Σε κυνήγι των φοροφυγάδων επιδίδεται το υπουργείο προκειμένου να πατάξει την παραοικονομία και να γεμίσει το εθνικό κορβανά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μια στις δύο επιχειρήσεις αποκρύπτει συστηματικά εισοδήματα από την Εφορία.
Έτσι εξήγγειλε πέντε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Τα 5 μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
1)Θα τεθεί σε λειτουργία ένα ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης (καμπάνια) των πολιτών για το θέμα της πρόληψης της φοροδιαφυγής και τις επιπτώσεις που έχει στο κοινωνικό σύνολο.
2)Θα γίνει στοχοποίηση των ελέγχων σε κλάδους της οικονομίας που εμφανίζουν με βάση τα αποτελέσματα της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας
3)Θα ληφθούν νέα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων, ενώ ήδη η ΥΠΕΕ έχει ξεκινήσει από τις 13 Οκτωβρίου εκτεταμένους ελέγχους για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης.
4)Θα υπάρξει συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τις μεθόδους φοροδιαφυγής που χρησιμοποιούνται
5)Θα πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών που υποβάλλουν κάθε χρόνο περισσότερες από 800.000 μικρομεσαίοι και επαγγελματίες.
Οι 4 στους 10 φοροδιαφεύγουν (πίνακας)
Οι κλάδοι όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή είναι : χονδρικό εμπόριο, ξενοδοχεία και εστιατόρια, κατασκευές (και μάνδρες οικοδομών), ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, εκπαίδευση και (παραπαιδεία), υγεία κλπ.
Μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής διεξάγεται τους θερινούς μήνες σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως στα νησιά.
Η φοροδιαφυγή στον αγροτικό τομέα είναι εκτενής καθώς συνήθη πρακτική της διακίνησης αγροτικών προϊόντων αποτελεί ο κατά προσέγγιση υπολογισμός της ποσότητας παραγωγής, η φόρτωσή τους σε οχήματα και η πληρωμή τοις μετρητοίς στον παραγωγό από τον χονδρέμπορο χωρίς την έκδοση παραστατικών.
Οι Θρακιώτες οι πιο έντιμοι και ειλικρινείς φορολογούμενοι
Τα "λαγωνικά" της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) αναμένεται να επικεντρωθούν το επόμενο διάστημα όχι μόνο σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας αλλά και σε περιοχές της χώρας όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να «εξασκούνται» ιδιαιτέρως στο «χόμπι» της φοροδιαφυγής σε σχέση με άλλες περιοχές. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν – με βάση το αποτέλεσμα των ελέγχων της ΥΠΕΕ – επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο που αποδεικνύεται πρωταθλήτρια στην φοροδιαφυγή ( 6 στις 10 επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν) και ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ποσοστό παραβατικότητας 54%), η Ήπειρος και τα Ιόνια Νησιά (ποσοστό παραβατικότητας 51%, η Στερεά Ελλάδα (50%),η Κρήτη (43%), η Αττική (42%), η Θεσσαλία (39%), η Δυτική Ελλάδα (37%), η Κεντρική Μακεδονία(36%), ενώ στις τελευταίες θέσεις στην σκάλα της φοροδιαφυγής βρίσκονται οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και στο Νότιο Αιγαίο!
Μαριάννα Ξανθοπούλου