Σε δημοτική ολομέλεια συγκάλεσε τα μέλη της η συντονιστική επιτροπή της Δημοτικής οργάνωσης Τοπείρου την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο Μέλισσας με θέμα τον απολογισμό των εκλογών του Οκτώβρη. Ο γραμματέας της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τοπείρου κ. Καραγιαννίδης Βαγγέλης παρουσίασε την πολιτική του αξιολόγηση την οποία κατέθεσε στην Νομαρχιακή επιτροπή , στην Περιφερειακής επιτροπή και στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, στους παριστάμενους που αποτέλεσε και τη βάση για την συζήτηση.
«…ορισμένοι από το χώρο μας δεν ήθελαν λόγω προσωπικών επιδιώξεων τον Στέλιο Χατζηευαγγέλου»
«Η Συντονιστική Επιτροπή της Δ.Ο. του Τοπείρου τήρησε κατά γράμμα όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάδειξη του υπ. Δημάρχου, παρά τις προβοκατόρικες κινήσεις και επιθέσεις από μια μικρή ομάδα που ήθελε να κινηθεί εκτός διαδικασιών, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ενότητα του χώρου και στην εκ νέου στήριξη του νυν δημάρχου Τοπείρου κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου. Από νωρίς είχε γίνει αντιληπτό ότι ορισμένοι από το χώρο μας δεν ήθελαν λόγω προσωπικών επιδιώξεων τον Στέλιο Χατζηευαγγέλου ως δήμαρχο. Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ του Τοπείρου κατάφερε τελικά να διατηρήσει της διαδικασίες και να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον προοδευτικό χώρο του δήμου Τοπείρου, μιας και κατά την διάρκεια των διαδικασιών «ακουγόταν» – αλλά και σε τοπικές τηλεοπτικές εκπομπές είχαν ορισμένοι δηλώσει – ότι θα κατέβαινε και δεύτερος συνδυασμός από τον χώρο μας.
Στα συμπεράσματα της Δ.Ο. Τοπείρου (για την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου) είχαμε αναφέρει:
«Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι επί της δημαρχίας του το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ από 32% έφτασε το 44% στο Δήμο Τοπείρου, κυρίως εξαιτίας της εκλογικής μεταστροφής της μειονότητας, η οποία στην πλειοψηφία της υποστηρίζει, εμπιστεύεται και επηρεάζεται από τον Στέλιο Χατζηευαγγέλου και τους μειονοτικούς συνεργάτες του, που απερίφραστα δήλωσαν την στήριξή τους στο πρόσωπό του.
Το σημείο κλειδί για την βέβαιη εκλογική μας επιτυχία στο Δήμο Τοπείρου είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου του ΠΑΣΟΚ, που είχε τραυματιστεί στο παρελθόν από διασπαστικές τακτικές και προσωπικές επιλογές.
Σήμερα, η ενότητα αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό έχει επιτευχθεί και πολλά από τα στελέχη μας, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν σε αντίπαλο συνδυασμό, συνεργάζονται με τον Δήμαρχο και σχεδιάζουν μαζί την επιτυχημένη πορεία μας για την επόμενη τετραετία. Μένουν κάποια μεμονωμένα άτομα που είτε έχουν προσωπικές πικρίες, είτε υποκινούνται από προσωπικές φιλοδοξίες.
Η Σ.Ε., όπως και από την πρώτη ημέρα της ύπαρξής της, με την συνεργασία του Δημάρχου και της παράταξής του και όλων των δημοτών του δήμου μας που νοιάζονται για αυτόν τον τόπο πραγματικά, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας».
Στην περίπτωση του Δήμου Τοπείρου, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ακολουθώντας πιστά τις Εγκυκλίους και τις αποφάσεις του Κινήματος, τα αποτελέσματα είναι θετικά και νικηφόρα.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το έστω μικρό ποσοστό των «συντρόφων» αυτών που όχι μόνο αντιτάχθηκαν στις διαδικασίες (χρεώνοντας μάλιστα την ευθύνη της όποιας αποτυχίας καθαρά στην Συντονιστική Επιτροπή), αλλά προσχώρησαν και υποστήριξαν το αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Οι προσπάθειες αυτών των «συντρόφων» να παραδώσουν το Δήμο Τοπείρου στα χέρια της δεξιάς, αποδείχθηκαν άκαρπες και αυτό οφείλεται στην οργανωμένη και αποδοτική συνεργασία της πλειοψηφίας της Σ.Ε. με τον Δήμαρχο Τοπείρου και των συνεργατών του.
Όμως, παρά την σε μεγάλο βαθμό συσπείρωσης που επιτεύχθηκε μην ξεχνάμε ότι σε έναν δήμο που είναι παραδοσιακά της Ν.Δ σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται ο υποψήφιος δήμαρχος να έχει την ικανότητα διείσδυσης σε άλλους χώρους και σύνθεσης τοπικών δυνάμεων,
πράγμα που χρεώνεται αποκλειστικά στις ικανότητες του κ. Στέλιου Χατζηευαγγέλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Τοπείρου είναι ο μοναδικός Δήμος σε επίπεδο νομού, που καταφέραμε να «κρατήσουμε», παρά τον μεγάλο πόλεμο που δεχθήκαμε από τις δυνάμεις της Δεξιάς, που επιστράτεψαν όλους τους μηχανισμούς, ακόμη και σε επίπεδο Υφυπουργών και από γειτονικούς νομούς…
Μην ξεχνάμε επίσης την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών E. Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Αγρ. Ανάπτ. & Τροφίμων Α. Κοντού, του Υπ. Υπερνομάρχη Κ. Τάτση και άλλων πολιτευτών της Ν.Δ. στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του αντίπαλου υποψηφίου, καθώς και τις επισκέψεις ορισμένων εξ αυτών (σε ύποπτες ώρες και περιοχές) τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές.
Η Σ.Ε., σε συνδυασμό με τους συνεργάτες του δημάρχου, κατάφερε να αντικρούσει αυτές τις επιθέσεις με δύο τρόπους:
Ο πρώτος, χρησιμοποιώντας την απόφαση της Π.Ε. ΑΜΘ η οποία ανέφερε ότι: «ο υποψ. Δήμαρχος έχει την ομόθυμη και ομόφωνη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και όλων των δυνάμεων του Κινήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του». Αυτό αποδεικνύει την πρόθεση του Κινήματος να μην χρωματίσει τις εκλογές της Τ.Α. σε επίπεδο καποδιστριακών δήμων, πράγμα που δεν έκανε το αντίπαλο ψηφοδέλτιο καθώς φαινόταν ότι αντί για εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαμε βουλευτικές. Όλες οι υγιείς δυνάμεις του Κινήματος στο δήμο Τοπείρου πέρασαν στους δημότες μας αυτό το μήνυμα. Έτσι, οι κινήσεις της αντίπαλης παράταξης οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.
Ο Δεύτερος: Αφού είδαν ότι η παραπάνω πολιτική δεν απέδωσε, ξεκίνησαν οι υποσχέσεις, οι πιέσεις και οι απειλές προς ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες προσπαθώντας έτσι να υφαρπάξουν την ψήφο των δημοτών μας. Εμείς, ως οφείλαμε απαντούσαμε στα παραπάνω αλλά και δράσαμε άμεσα ακόμη και με την φυσική μας παρουσία, κάνοντας έτσι το δημότη να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος τους και δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.
Όσον αφορά τις Νομαρχιακές Εκλογές:
Η κοινωνία του Δήμου Τοπείρου, και στο χριστιανικό και στο μειονοτικό πληθυσμό, δεν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την πρωτοπόρα επιλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο της Γκιουλ – Μπεγιάζ Καρά Χασάν. Αυτό οφείλεται κατά την άποψή μας σε δύο λόγους: α) στο ότι η επιλογή έγινε χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία β) στο ότι θα έπρεπε να προετοιμαστεί το έδαφος και κυρίως τα τοπικά στελέχη για μια τέτοια επιλογή, για να μπορέσουν να την στηρίξουν και να μην παρουσιαστεί το φαινόμενο του «μουδιάσματος» και των αντιδράσεων σε τοπικό αλλά σε πανελλήνιο επίπεδο των πρώτων 2-3 εβδομάδων μετά την ανακοίνωση.
Επίσης, αντιδράσεις υπήρχαν στο πρόσωπο του υπ. Νομάρχη κ. Φ. Καραλίδη. Αντιδράσεις που οφείλονται στην επιλογή του Φ. Καραλίδη, από τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές του χρίσματος, που δεν επικράτησαν, και επηρέασαν μερίδα του εκλογικού σώματος».
Μαριάννα Ξανθοπούλου