Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Στον… ΧΥΤΑ το έγγραφο για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ!

Στον… ΧΥΤΑ το έγγραφο για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ!

0

Στον κάλαθο των …σκουπιδιών και πιθανόν για ανακύκλωση, πέταξε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου  – συνεδρίασε την Πέμπτη το απόγευμα – το έγγραφο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου, σύμφωνα με το οποίο ζητείται με επιτακτικό τρόπο, «για να προλάβουν τις ημερομηνίες», να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση  παραχώρησης της κυριότητας του ΧΥΤΑ από το Δήμο Τοπείρου στην Περιφέρεια Α. Μ. – Θ. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό συμβούλιο καθώς παρότι προφορικά είχε προαναγγελθεί στον δήμαρχο Τοπείρου, γραπτά κατέφτασε ενώ είχαν οριστεί τα θέματα της συνεδρίασης. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο κ. Μπένης επικεφαλής της «Κίνησης των Πολιτών» και συνεχάρη τους δημοτικούς συμβούλους και τον ίδιο τον δήμαρχο για την άρνησή τους στα κελεύσματα της περιφέρειας.

Έγγραφο του γενικού γραμματέα της περιφέρεια Μιχάλη Αγγελόπουλου

Θέμα: Παραχώρηση κυριότητας του ΧΥΤΑ Ξάνθης στην Περιφέρεια Αν. Μακ – Θράκης

«Όπως γνωρίζεται η Περιφέρεια Α.Μ. – Θ , ανέλαβε το σχεδιασμό, την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο πλέον από το Ταμείο Συνοχής σχεδιασμό η περιφέρεια Αν – Μ – Θ και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δημοσίων έργων είναι ο φορέας υλοποίησης όλων των απαιτούμενων έργων υποδομής, ενώ η ΔΙΑΜΑΘ στην οποία μετέχουν όλες οι ΤΕΔΚ και το Περιφερειακό Ταμείο είναι ο φορέας υλοποίησης και λειτουργίας όλου του συστήματος. Όσον αφορά τους ειδικούς όρους του Ταμείου Συνοχής και πιο συγκεκριμένα τον ειδικό όρο 1281 αναφέρεται ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί η κυριότητα των  χώρων ΣΜΑ,  ΚΔΑΥ και ΧΥΤΥ στον φορέα υλοποίησης του έργου. Όσον αφορά το έργο του ΧΥΤΥ, το οποίο θα υλοποιηθεί εντός της έκτασης των 217 στρεμμάτων που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Ξάνθης θα πρέπει να γίνει παραχώρηση της κυριότητάς του με σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Τοπείρου προς τον φορέα υλοποίησης του έργου. Μετά το πέρας των εργασιών το σύνολο των υποδομών, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός θα παραχωρηθούν στη ΔΙΑΜΑΘ. Επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα πιεστικά σας παρακαλούμε κ. Δήμαρχε όπως επιληφθείτε προσωπικά του θέματος προκειμένου να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση παραχώρησης (αρμόδιος δικηγόρος για την υπογραφή  της σύμβασης κ. Νίκος Βαλαβάνης)».

Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι ότι ενώ ο περιφερειάρχης μόλις προχθές δήλωνε μετά παρρησίας ότι θα είναι προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία η εφαρμογή ή μη εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης στην Ξάνθη και θα γίνει ενημέρωση, ο Δήμος Τοπείρου ο οποίος έχει επιλεγεί ως τόπος εφαρμογής του Σχεδίου σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του δεν έχει επίσημα ενημερωθεί και  παρά το γραπτό αίτημά του προς την περιφέρεια, δεν έχει στα χέρια του το Σχέδιο για να έχει γνώση και άποψη για του… τι άλλοι ετοιμάζουν στα χωράφιά του. Επίσης προκαλεί αλγεινή εντύπωση η διγλωσσία του ίδιου του περιφερειάρχη που ενώ απ’ την μια μιλάει για διαβούλευση και ότι τίποτε δεν θα επιβληθεί άνωθεν, την ίδια στιγμή ζητά μετ’ επιτάσεως την παραχώρηση του χώρου του ΧΥΤΑ και των χώρων ΣΜΑ,  ΚΔΑΥ και ΧΥΤΥ στον φορέα υλοποίησης του έργου, αφήνοντας την αίσθηση της εφαρμογής ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου και του τετελεσμένου της απόφασης εφαρμογής του και όλα τα άλλα λέγονται απλά για καθησυχασμό, ώστε να κερδίσουν  χρόνο και εξυπηρετούν επικοινωνιακούς λόγους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι γυναίκες της μειονότητας κοντά στην Καραχασάν

Συνεχίζει τις περιοδείες και τις επαφές με τους κατοίκους του νομού η υποψήφια υπερνομάρχη…