Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Βιάστηκε και …σκόνταψε νομικά η περιφέρεια!

Βιάστηκε και …σκόνταψε νομικά η περιφέρεια!

0

Προσπαθώντας να ξετυλίξουμε το μπερδεμένο κουβάρι της ενημέρωσης γύρω από το θέμα  Περιφερειακή Διαχείριση Απορριμμάτων, διενεργήσαμε μια έρευνα με στόχο να απαντηθούν καίρια ερωτήματα  τα οποία αποτελούν κομμάτια του πάζλ που συνθέτει την εικόνα γύρω από το θέμα, που διαλύει κάποια …σκοτεινά σημεία. Αυτό όμως που συνάγεται και αποτελεί κατακλείδα του ρεπορτάζ είναι  μια αδικαιολόγητη προχειρότητα προσέγγισης του θέματος από την περιφέρεια που προκειμένου να καλύψει την ολιγωρία των 2 χρόνων γύρω από το θέμα, επιδίδεται σ’ ένα αγώνα δρόμου να προλάβει τις ημερομηνίες και κατά συνέπεια πέφτει σε αδικαιολόγητα νομικά …φάουλ.

Ο μίτος της Αριάδνης …από την περιφέρεια

Και ιδού: Με έγγραφο της ζητά επιτακτικά από το Δήμο Τοπείρου, παραχώρηση κυριότητας  χώρου 217 στρεμμάτων του ΧΥΤΑ Ξάνθης στη ΔΙΑΜΑΘ που παρουσιάζεται ως «φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του όλου συστήματος» στην οποία  θα παραχωρηθεί η κυριότητα «μετά το πέρας των εργασιών» για τις οποίες αρμόδια είναι η Διεύθυνση Δημοσίων έργων της Περιφέρειας.  

Το ζητούμενο:Ποια είναι η ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ , ποιος ο σκοπός της σύστασή της, ποιο το Διοικητικό της σχήμα και τι ρόλο έχει στο θέμα;

Η πρώτη συστατική πράξη της ΔΙΑΜΑΘ έγινε το 2003 σε συνεδρίαση στην Καβάλα και ανακοινώθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η σύστασή της έγινε κατά τα πρότυπα της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας). Συμμετείχαν οι πρόεδροι των 5 ΤΕΔΚ. Πρόεδρος ήταν ο τότε δήμαρχος Ιάσμου κ. Χαριτόπουλος. Με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2004 ο κ. Χαριτόπουλος παραιτήθηκε και πρόεδρος ανέλαβε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδης, που ήταν αντιπρόεδρος στο προηγούμενο διοικητικό σχήμα και στο οποίο δεν συμμετείχε, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Χαριτόπουλος, ο κ. Χατζηευαγγέλου. Μετά όπως από πρόταση του δημάρχου Ξάνθης και χωρίς να θέση υποψηφιότητα ή να νομιμοποιήσει με την παρουσία του τις ελάχιστες ούτως ή άλλως συνεδριάσεις – όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Χατζηευαγγέλου (ακολουθούν δηλώσεις του για το θέμα ), αναφέρεται ως μέλος στην καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών της Νομαρχίας Ξάνθης (έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Παυλακάκης, αναφέρεται στο διπλανό ρεπορτάζ). Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι ανενεργή.

Νομικό ασυμβίβαστο της ΔΙΑΜΑΘ

Αυτό όμως που αποτελεί κομβικό σημείο στην υπόθεση είναι ότι νομικά (σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις από νομικά γραφεία που είναι εις γνώσιν μας ), η ΔΙΑΜΑΘ, ως ανώνυμη εταιρεία δεν νομιμοποιείται να αναλάβει τη Διαχείριση Απορριμμάτων για την οποία αρμοδιότητα έχουν μόνο οι ΟΤΑ και οι Σύνδεσμοι Διαχείρισης. Συνεπώς η γ. γραμματεία της περιφέρειας… σκοντάφτει νομικά και εγείρονται ερωτηματικά κατά πόσο το «στέκει νομικά» το έγγραφο (προς το Δήμο Τοπείρου), που ζητά κυριότητα χώρου για μια εταιρεία που δεν νομιμοποιείται να κάνει Διαχείριση Απορριμμάτων. Αναφορικά δε με το εσπευσμένον «να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση παραχώρησης , επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν…» είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι στην περιφέρεια …κόπτονται να κλείσουν το θέμα αναδεικνύοντας όμως και μια προχειρότητα αφού δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν κάποιες παραμέτρους και κυρίως δεν αφουγκράζονται τους παλμούς της τοπικής κοινωνίας κυρίως του Τοπείρου η οποία δια του θεσμικού οργάνου της το Δημοτικό συμβούλιο αρνήθηκε ομόφωνα να συναινέσει στο όλο εγχείρημα.

