Το «νέο αίμα» …φέρνει προτάσεις

0

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 6.30 ακριβώς…και μετά 4 μήνες από τις εκλογές του Επιμελητηρίου η παρθενική συνεδρίαση της  Διοικητικής επιτροπής  με την νέα της σύνθεση. Το… νέο αίμα ζωντάνεψε το Επιμελητήριο και αυτό πιστοποιείται από την κατάθεση μιας σειράς προτάσεων από τον κ. Γ. Αθανασιάδη, επικεφαλής του  αντιπολιτευόμενου συνδυασμού.

Έτσι αναφορικά με το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών από δάνεια σε βιοτεχνικές, βιομηχανικές μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο κ. Αθανασιάδης πρότεινε ότι πρέπει να γίνουν μια σειρά ενεργειών σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Θράκης, ώστε να επεκταθεί η ρύθμιση και στις εμπορικές επιχειρήσεις. Γνωστοποιούμε ότι  με την Υπουργική Απόφαση Νο 2/19605/0025 – υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα (18 – 4 – 2006) – οι μεταποιητικές βιοτεχνικές, βιομηχανικές, μεταλλευτικές, κτηνοτροφικές, ξενοδοχειακές (όχι οι εμπορικές) επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, μπορούν να κάνουν ρύθμιση  των οφειλών τους, προερχόμενες από δάνεια στις τράπεζες, για 10 χρόνια από 30/6/2006, έως το 2016. Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε ότι έπρεπε μέχρι τώρα να είχαν ενημερώσει όλους τους φορείς για το αίτημα αυτό: «να ασκούσαμε την δέουσα πίεση στους Βουλευτές και στους Νομαρχιακούς και Δημοτικούς άρχοντες -ειδικά τώρα στις εκλογές-. Πιστεύω όμως ότι για να μπορούμε να απαιτήσουμε από οιονδήποτε φορέα οτιδήποτε πρέπει να είμαστε πάντα καλά προετοιμασμένοι, με στρατηγική , σχέδιο, επιχειρήματα και οι υπηρεσίες μας να λειτουργούν άψογα». Επίσης ανέφερε μια σειρά από λόγους που επιβάλλουν την επιμονή στο αίτημα.

 

Εισήγηση Αθανασιάδη

1.Η ανεργία καλπάζει στον Νομό μας, μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν, πολλές επιχειρήσεις υπολειτουργούν και απολύουν εργαζόμενους, νέες θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν , ο Ο.Α. Ε.Δ δεν έχει εξαγγείλει προγράμματα παρά μόνο εξειδικευμένα που δεν μπορεί να προσληφθεί ο πολύς κόσμος.

2.Οι Τράπεζες έχουν τεράστια υπερκέρδη και εμμέσως κάνουν ρυθμίσεις σε καλούς πελάτες -διότι τι είναι οι αναγγελίες των μεταφορών, των νέων δανείων για εξόφληση των παλαιών, των καταναλωτικών και των καρτών-. Εάν γνωρίζαμε το ύψος αυτών των δανείων δηλ. των εμπορικών θα πιέζαμε και είμαι βέβαιος ότι κάτι θα καταφέρναμε. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος οι Τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα καθυστερημένα δάνεια στο ελάχιστο , διότι οι Τράπεζες που έχουν προβληματικά χαρτοφυλάκια θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους. Συνθ.Βασιλείας II).

Επομένως οι Τράπεζες δεν θα ήταν αντίθετες εάν το ΥΠΕΘΟ τους έδινε την εγγύηση του Δημοσίου. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να επαναφέρουμε το θέμα, διότι πιθανόν να είναι η τελευταία ρύθμιση αυτής της μορφής, διότι εάν δεν έχουν ίδιο όφελος οι Τράπεζες δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις και εάν εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους θα σταματήσουν αυτά τα προγράμματα.

3.Εάν πάρουμε τα σημερινά στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος βλέπουμε ότι Πανελλαδικά μόνο 1,1% είναι η αύξηση των εμπορικών δανείων σε σύγκριση με τον Ιούλιο του προηγουμένου έτους έναντι της Βιομηχανίας (3,6%), και αποδεικνύει ότι τα επιτόκια είναι υψηλά και ο κλάδος δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τις Τράπεζες. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι πολλοί έμποροι λόγω του ΤΕΙΡΕΣΙΑ έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων των Τραπεζών. Ήδη σήμερα € 4,8 δις. των επιχειρηματικών δανείων της χώρας δεν

πληρώνονται και ποσό € 9,5 δις. παρουσιάζουν καθυστέρηση πάνω από 3

μήνες.

