Σε κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας και πορείας προς τη βουλή προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ με αιτήματα που αφορούν στη θεσμοθέτηση των θέσεων εργασίας τους και τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των μονάδων σε όλη τη χώρα και μετά τον Ιούνιο 2007 που παύει η χρηματοδότηση απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2007, το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων ‘Βοήθεια στο Σπίτι’, έχει προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία και πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ που λειτουργεί στη χώρα μας από το 2002 και χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση (65%) αλλά και από Εθνικούς Πόρους (35%), λήγει τον Ιούνιο του 2007 και οι 3.700 εργαζόμενοι στις 1000 περίπου δομές που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν περίπου 10 χιλιάδες πολίτες, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
280 εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας –Θράκης
Όπως μας ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος στην Ξάνθη που συμμετέχει και στο Πανελλήνιο Όργανο, κ. Δουμπά: «ο κλάδος μας απασχολεί άτομα που έχουν ειδικευθεί σε αυτό το είδος των υπηρεσιών που παρέχονται σε ηλικιωμένα κυρίως άτομα τα οποία πάντα θα υπάρχουν και θα χρήζουν βοηθείας αλλά και ΑΜΕΑ. Στην περιοχή μας υπάρχει περιφερειακό σωματείο που ανήκουν και οι 280 εργαζόμενοι σε δήμους της Αν. Μακεδονίας- Θράκης. Η απεργιακή κινητοποίηση γίνεται προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη θεσμοθέτηση της εργασίας μας με θεσμικό πλαίσιο και ένταξη των δομών στους ΟΤΑ».
Τα αιτήματα των εργαζομένων
Τέσσερα είναι τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στο πρόγραμμα:
1. Τη διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των μονάδων μετά τον Ιούνιο 2007 με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους, μέχρι την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας.
2. Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ήδη εργαζομένων, σε αορίστου χρόνου επειδή έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
3. Τη δημιουργία μόνιμων δομών ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ των Κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ, με μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4. Την ένταξη των ήδη εργαζομένων στις θέσεις που δημιουργούνται, λαμβάνοντες υπ’ όψιν την εμπειρία και την προϋπηρεσία τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