Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Η μειονότητα στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος

Η μειονότητα στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος

0

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος που αναλύεται σε… κομματική πλειοδοσία και περισσότερο από ποτέ  βρίσκεται αυτό τον καιρό η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και για του λόγου το αληθές: Τέσσερα μέτρα εξήγγειλε η κυβέρνηση λίγο  πριν την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών κας  Μπακογιάννη στη Θράκη και κατά πάσα πιθανότητα του αντίστοιχου υπουργού της Τουρκία κ. Γκιουλ αργότερα. Παράλληλα το ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ του ΠΑΣΟΚ ) προτείνει 8 προτάσεις για τα μειονοτικά ζητήματα.

 

 

Τα 4 μέτρα της κυβέρνησης για την μειονότητα της Θράκης

1) Τα Bακούφια: διαγραφή των χρεών (6,5 εκατομμύρια ευρώ) των βακουφικών ιδρυμάτων, άρση των υποθηκεύσεων και απαλλαγή από τον Φόρο Mεγάλης Aκίνητης Περιουσίας. Όπως ανακοίνωσαν η κ. Mπακογιάννη και ο Πρ. Παυλόπουλος, θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τροποποιεί τον ν. 1091/1980 και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέπει πλέον την άμεση εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Tουρκίας.

2)Eπιστροφή της ιθαγένειας στους ανιθαγενείς που ζουν στη Θράκη, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν υπερβαίνουν πια τους μερικές δεκάδες, ενώ κύκλοι της μειονότητας τους ανεβάζουν σε περίπου τετρακόσιους.

3)Προκήρυξη 240 θέσεων ιεροδιδασκάλων από το υπουργείο Παιδείας, ώστε οι ιμάμηδες να πληρώνονται πλέον από το υπουργείο Παιδείας (βάσει 9μηνης σύμβασης) και να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. H πρόταση θα γίνεται από τον μουφτή και η έγκριση της σύμβασης θα γίνεται από πενταμελή επιτροπή (καθώς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα AΣEΠ) και οι 249 θέσεις θα καλυφθούν από τους ήδη υπηρετούντες ιμάμηδες.

4)Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης 1.100 γυναικών της μειονότητας.

 

Σε Πλαίσιο

Τα 8 μέτρα που προτείνει το ΙΣΤΑΜΕ για την μειονότητα της Θράκης

Παράλληλα το Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ του ΠΑΣΟΚ προτείνει οκτώ μέτρα που ρυθμίζουν θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

1)Για το «αγκάθι» στις σχέσεις του κράτους με τη μουσουλμανική μειονότητα, το θέμα της εκλογής των μουφτήδων, το ΙΣΤΑΜΕ προτείνει την αφαίρεση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων και τον περιορισμό του στα θρησκευτικά καθήκοντα. Η ανάδειξη της θρησκευτικής ηγεσίας της μουσουλμανικής μειονότητας θα γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ η μειονότητα πρέπει να υπαχθεί για την επίλυση όλων των αστικών διαφορών στα ελληνικά δικαστήρια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της Σαρία, του ισλαμικού ιερού νόμου.

2)Για το θέμα του αυτοπροσδιορισμού το ΙΣΤΑΜΕ αναφέρει ότι η Ελλάδα οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα αυτό, όπως προβλέπεται από τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει συνυπογράψει, και για το οποίο έχει αγωνιστεί π.χ. στην περίπτωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

3)Για το πρόβλημα ανιθαγενών, όσων μειονοτικών έχασαν στο παρελθόν την ελληνική ιθαγένεια βάσει του καταργηθέντος άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το ΙΣΤΑΜΕ τονίζει ότι απαιτείται άμεση επαναχορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στους ανιθαγενείς που βρίσκονται μόνιμα εγκατεστημένοι εντός της ελληνικής επικράτειας με απλή απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

4)Για τις διαχειριστικές επιτροπές βακουφιών, κυρίως για την πόλη της Ξάνθης και της Koμοτηνής, όπου υπάρχουν σημαντικά κληροδοτήματα, προτείνεται να υπάρξει άμεσα νέος νόμος που να ρυθμίζει τη διαδικασία εκλογής των διαχειριστικών επιτροπών, επιλύοντας το πρόβλημα της διαδικασίας ανάδειξης του εκλογικού σώματος που θα ψηφίσει. Οι όροι εφαρμογής πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και διακομματικής συναίνεσης.