 

Διαδικαστικά…

Επίσης επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση κι οι υποδείξεις – αντιθέσεις είναι πάντα καλοπροαίρετες και αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του Επιμελητηρίου και στην επίλυση των προβλημάτων. Συναινετικό το κλίμα στην εισήγηση Αθανασιάδη και επιπλέον ο κ. Κατσαρίκας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω αναφερόμενος στον νέο επενδυτικό νόμο με την προτροπή να …μην βρει το Επιμελητήριο απροετοίμαστο και ζήτησε να υποβληθούν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίησή του. Επίσης επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών σχετικά με τα τραπεζικά προγράμματα (Ταμείο Εγγυοδοσίας), ώστε να γνωρίζουν τι τους συμφέρει και τι όχι.

Ακολούθως και σύμφωνα με τον νέο νόμο που ορίζει ότι για να συμμετέχει κάποιος στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που θα γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου, πρέπει να είναι πρόεδρος Επιμελητηρίου υποδείχθηκε ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος κ. Μωραϊτης. Στη συνέχεια συζητήθηκε το αίτημα του κ. Κωνσταντινίδη – ενοικιαστή καταστήματος του Επιμελητηρίου  – για μείωση του μισθώματος των 1000 ευρώ επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Το Επιμελητήριο αποφάσισε να μειώσει σε 600 ευρώ το μίσθωμα, παρά την παρέμβαση του κ. Σιούτα ο οποίος τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση για τον συγκεκριμένο επαγγελματία αλλά εξέφρασε τον προβληματισμό μήπως αυτό …ανοίξει την όρεξη και σε άλλους και ζητούν μειώσεις μισθώματος.

Τζάμι… τα οικονομικά στο Επιμελητήριο

Ο κ. Παπαργύρης ενημέρωσε για την έκθεση ελέγχου – μετά την υπόθεση Βασιλειάδη κάθε χρόνο το Επιμελητήριο ζήτησε να γίνεται έλεγχος οικονομικής διαχείρισης από ορκωτούς λογιστές. Η έκθεση λοιπόν βρήκε …τζάμι τα οικονομικά και μάλιστα επαινεί τους διοικητικούς υπαλλήλους  – που έχουν και iso – για την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και για την μηχανοργάνωση.

Ο κ. Ανδρικόπουλος ενημέρωσε το σώμα για την εξέλιξη της υπόθεσης Βασιλειάδη η οποία έχει δικαστεί Πρωτόδικα 11χρόνια  φυλάκιση και η υπόθεση είναι στο Εφετείο, ενώ η δίκη ορίστηκε στις 23 Νοεμβρίου αφού αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του ΕΒΕ που έγινε δεκτό καθώς ο δικηγόρος υπεράσπισης της κας Βασιλειάδη ήταν ανακριτής στην υπόθεση της περιόδου εκείνης. Επίσης θίχτηκε το θέμα της πληρωμής της κας Βασιλειάδη με το μισό μισθό της από το Επιμελητήριο γιατί το υπηρεσιακό συμβούλιο την έχει θέσει σε διαθεσιμότητα και καλείται το Επιμελητήριο να την πληρώνει και με τη δίκη θα λήξει αυτή η υπόθεση και θα «απαλλαχθεί απ’ αυτό το «βάρος» το Επιμελητήριο.  

Συζητήθηκαν διάφορα διαδικαστικά θέματα ενώ εκτός ημερησίας τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο πρέπει να γίνει εξωστρεφές και να οργανώνει αποστολές σε άλλες χώρες στοχεύοντας στις εξαγωγές  καθώς και να συμμετέχει σε εκθέσεις.

Ο κ. Σιούτας έκανε μια πρόταση αναφορικά με το θέμα του ΔΕΡΑΣ.  Να ενεργήσει το Επιμελητήριο και με επιστολές να ενημερώσει τους επαγγελματίες για το πώς μπορούν να γίνουν δικαιούχοι οικοπέδου στο ΔΕΡΑΣ, καθώς η προθεσμία που έθεσε ο Δήμος λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Όμως ο κ. Ανδρικόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να συνδεθεί με την προεκλογική περίοδο και ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω τύπου, ενώ ενημέρωσε το σώμα ότι και το Επιμελητήριο έχει ζητήσει οικόπεδο στο ΔΕΡΑΣ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κόντρα βορρά – νότου για το βαμβάκι

Oι αλλαγές που φέρνει η νέα KAΠ ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, ιδι…