Αποτέλεσμα της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, ήταν η πραγματοποίηση της ημερίδας για το καπνό με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη.
Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2006, στις 10.00΄, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Προοπτικές της Καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Ξάνθης.
Η ημερίδα αποτελεί την υλοποίηση της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντού για ενημέρωση των εμπλεκομένων με την παραγωγή και τη διάθεση του καπνού και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός, ο Νομάρχης Ξάνθης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Πανοσιολογιότατος, ο δήμαρχος Βιστονίδας, ο δήμαρχος Σελέρου, οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Σατρών και Μύκης, εκπρόσωπος του διοικητή Δ΄Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Ξάνθης, οι Πρόεδροι της ΣΕΚΕ και της ΣΕΒΑΘ , ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνού Ξάνθης, αντινομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι καπνικών εταιριών και καπνοκαλλιεργητές του νομού. Στην ημερίδα συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που με τις εισηγήσεις τους ενημέρωσαν για την αλλαγές που αφορούν στην καλλιέργεια του καπνού τους παριστάμενους.
Κοντός: «Τα νέα για τον καπνό δεν είναι πολύ καλά»
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντός λέγοντας τα εξής: «τα νέα για τον καπνό, πρέπει να σας πω ότι δεν είναι πολύ καλά δεδομένου ότι από 100 χιλιάδες τόνους που είχαμε την περασμένη χρονιά, έχουμε πέσει στις 25 χιλιάδες τόνους φέτος. Φαίνεται ότι πολλοί αγρότες εισέπραξαν τις επιδοτήσεις και προτίμησαν να ασχοληθούν με άλλη καλλιέργεια δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής ήταν πάνω από την εμπορική τιμή του καπνού με αποτέλεσμα να φύγει ένα μέρος της επιδότησης του παραγωγού. Βέβαια το καλό είναι ότι στις δικές μας περιοχές και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή αλλά και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας, καλλιεργούνται καπνά γιατί το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από την εμπορική τιμή. Όμως κι εδώ υπάρχει προβληματισμός για το μέλλον της καλλιέργειας και πολλοί αγρότες σκέφτονται αν τους συμφέρει να συνεχίσουν ή να εισπράξουν τις επιδοτήσεις και να ασχοληθούν με άλλες καλλιέργειες ή να μην ασχολούνται πλέον με τη γεωργία».
Συνεχίζοντας ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης καλλιέργειας καπνού στη χώρα: «οι συζητήσεις και η ενημέρωση γίνονται με στόχο να οριοθετηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια καπνού στη χώρα. Ο καπνός καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο στη χώρα όσο και στην περιοχή μας και πρέπει να οριοθετηθούν οι συνθήκες για να συνεχιστεί αυτή η ροή. Εμείς, σαν Υπουργείο διαμορφώσαμε εθνική στρατηγική στη χώρα, μια στρατηγική που καλύπτει όλα τα επίπεδα, από την παραγωγή του καπνού, την αναβάθμιση της ποιότητας, τη στήριξη των εξαγωγών των ελληνικών καπνών, την ολοκληρωμένη διαχείριση καθώς και πάρα πολλά άλλα θέματα. Πρώτα θα εκδώσουμε απόφαση που θα ρυθμίζει τη διαχείριση της εσοδείας του 2006 και βάζουμε πλέον όρους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εμπορική διάθεση του προϊόντος, διότι δυστυχώς τη χρονιά που περάσαμε είχαμε πολλά δυσάρεστα φαινόμενα με καπνικές εταιρίες οι οποίες είχαν συμβόλαια που δεν τήρησαν και βεβαίως εταιρίες που ενώ ζύγισαν καπνά, ακόμη δεν έχουν μέχρι και σήμερα πληρώσει τους παραγωγούς».
Απαραίτητη η συνέχιση της καλλιέργειας για τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων
Συνεχίζοντας ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στη συμβολαιακή συμφωνία στην οποία είναι σύμφωνο το Υπουργείο όπως είπε καθώς και στην ολοκληρωμένη διαχείριση αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας των παραγωγών με τους γεωπόνους για την πτώση του κόστους παραγωγής καθώς και στα φαινόμενα της ισοπέδωσης των τιμών από τις καπνικές εταιρίες και την ποιότητα των καπνών. Κλείνοντας ο Υφυπουργός τόνισε: «αυτή η χρονιά όπως και η επόμενη είναι καθοριστικές για την καλλιέργεια καπνού καθώς το 2010, το 50% της επιδότησης θα πάει στο δεύτερο πυλώνα της αγροτικής οικονομίας και προσπαθούμε, το 75% με το 25% της εθνικής συμμετοχής, να επιστρέψει στον καπνοπαραγωγό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε παραγωγή στη χώρα μας τόσο καπνού όσο και βαμβακιού και άλλων προϊόντων για να μπορούμε να διεκδικούμε τις επιδοτήσεις».
Τελειώνοντας ευχαρίστησε τον Νομάρχη Ξάνθης για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας όπου εξέφρασε την πίστη ότι θα γίνει γόνιμος διάλογος και ενημέρωση γιατί όπως είπε: «οι καπνοπαραγωγοί πρέπει να έχουν τις απόψεις τους και να ενημερώνονται» ενώ τόνισε ότι από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης υπάρχουν πιστώσεις που μπορούν να διατεθούν για τα ορεινά του νομού και σε συνεργασία με το Νομάρχη, προσπαθούν να διασφαλίσουν κονδύλια για την υλοποίηση έργων που θα μείνουν στην περιοχή.
Χαιρετισμός του Νομάρχη Ξάνθης στην ημερίδα
Στη συνέχεια έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Παυλίδης ο οποίος ανέφερε ότι: « ο καπνός έχει και την κοινωνική του διάσταση ως καλλιέργεια στο νομό μας αφού το εισόδημα της ορεινής περιοχής από την καλλιέργειά του, αν λείψει, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναστάτωση. Διανύουμε μια περίοδο που είναι πράγματι δύσκολη για τον καπνό αλλά είμαστε τυχεροί εδώ στη Θράκη διότι έχουμε στο Υπουργείο έναν δικό μας άνθρωπο που δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον και σκύβει πάνω στα προβλήματα των καπνοπαραγωγών ενώ είναι άριστος γνώστης του προϊόντος από την παραγωγή του ως την ολοκληρωτική διαχείρισή του. Η σημερινή ημερίδα σκοπό έχει την ενημέρωσή σας έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της δυσκολίας που προέκυψε για την παραγωγή του καπνού και ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστεί η παραγωγή του μέχρι το 2013.
Το βήμα στη συνέχεια πήρε ο Πρόεδρος της Ομάδας Καπνού Ξάνθης κ. Πασχαλίδης ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καπνοκαλλιέργεια στο νομό μας αφού εξέφρασε την απορία αν υπάρχει μέλλον της καπνοκαλλιέργειας.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τους εισηγητές που αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν στον καπνό σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι την διάθεση και μεταποιήσή του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