5)Επίσης, αναφέρεται ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση μειονοτικής εκπαίδευσης με την ανωτατοποίηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, την ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων και την εισαγωγή της διδασκαλίας της τουρκικής ως γλώσσας επιλογής στα δημόσια γυμνάσια και λύκεια των Νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

6)Ακόμη, προτείνεται η πρόσληψη μειονοτικών στην Δημόσια Διοίκηση με την εισαγωγή ρήτρας επάρκειας στην τουρκική γλώσσα.

7)Αναφορικά με την προστασία του καπνού ανατολικού τύπου ως παραδοσιακού προϊόντος, ζητείται η εξαίρεση κατά 50% από την περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων μετά το 2009.

8)Τέλος, για τη ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ορεινής περιοχής Θράκης, τονίζεται ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα με άμεση και πλήρη αποδοχή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Ξυνίδης: «Οι θέσεις του ΙΣΤΑΜΕ αποτελούν το επόμενο βήμα, το μέλλον… έχουν τόλμη στο να θίξουν ζητήματα που ήταν θέσφατα»

Ο γραμματέας της Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Σωκράτης Ξυνίδης κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του ΙΣΤΑΜΕ δήλωσε: «Όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια δέσμη προτάσεων τις οποίες διατύπωσε και που αγγίζουν τα μειονοτικά ζητήματα τα οποία είναι εκκρεμή Αυτές οι προτάσεις αποτελούν τμήμα ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή της Θράκης με την οποία άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η μειονότητα. Ο στόχος είναι να αμβλυνθούν πλήρως οι όποιες διαφοροποιήσεις και οι οποίες διαβαθμίσεις υπάρχουν σε σχέση με το χριστιανικό στοιχείο της πλειονότητας και το μουσουλμανικό της μειονότητας. Πιστεύω ότι οι θέσεις που εκφράζονται από το ΙΣΤΑΜΕ αποτελούν το επόμενο βήμα, το μέλλον μιας σύγχρονης ασκούμενης πολιτικής στην περιοχή μας έχουν τόλμη στο να θίξουν ζητήματα που ήταν θέσφατα και δεν μπορούσε κανείς να τ’ ακουμπήσει. Υπάρχουν πολλές παράμετροι σ’ αυτές τις προτάσεις που χρήζουν συζήτηση κοινωνικού διαλόγου επαφών με τους φορείς της μειονότητας μέσα στα κόμματα τους εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να φτάσουμε σε μια εξελιγμένη συνθετική πρόταση που θα επιλύει στον μέγιστο βαθμό τα όποια ζητήματα απασχολούν την μειονότητα.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης καταδεικνύει την ιδεολογικοπολιτική απόσταση που έχει μια δεξιά κυβέρνηση από τα πραγματικές αγωνίες και ανάγκες μιας μειονότητας»

Παράλληλα «κρίνει» τα μέτρα της κυβέρνησης: «Σε αντίθεση με τις προτάσεις του ΙΣΤΑΜΕ η κυβέρνηση προτίμησε να θέσει μηχανιστικά κάποια ζητήματα και εκτός τόπου και χρόνου. Θεωρούμε ότι δεν είναι απαίτηση της μειονοτικής κοινωνίας σήμερα η εισαγωγή του Ισλάμ στη διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό γίνεται σε μια μηχανιστική λογική να αυξήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους που προέρχονται από την μειονότητα και να αντιστρέψουμε υποτίθεται κάποιες παρεμβάσεις που μπορεί να υπάρχουν από ισλαμικές χώρες στην αμοιβή των θρησκευτικών λειτουργών για την άσκηση των καθηκόντων τους. Δεν θεωρώ ότι είναι μια πρόταση για το μέλλον. Καταδεικνύει την ιδεολογικοπολιτική απόσταση που έχει μια δεξιά κυβέρνηση από τα πραγματικές αγωνίες και ανάγκες μιας μειονότητας. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να νιώσει τις πραγματικές ανάγκες της μειονότητα γιατί ιδεολογικοπολιτικά είναι αποστασιοποιημένη μαζί της . Η μειονότητα εκφράζεται μέσα από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει με πιο αξιόπιστο τρόπο τα ζητήματα της μειονότητας. Πιστεύω ότι οι προτάσεις του ΙΣΤΑΜΕ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για μια σύγχρονη μειονοτική πολιτική στην χώρα μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …