Προσοδοφόρο το ροδάκινο

0

Η πρωτοβουλία ανήκει στον υφυπουργό κ. Αλέκο Κοντό και αφορά στην …μεταφορά της ροδακινοκαλλιέργειας στον νομό Ξάνθης. Η εν λόγω ενέργεια αποσκοπεί στην παροχή δυνατότητας στους αγρότες του νομού μας να ξεφύγουν από παραδοσιακές καλλιέργειες και να στραφούν σε δυναμικές και πιο προσοδοφόρες, εντάσσεται δε στην γενικευμένη «εκστρατεία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σύμφωνη και με τις επιταγές της νέας ΚΑΠ.

Έτσι μετά την πρώτη βολιδοσκοπική  σύσκεψη  στην ΕΑΣ Ξάνθης – πριν 10 μέρες  – παρουσία του υφυπουργού κ. Αλέξανδρου Κοντού των εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων της Βέροιας Venus και ΑΛΜΕ και του προέδρου της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδη, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες της καλλιέργειες και διερευνήθηκαν οι προοπτικές, όπως ορίζονται από εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα στην ΕΑΣ Ξάνθης προς τους παραγωγούς,  από ένα κλιμάκιο γεωπόνων των αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων και της ΕΑΣ Ξάνθης, οι οποίοι προηγουμένως είχαν επισκεφτεί πεδινές περιοχές του νομού μας και συνέλεξαν στοιχεία εδαφολογικά τα οποία έκριναν ως θετικά ως προς την ευδοκίμηση της ροδακαλλιέργεειας μόνο στην πεδινή περιοχή του νομού.  

Έτσι ενημέρωσαν τους αγρότες, έδωσαν διευκρινιστικά στοιχεία για την καλλιέργεια, το κόστος και μάλιστα πρότειναν στους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν οπωρώνες στην Βέροια ώστε να αποκτήσουν ιδία άποψη και να συνομιλήσουν με παραγωγούς.

Δυναμική και προσοδοφόρα η ροδακινοκαλέργεια

Ο κ. Χατζηελευθεριάδης σημείωσε ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους παραγωγούς ενώ το επόμενο βήμα θα είναι επέκταση της καλλιέργειας και οι παραγγελίες των παραγωγών, όμως δεν διευκρίνισε αν υπάρχει συμβολαιακή δέσμευση των παραγωγών  με τους συνεταιρισμούς. Επεσήμανε όμως ότι πρόκειται για μια δυναμική καλλιέργεια καθώς  έχει τονάζ (ένα στρέμμα μπορεί να δώσει 4 τόνους) ροδάκινο σε αντίθεση με το καλαμπόκι που είναι ένας τόνος το στρέμμα και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η καλλιέργεια με όλα τα συναφή έξοδα, ενώ η ροδακινοκαλλιέργιεα είναι  μόνιμη παραγωγή 20 χρόνια.

 

Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Venus κ. Θεολόγος Καραϊνδρος που παρευρίσκονταν στην ημερίδα, σημείωσε ότι τα δείγματα έδειξαν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την εξάπλωση της ροδακινοκαλιέργειας στο νομό Ξάνθης, ότι είναι μια συμφέρουσα καλλιέργεια και ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μονοκαλλιέργειες. Επίσης έδωσε εχέγγυα για τις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις και αυτή που εκπροσωπεί ότι έχει βιομηχανία μεταποίησης και κάνει εξαγωγές Ιαπωνία Αμερική, Ευρώπη, παράλληλα δε επεσήμανε: « Η σκέψη μα είναι να ξεκινήσουμε με 300 – 500 στρεμμάτων φέτος και έπειτα από 3 χρόνια που θα μπούνε οι οπωρώνες να συμφέρει οικονομικά η συγκέντρωση του προϊόντος και η μεταφορά», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι  και με την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού μειώνεται και ο χρόνος μεταφοράς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης στο Δημα…