Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Έναρξη εργασιών στο διατηρητέο της οδού Μ. Μπότσαρη

Έναρξη εργασιών στο διατηρητέο της οδού Μ. Μπότσαρη

0

Διατήρηση της ιστορικής μορφής του κτιρίου και αναπλάσεις για την καινούργια χρήση του θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ξάνθης στο διατηρητέο της οδού Μάρκου Μπότσαρη.

Ο διαγωνισμός για τις απαιτούμενες εργασίες για την ανάπλαση του διατηρητέου κτιρίου επί της Μάρκου Μπότσαρη που ανήκει στο Δήμο Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα αφού δεν πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί.

Όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδης: «το κτίριο ανήκει στο Δήμο Ξάνθης που θα κάνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου και θα  πραγματοποιήσει έργα ανάπλασης ύψους 1.750.000 ευρώ από κονδύλια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και θα στεγαστεί στον έναν όροφο το Παιδικό Μουσείο και στον άλλο το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου».

Η μελέτη και η πρόταση

Όπως μας ενημερώνει η κ. Μανά Α. από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης, η πρόταση για το κτίριο περιλαμβάνει:

«Στο ισόγειο θα λειτουργήσει το ιστορικό αρχείο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι όροφοι με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο από έγγραφα, βιβλία κτλ. Στον πρώτο όροφο θα στεγαστεί το παιδικό μουσείο και στον δεύτερο όροφο που είναι και ο πλέον αξιόλογος, θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν εκθεσιακός χώρος για παιδικές εκθέσεις με περιορισμό στον αριθμό των επισκεπτών.

Στον υπαίθριο χώρο που θα πλακοστρωθεί, θα μπουν παρτέρια και θα διαμορφωθεί ανάλογα ώστε να επιτρέπεται η διενέργεια εκδηλώσεων με κινητό εξοπλισμό (μουσικά σύνολα κτλ) όπως και για μαθήματα των παιδιών στο παιδικό μουσείο.

Θα δημιουργηθούν η υποδομή και οι εγκαταστάσεις για τη θέρμανση του κτιρίου καθώς και όλα τα πυροσβεστικά μέσα και θα αλλαχθούν οι πόρτες όπου επιβάλλεται καθώς και τα παράθυρα. Στο εσωτερικό του κτιρίου θα γίνουν παρεμβάσεις όπου θεωρείται απαραίτητο από τους μηχανικούς ενώ θα διατηρηθούν τμήματα των τοιχογραφιών και των δαπέδων για να διατηρηθεί το ιστορικό ‘χρώμα’ του κτιρίου».

Το κτίριο αγοράστηκε από τη δημοτική αρχή εδώ και αρκετά χρόνια από τον Μουζαφέρ Μπέη. Ήταν το σπίτι που διέμεινε και πουλήθηκε από τους απογόνους του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…