν μια ευκαιρία για αρπαχτή κι όχι σαν επένδυση για το μέλλον. Εμείς κάναμε όπως οφείλαμε έκκληση για προσοχή και σύνεση στους επαγγελματίες. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν για το καλό όλων μας. Πρέπει όλοι  να καταλάβουμε την αξία του καρναβαλιού για την πόλη και το  νομό. Το καρναβάλι είναι υπόθεση των ξανθιωτών κι ο δήμος δρα συντονιστικά, η πρωτοβουλία είναι των πολιτών που αν δε συμμετείχαν δε θα υπήρχε καρναβάλι. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πρέπει να παταχθούν όπως και η εικόνα των μεθυσμένων παιδιών στους δρόμους καθ’ όλο το τριήμερο».

Κλείνοντας ο κ Στυλιανίδης ανέφερε: «δε θ’ αφήσουμε να περάσει μέρες για τη συνεδρίαση που θα γίνει αποτίμηση αλλά και σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά γιατί πρέπει κάθε χρονιά να παρουσιάζουμε κάτι καινούργιο που να φέρνει κόσμο στην Ξάνθη. Οι ευχαριστημένοι επισκέπτες θα γίνουν πρεσβευτές για την πόλη μας και θα ξανά’ρθουν με τους φίλους και τις οικογένειές τους. Οι Απόκριες είναι για διασκέδαση και για να χαρεί ο κόσμος, όχι ακρότητες. Στόχος μας είναι να παταχθεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας στο μέλλον και να μην υπάρχει ούτε ένα μεθυσμένο άτομο που μπορεί να γίνει αιτία άσχημων καταστάσεων στη πόλη. Εκείνο που με λύπησε φέτος είναι και η διάθεση πολλών ξανθιωτών να φύγουν απ’ την πόλη. Οι ξανθιώτες πρέπει να κατανοήσουν ότι η πρωτοβουλία δίνεται σ’ αυτούς και ο δήμος δρα συντονιστικά».

Οι έλεγχοι της Νομαρχίας

Για τους ελέγχους που διενήργησε η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας στην προσπάθεια να παταχθεί η αισχροκέρδεια, ο Προϊστάμενος κ. Βακιάνης Ι. μας ανέφερε: «από την Πέμπτη ως την Κυριακή το απόγευμα, συνεργεία της Νομαρχίας και μάλιστα μικτά, διενήργησαν ελέγχους κατά τους οποίους λήφθηκαν 40 δείγματα ποτών, ιχθυρών και αποκριάτικων σπρέι στην προσπάθεια προστασίας των καταναλωτών. Τα αποτελέσματα των ελέγχων  θα  δοθούν από το Νομάρχη Ξάνθης. Όσο για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, υπόκεινται σε αρμοδιότητα υπηρεσιών του κράτους. Εμείς μπορούσαμε να διαπιστώσουμε εντός των αρμοδιοτήτων μας αν πραγματοποιούνταν η ενημέρωση που επιβάλλεται να έχει ο καταναλωτής με την ανάρτηση των τιμών στους τιμοκαταλόγους που υποχρεούνται να έχουν τα καταστήματα. Διαπιστώσαμε ότι οι τιμοκατάλογοι υπήρχαν και με το εισιτήριο της εισόδου μπορούσε ο πελάτης να έχει ένα ποτό ενώ τα επόμενα τα χρεωνόταν σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο. Δυστυχώς όμως, μάλλον δε λειτουργεί καλά ο ανταγωνισμός κι έχουμε αυτά τα λυπηρά για όλους φαινόμενα».

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης

Για το τριήμερο αλλά και γενικά για την όλη διοργάνωση ρωτήσαμε τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΑΞ κ. Μ. Φανουράκη ο οποίος ανέφερε: «ο κόσμος φέτος ήταν λιγότερος κι αυτό το είδαμε όλοι. Οι λόγοι ήταν πολλοί μεταξύ των οποίων σίγουρα είναι η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλλά και η απουσία των φοιτητών από την πόλη λόγω καταλήψεων. Ο κάθε φοιτητής που θα έφερνε και τους φίλους του θα ήταν μέρος ενός συνόλου 6-7 χιλιάδων ατόμων που έλειψαν απ’ την πόλη. Πρέπει να μεριμνήσουμε για κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό για να θέλει να έρθει ο κόσμος στην Ξάνθη. Πρέπει να δουλέψουμε για το καρναβάλι του 2008».

Για την αισχροκέρδεια που παρουσιάστηκε από μερίδα επαγγελματιών, ο κ. Φανουράκης ανέφερε: «το καθεστώς που επικρατεί για τέτοιες περιόδους στα καταστήματα, είναι η αναπροσαρμογή των τιμών λόγω αυξημένου προσωπικού και ζημιών που υπόκεινται τα μαγαζιά. Φέτος η είσοδος ήταν 10 ευρώ και το ποτό από 6 πήγε στα 8 ευρώ ενώ τα σπέσιαλ από 8 στα 10 ευρώ. Τιμοκατάλογοι υπήρχαν αναρτημένοι στα μαγαζιά και οι έλεγχοι ήταν συνεχείς. Φαινόμενα  αισχροκέρδειας πάντα υπάρχουν και πιστεύω πως φέτος ήταν μια καλή χρονιά. Ο ασυδοσία πρέπει να λείψει. Έχουμε πολλή και σημαντική δουλειά μπροστά μας».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…