Στην Ξάνθη ευδοκιμεί η ροδακινιά…

0

Φρέσκα νέα με μυρωδιά…ροδάκινου έρχονται από την ΕΑΣ Ξάνθης!

 Προς αποσαφήνισιν: Μετά από σύσκεψη το Σάββατο στα γραφεία της ΕΑΣ Ξάνθης μεταξύ του υφυπουργού κ. Κοντού, του  Δ.Σ. της ΕΑΣ Ξάνθης, γεωπόνων της ΕΑΣ, καθώς και αντιπροσωπείας του Δ.Σ. –  διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες –  από δυο συνεταιριστικές οργανώσεις της Βέροιας VENUS και ΑΛΜΕ οι οποίες έχουν την εμπειρία και την υποδομή για την εμπορία φρούτων κυρίως ροδάκινων, αποφασίστηκε η προώθηση από την ΕΑΣ Ξάνθης της καλλιέργειας συμπήρινου ροδάκινου στην περιοχή μας.

Ειδικότερα έγινε πρόταση από τις συνεταιριστικές οργανώσεις να προωθήσει η ΕΑΣ την καλλιέργεια ροδάκινων με το δυναμικό και την δυνατότητά της προς τους παραγωγούς της περιοχής μας, που διαθέτουν ένα ικανό αριθμό στρεμμάτων (από 50 και πάνω). Η απορρόφηση του ροδάκινου θα γίνεται μετά από την υπογραφή των ανάλογων συμβάσεων από τις δύο αυτές συνεταιριστικές ενώσεις, οι οποίες θα το μεταποιούν (συσκευασία ή κονσερβοποιία) και θα το εμπορεύονται στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης κατά κύριο λόγο.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Διευθυντή της ΕΑΣ κ. Τσέκη, που ήταν παρών στη σύσκεψη, έχει προηγηθεί έρευνα από γεωπόνους αναφορικά  με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας και διαπιστώθηκε η καταλληλότητά τους ως προς την ανάπτυξη της καλλιέργειας ροδάκινου.

Επίσης συμφωνήθηκε να σταλούν ειδικοί γεωπόνοι για εδαφοαναλύσεις για να συγκεκριμενοποιηθεί σε ποιες περιοχές υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια ροδάκινου και ανάλογα θα γίνει η στόχευση από την ΕΑΣ.

Η καλλιέργεια ροδάκινου θεωρείται αποδοτική αν υπάρχει και ανάλογη στρεμματική έκταση και εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας ΚΑΠ και ευθυγραμμίζεται με την βασική φιλοσοφία που τη διέπει: Την αναζωογόνηση της υπαίθρου με τη στροφή σε νέες καλλιέργειες και τη δημιουργίας μια νέας τάξης: Των επιχειρηματιών αγροτών.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή μας έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς νέες καλλιέργειες, κυρίως από νέους αγρότες. Καλλιεργείται ήδη σε 200 στρέμματα ροδιά αλλά και άλλες νέες καλλιέργειες (σπαράγγια κ.λ.π.), ενώ επιχειρείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην ορεινή περιοχή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών καλλιεργειών (καπνών, σιτηρών) και αποσοβείται ο κίνδυνος να μείνει ακαλλιέργητη και χέρσα η γη μας έπειτα μάλιστα και από την αποσύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κόντρα βορρά – νότου για το βαμβάκι

Oι αλλαγές που φέρνει η νέα KAΠ ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδι…