Καλή κίνηση αλλά για λίγες μέρες

0

Κινήθηκε η αγορά της πόλης με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το δώρο αλλά οι μέρες δεν είναι αρκετές για να καλυφθεί το κενό όλου του χρόνου ενώ οι πολλοί και συχνοί έλεγχοι ελλοχεύουν τον κίνδυνο της ποινικοποίησης του επιχειρείν όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες.
Το πολυπόθητο δώρο των Χριστουγέννων αποτελεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή την τονωτική ένεση που περιμένουν οι επαγγελματίες για ν’ ανασάνουν απ’ την δυστοκία που αντιμετωπίζουν τον υπόλοιπο χρόνο. Καλή χαρακτηρίζεται η κίνηση στην ξανθιώτικη αγορά ενώ τελικά την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου θα παραμείνει κλειστή ακολουθώντας την απόφαση που λήφθηκε στην υπόλοιπη χώρα.
Υποδεέστερη η κίνηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές
Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης Σ. Τσιακίρογλου, υποδεέστερη ήταν η κίνηση τις μέρες των Χριστουγέννων σε σχέση με άλλες χρονιές και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «οι τελευταίες μέρες δε μπορούν να εξισορροπήσουν το χάσιμο των υπολοίπων ημερών. Η επίθεση που δέχεται το πορτοφόλι του καταναλωτή απ’ τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια που έχουν τη δυνατότητα της αύξησης των τιμών, είναι δυσβάσταχτη κι έχει αρνητικά αποτελέσματα στην μικρομεσαία επιχείρηση. Οι επικείμενες αυξήσεις στις εισφορές σε ΤΕΒΕ και ΙΚΑ καθώς και στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, συνθέτουν αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η εισφορά στα δυο αυτά ταμεία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η εφήμερη καλοπέραση με τα δάνεια που λαμβάνουν οι πολίτες, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού μπροστά τους έχουν τη δύσκολη περίοδο της αποπληρωμής».
Ίδιες τιμές με πέρυσι λόγω ανταγωνισμού και συνεχείς έλεγχοι
Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στην αγορά της Ξάνθης όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσιακίρογλου λόγω του ανταγωνισμού που είναι συνεχώς αυξανόμενος: «οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες με πέρυσι εκτός απ’ τα αρτοσκευάσματα που παρουσιάζουν αύξηση λόγω της τιμής των αλεύρων. Η μικρομεσαία επιχείρηση όμως δε μπορεί έτσι ν’ αντεπεξέλθει αφού χρειάζονται κεφάλαια για να προωθηθεί και η λήψη συνεχών δανείων οδηγεί στην κατάρρευση».
Συχνοί είναι έλεγχοι των αρμοδίων οργάνων αυτές τις μέρες στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών και την τιμωρία των παραβατών και όπως μας είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ: «φυσικά οι παραβάτες επαγγελματίες θα πρέπει να τιμωρούνται κι αν δε συμμορφώνονται να ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία. Διαμορφώνεται όμως ένα αρνητικό ψυχολογικά κλίμα στην αγορά απ’ τους συνεχείς ελέγχους που ‘ρίχνει’ την επιχείρηση με τους δυσβάσταχτους ελέγχους. Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί θα φτάσουμε στο σημείο της ποινικοποίησης του επιχειρείν κι αυτό θα έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα αφού θα αποτρέψει και τους επίδοξους επενδυτές κάτι που ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται».
Οι Κυριακές που πρέπει να είναι ανοιχτή η αγορά
Τελικά την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου η αγορά της Ξάνθης θα παραμείνει κλειστή όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τσιακίρογλου παρά τη βούληση πολλών επαγγελματιών να λειτουργήσει: «δεν θ’ ανοίξει η αγορά την Κυριακή ακολουθώντας την υπόλοιπη χώρα ενώ πολλοί επαγγελματίες επιθυμούν το αντίθετο. Είναι ένα θέμα που κάθε χρόνο προβληματίζει τους επαγγελματίες και ο λόγος που δεν πραγματοποιήσαμε τη δημοσκόπηση που είχαμε αναγγείλει είναι ότι νομικά δε δίνεται περιθώριο για δεύτερη Κυριακή λειτουργίας. Μετά τις γιορτές όμως εμείς θα θέσουμε το ζήτημα στη ΓΕΣΕΒΕ. Είμαστε θιασώτες της δεύτερης Κυριακής και μάλιστα θα προτείνουμε να συζητηθεί και μια Τρίτη Κυριακή λειτουργίας της αγοράς, πριν το Πάσχα. Η κίνηση της Κυριακής πριν τα Χριστούγεννα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι ο καταναλωτής χρησιμοποιεί αυτή τη μέρα για να πραγματοποιήσει τις αγορές του και οι επαγγελματίες δηλώνουν ευχαριστημένοι. Είναι μια τονωτική ένεση για την αγορά αλλά και διευκόλυνση για τους εργαζόμενους».
Κλείνοντας ο κ. Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στην προοπτική της ξανθιώτικης αγοράς για το 2008 λέγοντας: «με την μέχρι τώρα πορεία, το μέλλον για το 2008 είναι δυσοίωνο. Η Ξάνθη έγινε πλέον κόμβος λόγω της Εγνατίας και πολλές αλυσίδες καταστημάτων σχεδιάζουν την έλευσή τους στην περιοχή. Αποτέλεσμα θα είναι πολλά μικρά καταστήματα να κλείσουν ενώ το άνοιγμα και νέων πολυκαταστημάτων αποτελεί και αντικίνητρο για την δημιουργία νέων. Οι μεγάλες αλυσίδες με τις δυνατότητες που έχουν και σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στην τοπική αγορά, αποκτούν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…