Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός

0

Έργα που γίνονται πρέπει και να δείχνονται! Αυτής της άποψης είναι ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Γιώργος Καρασακαλίδης, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, προκειμένου να «δείξει» τη δουλειά που επιτελείτε στο δήμο απ’ την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής και επιπλέον να καταδείξει τη συνεργασία που επιδιώκει με τα ΜΜΕ στο επίπεδο αυτό: «Θεωρώ τα ΜΜΕ εν δυνάμει συνεργάτες του Δήμου και θελήσαμε να δείξουμε τη φιλοσοφία που διέπει και τον τρόπο σκέψης της δημοτικής αρχής, ως προς την ανάπτυξη του τόπου καθώς και τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται και τις μελέτες ένταξης που υποβάλλονται», τόνισε ο κ. Καρασακαλίδης υποδεχόμενος τους δημοσιογράφους τους οποίους και ξενάγησε στο δήμο του.
Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός
Αναλύοντας τη φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό ανάπτυξης του Δήμου Σταυρούπολης ο κ. Καρασακαλίδης επεσήμανε ότι αυτή είναι ανθρωποκεντρική έχοντας ως βάση την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων προκειμένου να υπάρχει ενδοδημοτική σύγκλιση και παράλληλα επιδιώκεται η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου να μετατρέπεται σε ανάπτυξη και να διαχέετε σ’ όλους τους δημότες τους οποίους θέλει ενεργούς με συμμέτοχους στην λειτουργία του δήμου ώστε να καταστεί αυτός ένας πρότυπος δήμος και πρότυπος μοχλός ανάπτυξης.
Προτεραιότητα στις υποδομές
Έναν συγκερασμό των έργων «ουσίας και βιτρίνας» επιχειρεί ο δήμαρχος Σταυρούπολης καθώς …όλα είναι απαραίτητα ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Σταυρούπολη που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και το συγκριτικό πλεονέκτημα να καταστεί τουριστικός πόλος , όμως η μεγάλη του προτεραιότητα είναι τα έργα υποδομής όπως: Οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους δημότες. 15 έργα είναι σε εξέλιξη που αφορούν στις υποδομές, τον κοινωνικό τομέα, την ποιότητα ζωής και χρηματοδοτούνται από τον «Θησέα», ΠΕΠ, τομεακά προγράμματα υπουργείων.
Οδικό δίκτυο
Σε συνεργασία με φορείς ΔΕΚΕ, ΔΕΣΕ , νομαρχία Καβάλας, Δασαρχείο έχει δημοπρατηθεί και υλοποιείται το οδικό έργο από το ύψος του Λυκοδρομίου ως το χωριό Καλλιθέα και από την Καλλιθέα ως τα Κόκκινα χώματα.
Το έργο αυτό περικλείει όλο τον ορεινό όγκο και δίνει πρόσβαση στο Δασικό Χωριό και στο χωριό Λειβαδίτη και σ’ όλο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Η συμβολή του Δήμου είναι μεγάλη στη χρηματοδότηση του έργου από την περιφέρεια
Υπάρχει η μελέτη ασφαλτόστρωσης όλου του οδικού δικτύου από το 8ο μέχρι τα σύνορα του Παρανέστι. Επίσης μια εργολαβία είναι σε εξέλιξη από τη Δράμα ως και τα όρια της Ξάνθης η οποία έχει σχέση μ’ όλο τον άξονα Νο 14.
Με 1εκ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Καβάλας η μελέτη του οδικού άξονα Σταυρούπολη – Ζαρκαδιά – αεροδρόμιο – Λιμάνι Καβάλας και ο Δήμος Σταυρούπολης έχει συμβολή σ’ αυτό. Επίσης δρομολογείται σε συνεργασία του Δήμου Σταυρούπολης και Δήμου Τοπείρου να ολοκληρωθεί ο παραποτάμιος και τουριστικός δρόμος από τη Θέαση – Κρωμνικό ενώ το κομμάτι Κρωμνικό – Κομνηνά έχει ολοκληρωθεί.
Ύδρευση
Επιχειρείται ένα μεγάλο έργο στον τομέα της ύδρευσης που αφορά καλλιέργειες πηγών , περιφράξεις δεξαμενών. Υπάρχει εργολάβος στο έργο αλλαγές εσωτερικών δικτύων του δήμου, δημοπρατούνται και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Θησέας» δύο κάθετες διασυνδέσεις από το ενοποιημένο δίκτυο που υδροδοτούν τα Κομνηνά και το Νεοχώρι και θα γίνουν οι κάθετες συνδέσεις για Σταυρούπολη και Δαφνώνα. Κατασκευάζονται δεξαμενές σ ‘ όλους τους οικισμούς (26) και τα εξωτερικά δίκτυα που αποτελούνται από αμίαντο θα ολοκληρωθούν μέσα από τις ίδιες μελέτες
Άρδευση
Γίνεται μια προσπάθεια να συλλεχθούν τα επιφανειακά νερά για να γίνεται χρήση των ανορύξεων και να βοηθηθεί ο αγροτικός τομέας.
Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού επιχειρείται ηλεκτροδότηση σε μνημειακούς χώρους σ’ όλο το δήμο καθώς επίσης και κάλυψη 100% της περιοχής από την κινητή τηλεφωνία. Επιπρόσθετα έχουν ενταχθεί 7 έργα συντήρησης σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα «Θησέας» και ολοκληρώνεται το Μουσείο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στο Νεοχώρι.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες στον πολίτη αναβαθμίστηκε το «Βοήθεια στο Σπίτι» και σημειωτέον ότι υπάρχουν πολλά άτομα που προστρέχουν σ’ αυτό γιατί ο πληθυσμός του Δήμου είναι κατά πλειοψηφία τρίτης ηλικίας. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό καθώς και από το ΚΑΠΗ παρέχονται υπηρεσίες και υλοποιούνται δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στους ηλικιωμένους.
Εν κατακλείδι: Ένας δήμος με 26 οικισμούς προσπαθεί να βρει το κλειδί της ανάπτυξης και μια δημοτική αρχή που σχεδιάζει και υλοποιεί τη δράση της θέτοντας τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του στο επίκεντρο.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…