Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Προσπάθεια ανάκτησης ενός χαμένου Παράδεισου

Προσπάθεια ανάκτησης ενός χαμένου Παράδεισου

0

Τα νέα που μας έρχονται από το Δασαρχείο Καβάλας είναι καλά και αφορούν την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μας με την προσπάθεια ανάκτησης ενός …χαμένου παράδεισου, του παραποτάμιου δάσους του Νέστου, γνωστό ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Ένα από τα μεγαλύτερα , πλουσιότερα και ομορφότερα υδροχαρή δάση της Ευρώπης που το 1946  – σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Γκεβρέκη, Δασάρχη (βιβλίο: Συμβολή στο σεμινάριο:»Προστασία υγρότοπων και διαχείριση Δασών ήπιας μορφής») – εκτείνονταν σε μια έκταση 72.000 στρεμμάτων και ήταν ένα γιγαντιαίο πράσινο και αδιαπέραστο τείχος  από μεγαλοπρεπέστατα δένδρα με 40 και πλέον μέτρα ύψος και πάχος μέχρι και δύο μέτρα δίνοντας την αίσθηση της ζούγκλας. Όμως όπως πολλές φορές συμβαίνει το περιβάλλον να πέφτει θύμα της ανθρώπινης αδηφαγίας για ιδιοκτησία έτσι και το Μεγάλο Δάσος με τις εκχερσώσεις της δεκαετίας του ’50, για να μοιραστούν εκτάσεις γης σε ακτήμονες, κατέληξε σε ένα Μικρό Δάσος 19.000 στρεμμάτων με φυσικό επακόλουθο την ανυπολόγιστη απώλεια ενεργειακών κρίκων της αλυσίδας στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Προσπάθεια επαναφοράς της αυτοφυούς βλάστησης

Το ευοίωνο είναι ότι από το Δασαρχείο Καβάλας   – όπως μας πληροφορεί ο Δασάρχης Καβάλας κ. Γιάννης Καπετάν Γιάννης – και το οποίο έχει την συνολική διαχείριση του Δάσους και της έκτασης που γεωγραφικά ανήκει στην Ξάνθη – υλοποιεί ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Κέντρο Βιοτόπων  – υγροτόπων, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ –  πρόγραμμα Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου – που στοχεύει στην  επαναφορά της αυτοφυούς και υδροχαρούς βλάστησης του παραποτάμιου δάσους του Νέστου σε έκταση 2.800 στρεμμάτων τα οποία κατανέμονται περίπου ισάξια και στο Ανατολικό και στο Δυτικό τμήμα του παραποτάμιου δάσος του Νέστου. Η επαναφορά της βλάστησης θα γίνει ισάξια και το μεγαλύτερο κομμάτι από την πλευρά της Ξάνθης. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία δυο περιβαλλοντικών πάρκων – ένα από την πλευρά της Καβάλας και ένα από την πλευρά της Ξάνθης –  μέσα στο οποίο θα δημιουργηθούν όλοι οι τύποι οικοτόπων του παραποτάμιου δάσους, έτσι ώστε ο επισκέπτης θα μπορεί να δει όλους τους τύπους οικοτόπων που εμφανίζονται στο παραποτάμιο δάσος.

Η δασική υπηρεσία Καβάλας όταν το παρέλαβε μετά τις μεγάλες εκχερσώσεις που έγιναν τη δεκαετία του 50 η αυτοφυής βλάστηση ανερχόταν περίπου στα 1500  – 2000 στρέμματα

Σήμερα έχει ένα δάσος με αυτοφυή βλάστηση από τις εργασίες επαναφοράς σε μια έκταση 8000 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι η αυτοφυής βλάστηση δεν έχει καμιά σχέση με τη λευκοκαλλιέργεια που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται από το Δασαρχείο Καβάλας.

Η λευκοκαλλιέργεια στηρίζεται στην φύτευση υβριδίων λεύκης έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε ξύλο.

Σε 7 – 8 χρόνια τα πρώτα αποτελέσματα της αναδάσωσης

Στη δασική ορολογία ο όρος αυτοφυής βλάστηση σημαίνει την επαναφορά της χλωρίδας στην προτέρα κατάσταση με αναδάσωση των ειδών που ευδοκιμούσαν εκεί όπως: λευκή λεύκα, λευκή ιτιά, χνοώδης ποδησκοφόρος δρυς, ολότριχος θράξος.

  Ήδη έχουν γίνει οι περιφράξεις και για την προστασία της αναδάσωσης και σε 7 -8 χρόνια θα υπάρχει μια καλή ανάπτυξη, σημειώνει ο Δασάρχης Καβάλας.

Επισημαίνεται ότι με το πρόγραμμα  Life  έχει αναδασωθεί και από την ανατολική και τη δυτική πλευρά μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων και τα αποτελέσματα της αναδάσωσης που έγινε το 2004 είναι πολύ ικανοποιητικά.

Με την αναδάσωση θα εμπλουτιστεί περισσότερο η πανίδα της περιοχής και με την επαναφορά της αυτοφυούς βλάστησης θα ανακτηθεί ένα μέρος της πτηνοτροφικής αλυσίδας της περιοχής, τονίζει ο Δασάρχης Καβάλας: «Έχουν χαθεί κρίκοι ενέργειας στην περιοχή, όμως πιστεύω αυτή η προσπάθεια θα φέρει καλά αποτελέσματα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμπεράσματα της Συνάντησης Life

Η λήξη της Συνάντησης Εργασίας με θέμα «Η Συμβολή του LIFE-Φύση ΙΙΙ στην Ολοκληρωμένη Διαχ…