Είδαν και απόειδαν οι επαγγελματίες της Ξάνθης και όπως λέει ο λαός «χαϊρι δεν βλέπεις αν δεν ανασκουμπωθείς ο ίδιος» και με δεδομένο ότι λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη απονομή στους δικαιούχους των 32 οικοπέδων – 4 – 5 στρεμμάτων το καθένα στο «ΔΕΡΑΣ», που όρισε ο Δήμος μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, αποφάσισαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο ενημέρωσης και πειθούς των βιοτεχνών και των επαγγελματιών να εκδηλώσουν έγκαιρα ενδιαφέρον, καταθέτοντας απλά μια αίτηση (χωρίς χαρτόσημο) στο Δήμο Ξάνθης, προκειμένου να μη χαθεί ή χρονοτριβήσει περαιτέρω η διαδικασία της δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου στο «ΔΕΡΑΣ» που κρατά ήδη τρία χρόνια. Έτσι συστάθηκε μια άτυπη επιτροπή από τον κ. Γιάννη Σιούτα – από τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος – τον κ. Άκη Τσάπαρη, τον κ. Αχτσή Κιαμήλ, τον κ. Καφέλ Ετέμ, Κυριακίδη Παναγιώτη και Παπαγεωργίου Δήμητρα, προκειμένου να ενημερώσει τους επαγγελματίες και για το λόγο αυτό παραχώρησαν συνέντευξη τύπου χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Νατάσσα».
«Είναι μια ευκαιρία για τους βιοτέχνες – επαγγελματίες της Ξάνθης να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία» τόνισε ο κ. Σιούτας απευθύνοντας πρόσκληση στους επαγγελματοβιοτέχνες της Ξάνθης να καταθέσουν αίτηση πριν τη λήξη της προθεσμίας.
Δεν είναι απαραίτητη η οικονομοτεχνική μελέτη αρχικά
Όπως διαφάνηκε παρατηρείται μέχρι στιγμής χαμηλή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες (60 αιτήσεις και χρειάζονται τουλάχιστον 200) και αυτό από τα μέλη της επιτροπής απεδόθη τόσο στην έλλειψη ενημέρωσης μεσούσης και της προεκλογικής περιόδου όσο και στο γεγονός ότι ο δήμος που παραχώρησε το οικόπεδο των 200 στρεμμάτων έθεσε ως όρο για τους δικαιούχους τη κατάθεση παράλληλα με την αίτηση, οικονομοτεχνικής μελέτης της επιχείρησης η οποία και είναι χρονοβόρα αλλά και έχει κόστος 1000 – 2000 ευρώ και επιπλέον προηγείται της έγκρισης. Συνεπώς λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για τους επαγγελματίες αυτό καθώς μπορεί να επιβαρυνθούν με το κόστος της μελέτης και τελικά να μην εγκριθεί η αίτησή τους, γι’ αυτό και τονίστηκε ότι δεν είναι απαραίτητη η οικονομοτεχνική μελέτη αρχικά.
Επίσης ανασταλτικά λειτουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας πλήρης πολεοδομικός σχεδιασμός που όμως – όπως επισημάνθηκε – έπεται της διαδικασίας: «Πρέπει πρώτα να οριστούν οι δικαιούχοι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα και μετά να σχεδιάσουμε τα κτίρια σε συνεργασία με τον Δήμο».
«Μην χάσετε την ευκαιρία…»
Ο κ. Σιούτας και οι επαγγελματίες που απαρτίζουν την άτυπη επιτροπή τόνισαν με έμφαση ότι δεν πρέπει οι Ξανθιώτες επαγγελματίες να χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επαγγελματική στέγη σε πολύ συμφέρουσα τιμή και σ’ ένα αναβαθμισμένο επαγγελματικό χώρο όπου θα δρα ο υγιής ανταγωνισμός και θα αποτελεί ένα βιοτεχνικό πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής. Πρώτο βήμα όμως για αυτό είναι να κάνουν απλά μια αίτηση στο Δήμο Ξάνθης, για τον οποίο μάλιστα οι επαγγελματίες απέδωσαν τα εύσημα για τη συνεργασία.
Ερωτήματα για το Επιμελητήριο Ξάνθης
Παράλληλα όμως ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο επίσημος φορέας των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών , το Επιμελητήριο Ξάνθης, ώστε να ενημερώσει τους επαγγελματίες και να συντονίσει την όλη προσπάθεια και χρειάστηκε η σύσταση μιας άτυπης επιτροπής από εθελοντές που ούτε καν η αίθουσα του Επιμελητηρίου τους παραχωρήθηκε (κατατέθηκε σχετική πρόταση από τον κ. Σιούτα στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου και απορρίφθηκε).
Μαριάννα Ξανθοπούλου