Απαντήσεις για το θέμα που δημιουργήθηκε (στην εκπομπή Αναζητήσεις του κ. Γκορόγια) εξ αφορμής των δηλώσεων του κ. Παυλακάκη ότι ο κ. Χατζηευαγγέλου  «ηρωοποιείται λέγοντας «όχι», ενώ είναι μέλος της ΔΙΑΜΑΘ, δίνει από το «Ε» ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου. 

Τάδε έφη Χατζηευαγγέλου στο «Ε»: «Μιλάμε με αποφάσεις…»

Χατζηευαγγέλου: «Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Ο Δήμος μας, ο οποίος είναι εκτελεστικό όργανο του Δημοτικού μας συμβουλίου δεν είναι μέλος κανενός φορέα άλλου πλην του Συνδέσμου Διαχείρισης. Απ’ ότι γνωρίζω είμαι μέλος της διοίκησης της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία όμως δεν υφίσταται, είναι παράνομη καθώς δεν νομιμοποιούνται αυτοί οι φορείς στη σύσταση  αυτού του είδους εταιρείας. Εγώ ποτέ δεν κατέθεσα υποψηφιότητα να είμαι μέλος της εταιρείας αυτής ως δήμος και να είμαι υποψήφιος. Προτάθηκε κάποια στιγμή απ’ τον Δήμαρχο Ξάνθης σε μια δική τους συνεδρίαση. Ποτέ δεν παρέστη σε συνεδρίαση αυτού του οργάνου ποτέ δεν το νομιμοποίησα με την παρουσία μου».

«Ε»: Δηλαδή κύριε Δήμαρχε είστε μέλος της ΔΙΑΜΑΘ χωρίς τη συναίνεσή σας;

Χατζηευαγγέλου: «Μου είχε  πει ο δήμαρχος Ξάνθης ότι θα με προτείνει όμως ποτέ δεν λειτούργησε αυτό το όργανο και εγώ ποτέ δεν το νομιμοποίησα σε καμιά συνεδρίαση. Και  νομικά δεν ισχύει αυτή η εταιρεία. Δεν δικαιούνται αυτοί οι φορείς να συστήσουν εταιρεία. Ήταν και ένας  ελιγμός την εποχή εκείνη για να ελέγχουμε πως ορισμένοι σκέφτονται για την περιοχή μας. Ο Δήμος μας δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο διαχείρισης απορριμμάτων πλην του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων».

«Ε»: Συνεπώς για ποιο λόγο ζητά η περιφέρεια να αποδοθεί στη ΔΙΑΜΑΘ κυριότητα του χώρου σε μια εταιρεία ανενεργή και παράνομη όπως λέτε; 

Χατζηευαγγέλου: «Εκτιμώ ότι λάθος συμβουλή έδωσαν στον περιφερειάρχη…»

«Ε»: Πως επεξηγείτε την επίσπευση των ενεργειών της περιφέρειας, όπως αποδεικνύεται και από το έγγραφο που σας απέστειλε»;

Χατζηευαγγέλου: «Ένα τέτοιο εγχείρημα  όπως αυτό της Διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για την  τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να απασχολεί τους αιρετούς σ’ όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε  το δικαίωμα να το αντιμετωπίζουμε επιφανειακά ή συγκυριακά επειδή τρέχει κάποιο πρόγραμμα».

«Ε»:Τι απαντάτε στις επικρίσεις του κ. Παυλακάκη;

Χατζηευαγγέλου: «Σημασία έχει τι λένε οι δημότες μου. Και …μίλησαν στις πρόσφατες εκλογές με τη συγκεκριμένη ετυμηγορία. Δεν μπορούμε σε καμιά πρόταση να είμαστε εκ των προτέρων αρνητικοί. Αλλά όταν διαπιστώνουμε την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα και την έλλειψη ενημέρωσης ασφαλώς παίρνουμε τις αποστάσεις μας και τις αποφάσεις μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κόντρα βορρά – νότου για το βαμβάκι

Oι αλλαγές που φέρνει η νέα KAΠ ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδι…