Αίμα το αναντικατάστατο!

0

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ξάνθης, με το μοναδικό όσο και αναντικατάστατο αντικείμενο, το αίμα, διοργάνωσε με επιτυχία ένα διήμερο εκδηλώσεων που περιείχε τόσο τη βράβευση των εθελοντών αιμοδοτών της Ξάνθης όσο και αιμοληψίες στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μοναδικό, πολύτιμο και αναντικατάστατο το κόκκινο υγρό που τρέχει μόνο στις ανθρώπινες φλέβες και δυστυχώς όταν χρειάζεται, πρόκειται για τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας. Αυτό δημιουργεί μια ιδιότυπη υποχρέωση σε όλους μας αφού όσο κι αν έχει προχωρήσει η ιατρική έρευνα, αδυνατεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο αίμα με ότιδήποτε άλλο.

Την ολιγωρία ή την αδυναμία του κράτους να λειτουργήσει πέραν των ορίων της σύστασης ομάδων αιμοδοτών στα νοσοκομεία, καλύπτουν οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών που λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας.

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ξάνθης

Σημαντική και αξιόλογη η πορεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης που άοκνα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους ξανθιώτες από το 1975 με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα δραστήρια μέλη που εμπλέκονται στη λειτουργία του Συλλόγου, έχουν καταφέρει να θέσουν το σύλλογο στις υψηλότερες θέσεις με αποτέλεσμα τη συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας που δυστυχώς έχουν συνεχόμενα αυξανόμενες ανάγκες.

Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης αλλά και κινητοποίησης των ξανθιωτών, ο Σύλλογος διοργάνωσε ένα επιτυχημένο διήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Ιουνίου 2007.

Το διήμερο των εκδηλώσεων

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1 Ιουνίου, στις 20.30΄ στο κέντρο ‘Κτήμα Πολιτεία’ πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης για τα δεδομένα της Ξάνθης εκδήλωση με τη συμμετοχή 600 ατόμων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν 180 εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους σε αίμα. Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Ξάνθης Π. Σγουρίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, ο Διοικητής Δ΄ Σώματος Στρατού, η Αντινομάρχης Θ. Συμπιλίδου, ο Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης Κ. Αντωνακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης Ν. Φωτιάδης και Λ. Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος του βουλευτή Φ. Τσαλίδη, η Πρόεδρος του Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης Ε. Μαργαριτοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΄Γυναίκες χωρίς Σύνορα’ καθώς και Πρόεδροι Συλλόγων Αιμοδοτών άλλων Νομών και ο Υποδιοικητής Δ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης Ε. Κωνσταντινίδης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης ανέφερε τη σημαντικότητα του έργου των Συλλόγων Αιμοδοτών που έχουν αναλάβει αποκλειστικά το θέμα της προώθησης της αιμοδοσίας για να καλύψουν τα κενά του κράτους που ολιγωρεί σε έναν τομέα που απαιτεί την ευαισθητοποίηση όλων ενώ ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν με τη βοήθειά τους στο έργο του Συλλόγου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης για τη συνεργασία. Στα σποτάκια που προβλήθηκαν αναφέρθηκε η αξία του αίματος αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται απ’ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδος που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εκ μέρους του Συλλόγου Ξάνθης βράβευσε τον Πρόεδρο του Ομίλου Πλαστικών Θράκης Β. Χαλιορή για την πρωτοβουλία του να προωθήσει στους εργαζομένους του Ομίλου της έννοια της αιμοδοσίας με την υιοθέτηση του κινήτρου της μιας μέρας άδεια μετά την εθελοντική αιμοδοσία, που ισχύει στο δημόσιο και για πρώτη φορά πραγματοποιείται στον ιδιωτικό τομέα. Όπως τόνισε ο κ. Παπαχρόνης: «αν και είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση κινήτρων για να προβούν οι συνάνθρωποί μας σε εθελοντική αιμοδοσία που είναι καθήκον όλων μας, βραβεύσαμε γι’ αυτή την κίνησή του τον κ. Χαλιορή γιατί ουσιαστικά δωρίζει σε κάθε αιμοδότη υπάλληλό του, μια μέρα κάθε φορά που αιμοδοτεί και πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την ευαισθησία του αλλά και που πρώτη φορά γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Ελπίζουμε να ανοίγει το δρόμο και για άλλους επιχειρηματίες».

Η δεύτερη βράβευση εκ μέρους του Συλλόγου έγινε στην Ομαδάρχισσα αιμοδότρια των Τοξοτών κ. Τραχανέλη που στο πρόσωπό της βραβεύθηκαν όλοι οι αιμοδότες της περιοχής για την σημαντική προσφορά τους. Ακολούθησαν 108 βραβεύσεις με το ασημένιο παράσημο της αιμοδοσίας από το Υπουργείο Υγείας, που αποδόθηκαν στους δικαιούχους εθελοντές ξανθιώτες αιμοδότες.

Η βραδιά έκλεισε με διασκέδαση των παρευρισκομένων που έδειχναν να γιορτάζουν όλοι μαζί για την μεγάλη ανθρώπινη προσφορά τους.

Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2007, στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης, από τις 9.00΄ έως τις 14.00΄ πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση που εκτός απ’ την αιμοληψία περιελάμβανε και την έκθεση των έργων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Διομήδειας και Μειονοτικού Σελέρου, με θέματα που ήταν εμπνευσμένα απ’ την εθελοντική αιμοδοσία.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαχρόνης: «περί τα 60 άτομα έδωσαν αίμα το πρωί του Σαββάτου και το ευχάριστο ήταν ότι μεταξύ των αιμοδοτών ήταν πολλοί νέοι σε ηλικία που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε αιμοδοσία καθώς και επιφανείς επιχειρηματίες της πόλης μας που μπορούν να λειτουργήσουν ως καλά παραδείγματα για την τοπική κοινωνία».

Μεγάλες οι ανάγκες το καλοκαίρι

Παρά την επιτυχημένη πορεία του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης και τη συνεχή προσφορά σε αίμα προς τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία της χώρας, όπως τονίζει ο Πρόεδρος : «χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση απ’ όλους μας γιατί πρόκειται για ένα αναντικατάστατο όσο και πολύτιμο αγαθό που δυστυχώς οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. Το καλοκαίρι πάντα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και ήδη έχουμε αυξημένη ζήτηση απ’ τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Δε νοείται, υγιής ενήλικας από 18- 65 χρόνων, να μην είναι εθελοντής αιμοδότης. Η προσπάθειά μας είναι συνεχής και συνεχίζουμε ακούραστα μέχρι να ευαισθητοποιηθεί και να συνειδητοποιήσει κι ο τελευταίος συμπολίτης μας ότι χωρίς να χάσει τίποτε, μπορεί α σώσει μια ζωή».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…