Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 «Ανοχύρωτη» αντισεισμικά κατά 60% η Θράκη

«Ανοχύρωτη» αντισεισμικά κατά 60% η Θράκη

0

Περίπου το 60% του κτιριακού δυναμικού της Θράκης χρήζει άμεσης αντισεισμικής ενίσχυσης, καθώς έχει κατασκευαστεί είτε σύμφωνα με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς είτε χωρίς καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η έρευνα που εκπόνησε ειδική ομάδα επιστημόνων της Ξάνθης του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου Σκυροδέματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη και διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου. Περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι από την Ελλάδα και την Κύπρο παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου, όπου ένα σημαντικό μέρος των συνεδριάσεων ήταν αφιερωμένο στον αντισεισμικό σχεδιασμό και την θωράκιση των κατασκευών, καθώς και την ενίσχυση των υφιστάμενων κτιρίων και έργων υποδομής.

Πρόγραμμα επιστημονικής ανάδειξης της περιοχής από το ΤΕΕ

Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου «η Ελλάδα είναι μια περιοχή σεισμογενής με αποτέλεσμα τα θέματα ασφάλειας των κατασκευών να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και να αφορούν μεγάλα κονδύλια που θα πρέπει να διατίθενται και με μεγάλη κοινωνική ανησυχία όσον αφορά την ασφάλεια των έργων».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, Αργύρη Πλέσσια, τα τελευταία χρόνια το επιμελητήριο έχει διαμορφώσει ένα συνολικό πρόγραμμα επιστημονικής ανάδειξης της περιοχής, το οποίο όπως τόνισε:«πιστεύουμε ότι είναι καλό από τη μια μεριά για τους Έλληνες μηχανικούς, αλλά και συνολικά για την τοπική κοινωνία, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία ζυμώνονται νέες τάσεις και ιδέες». Το πρόγραμμα αυτό έχει εφαρμοστεί μόνο στην Ξάνθη, ενώ στόχος των μηχανικών της περιοχής αποτελεί η επέκταση και εφαρμογή του προγράμματος σε όλες τις πόλεις της Θράκης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλέσσιας «από τις καταγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, το κτιριακό δυναμικό αλλάζει με ένα ρυθμό περίπου 10 έως 15% ανά δεκαετία. Αυτή την στιγμή τα υπάρχοντα στοιχεία για την Ξάνθη που λίγο πολύ ισχύουν και για τις υπόλοιπες πόλεις της Θράκης με παλιούς κανονισμούς ή χωρίς καθόλου κανονισμούς είναι κτισμένο περίπου το 60% των κτιρίων της περιοχής. Με τον καινούριο κανονισμό που άρχισε να ισχύει μετά το 1995 είναι κτισμένο μόνο το 20% του συνολικού κτιριακού δυναμικού. Συνεπώς, εξ αυτού του μεγέθους, υπάρχει πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστούμε γιατί δεν νομίζουμε ότι είναι δυνατόν μέσα στην επόμενη δεκαετία να αλλάξουμε το 80% των κατασκευών μας».

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …