Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Διάλογο με τους αρμόδιους για χρονίζοντα ζητήματα ζητούν οι εργολήπτες δημοσίων έργων

Διάλογο με τους αρμόδιους για χρονίζοντα ζητήματα ζητούν οι εργολήπτες δημοσίων έργων

0

Σε αποχή από τους διαγωνισμούς προχωρούν οι εργολήπτες δημοσίων έργων με αιτήματα που αφορούν σε χρονίζοντα ζητήματα του κλάδου αλλά και την αλλαγή φορολόγησης που προέκυψε.

Χθες Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2007, στο ξενοδοχείο ‘Ορφέας’, παρέθεσαν συνέντευξη τύπου οι εργοληπτικές οργανώσεις ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ, που θα πραγματοποιήσουν Πανελλήνια κινητοποίηση για το διάστημα 6 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2007.

Όπως ανέφερε ο κ. Α. Πιαλόγλου Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξάνθης, η συνέντευξη δόθηκε για τη γνωστοποίηση των αιτημάτων που έφεραν την αποχή. Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος Σ. Μερκούρης, Κ. Δέλκος Γραμματέας του συνδέσμου και μέλος της ΠΕΣΕΔΕ.

 Ταμίας Σ. Ζουρίδης, Ε. Χατζηγεωργίου μέλος.

«Δεν υπάρχουν πλέον δημόσια έργα»

Ο κ. Δέλκος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα του κλάδου λέγοντας ότι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου μπορεί να έχουν άσχημες επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους. Συγκεκριμένα είπε: «συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα που έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση τον κλάδο ενώ ήδη παρατηρείται μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στο τομέα των δημοσίων έργων. Χρόνια τώρα μειώνονται τα δημόσια έργα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρά τις υποσχέσεις, παρατηρούμε ότι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων συνεχώς μειώνεται κι έχει φτάσει σχεδόν στο μισό.

Σήμερα στο διαγωνισμό που πραγματοποιείται στην Ξάνθη,  δεν υπάρχει δημοπρασία όπως και την επόμενη Τρίτη και είναι ενδεικτικό για της κατάστασης».

Το πρώτο αίτημα που αφορά και τις πέντε εργοληπτικές οργανώσεις, αφορά στην αύξηση του αριθμού των δημοσίων έργων σε όλη την Ελλάδα». Οι εργοληπτικές οργανώσεις (ΠΕΔΜΕΔΕ        ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ) ζητούν να σταματήσει η συνεχής μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να αποπληρώνονται έγκαιρα οι οφειλές του Δημοσίου. Η μείωση του Π.Δ.Ε. δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην απορρόφηση των κονδυλίων του 3ου και 400 Κ.Π.Σ. με κίνδυνο απώλειας πολύτιμων πόρων για την χώρα, και παράλληλα δεν επιτρέπει την δημοπράτηση μικρών και μεσαίων αλλά αναγκαίων έργων.

 Τα ‘τιμολόγια Σουφλιά’

Αναφερόμενος στο δεύτερο αίτημα ο Γραμματέας είπε: «Το δεύτερο αίτημα  αφορά τα λεγόμενα ‘τιμολόγια Σουφλάι’  που με την ψήφισή τους έγινε μια ανατροπή ετών αφού είχαμε τιμολόγια αναλυτικά που λάμβαναν υπ’ όψιν τις τιμές των υλικών που χρειάζονταν, το εργατικό κόστος κτλ και η κυβέρνηση τα προσάρμοσε στα τιμολόγια των μεγάλων έργων. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε όμως άλλο το κόστος ενός έργου σαν την Εγνατία κι άλλο σε μια οδό σαν τη Χατζησταύρου. Με τις ίδιες τιμές που είναι και μειωμένες, ζητούνται να κατασκευάζονται όλα τα έργα. Αίτημά μας είναι να δημιουργηθεί ένα τιμολόγιο μικρών έργων, μέσα στις πόλεις ιδιαίτερα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του έργου αλλά και να μπορέσουν να συντηρηθούν και οι μικρές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αυτά τα έργα». Οι Οργανώσεις ζητούν να συνταχθούν σωστά τιμολόγια με έγκυρες αναλύσεις σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα με άμεση αναπροσαρμογή των τιμών που είναι κάτω του κόστους.

Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης

Το τρίτο αίτημα όπως ανέφερε ο κ. Δέλκος αφορά τον τρόπο φορολόγησης των εργοληπτικών επιχειρήσεων: «Στις 20 Δεκεμβρίου 2006, αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση ανέτρεψε τον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων δίνοντάς τους τη δυνατότητα να φορολογούνται σύμφωνα με τα έσοδα-έξοδα. Στην πρακτική όμως, επειδή το δημόσιο αργεί να πληρώσει δημιουργούνται προβλήματα αφού στο κλείσιμο του έτους μπορεί να φαίνονται ζημίες τον ένα χρόνο και τεράστια έσοδα το επόμενο. Δε μπορεί να είναι αποδεκτός ο τρόπος φορολόγησης που οδηγεί σε μαρασμό και μεγάλα προβλήματα τις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος αλλά εμείς ζητάμε την κατάργησή του». Οι οργανώσεις ζητούν μέχρι  να  γίνει συνεπές το  Δημόσιο  προς τις πληρωμές,   να  αποδεχθεί  τον συμψηφισμό των φορολογικών υποχρεώσεων των Εργοληπτών με τις οφειλές κα να μην αιφνιδιάζει φορολογικά τους μικρούς Εργολήπτες.

Τα έργα με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Συνεχίζοντας ο κ. Δέλκος στο τέταρτο αίτημα, ανέφερε: «Η κυβέρνηση ομαδοποιεί τα μικρά έργα ως ΣΔΙΤ και θα αναλαμβάνει μια μεγάλη εταιρία. Αυτό πέρα απ’ το ότι πλήττει τους εργολήπτες έχει ως αποτέλεσμα και τον τριπλασιασμό του κόστους και αφορά σχολεία, πυροσβεστικά έργα κτλ. Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι θανατηφόρο για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και ασύμφορο για το κράτος λόγω του κόστους».

Τα έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Για τα έργα που υλοποιούνται από τις νομαρχίες και τους δήμους, ο Γραμματέας είπε: «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης βγάζουν με απ’ ευθείας αναθέσεις έργα στα πλαίσια μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ που έχουν το δικαίωμα. Ζητάμε λοιπόν να τροποποιηθεί το προεδρικό διάταγμα αλλά και να δεσμευθεί η τοπική αυτοδιοίκηση ότι τουλάχιστον το 85% των έργων θα γίνονται με μειοδοτικούς διαγωνισμούς και το υπόλοιπο να γίνεται με αναθέσεις για επείγοντα έργα».

Η ασφάλεια των έργων

Τελευταίο αίτημα ανέφερε ο κ. Δέλκος:«Προβλέπεται απ’ τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πρόστιμο 1.500 ευρώ για παραβάσεις σε έργα που πραγματοποιούνται στο οδικό δίκτυο από εργολήπτες δημοσίων έργων. Εμείς συμφωνούμε ότι προηγείται όλων η ασφάλεια των πολιτών. Δεν υπάρχει όμως πουθενά, κόντρα στις ευρωπαϊκές διατάξεις ένα κονδύλι που να αφορά στην ασφάλεια των έργων. Απαιτούμε λοιπόν στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι που να αφορά την ασφάλεια των πολιτών και να μην επαφίεται σε κάθε εργολήπτη να παίρνει χρήματα από άλλους τομείς για να τα ρίχνει για να παίρνει τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας».

Κλείνοντας ο κ. Δέλκος ενημέρωσε ότι η συνέχεια των κινητοποιήσεων θα αποφασισθεί στην επόμενη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής των εργοληπτικών οργανώσεων ενώ τόνισε ότι ο τοπικός σύνδεσμος φυσικά συμμετέχει στην αποχή από τους διαγωνισμούς την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη ενώ ανέφερε ότι όλα τα προβλήματα είναι χρονίζοντα εκτός απ’ το θέμα της φορολόγησης που προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2006.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…