Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Ζητείται τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Ζητείται τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

0

Το κεντρικό θέμα συζήτησης κατά το γεύμα που παρέθεσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε Ε) στις εκλογές των Επιμελητηρίων  – Σάββατο 9 Δεκεμβρίου – κ. Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιώς και παρουσία του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, γραμματέα της Ν.Δ., ήταν ο νόμος «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» που όπως επισημάνθηκε δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες (ΑΕΠΙ κ.ά) να «φορολογούν» ανεξέλεγκτα τους επαγγελματίες χωρίς να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα γι’ αυτούς με επακόλουθο να σύρονται στα δικαστήρια και πολλές φορές να βάζουν λουκέτο από το υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλλουν.

Το θέμα όπως είναι γνωστό απασχολεί πολύ τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο, αναδείχθηκε δε ιδιαίτερα από τον Επιμελητήριο Ξάνθης και τον αντιπρόεδρό του κ. Στέλιο Μωραϊτη, ο οποίος με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλο εκπροσώπησαν εκλογικά στην Κ.Ε.Ε.Ε. το Επιμελητήριο Ξάνθης.

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μωραϊτης το γεγονός ότι αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα στην Κ.Ε.Ε.Ε. είναι ενδεικτικό το πόσο απασχολεί τα Επιμελητήρια της χώρας τα οποία έχουν καταθέσει προτάσεις και μάλιστα πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις όπως: ερευνάται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία. Ο καρπός της έρευνας θα εξεταστεί από  νομικούς της ΚΕΕΕ ώστε να προταθεί ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ ταυτόχρονα γίνονται  προσπάθειες για τροποποίηση του νόμου και ειδικά του άρθρου 56 παρ.3 στο οποίο αναφέρεται ότι δύνανται οι συλλογικές οργανώσεις να συνεργάζονται με την ΑΕΠΙ. Η αιτούμενη τροποποίηση έγκειται στη λέξη υποχρεούνται να συνεργάζονται…Έτσι εκτιμά ο κ. Μωραϊτης ότι θα λυθεί το πρόβλημα: «Προτείνουμε να τροποποιηθεί ο νόμος και  να υποχρεούνται οι εταιρείες να συνεργάζονται. Πιστεύω ότι είναι το βασικό ζήτημα. Να δοθεί εκ νόμου η δυνατότητα συνεργασίας των εμπορικών συλλόγων και των Επιμελητηρίων με τις οργανώσεις ΑΕΠΙ, τη Γκράμο κ.ά , που υπάρχουν και δρουν πανελλαδικά εισπράττοντας  τα δικαιώματα τους Δεν είπαμε να μην εισπράττουν τα δικαιώματα τους.  Η αντισυνταγματικότητα του νόμου έγκειται στο ότι δεν υπάρχει  δικλείδα ασφάλειας εκ μέρους των επαγγελματιών Είναι ανεξέλεγκτοι και φτάνουμε στο σημείο να πληρώνουν π.χ. 300 στην Κοτύλη που ο καφές έχει 60 λεπτά και το ίδιο και στο Κολωνάκι που ο καφές έχει 5 ευρώ», τονίζει ο κ. Μωραϊτης και δηλώνει αποφασισμένος εκ της αρμοδιότητάς του και αφού υπάρχει εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης να κινηθεί πολιτικά και νομικά για την επίτευξη της τροποποίησης σε συνεργασία με όλα τα επιμελητήρια της χώρας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Βιστονίδας

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βιστονίδας η Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμ…