Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

0

Επί τη ευκαιρία της 3ης Δεκεμβρίου, ημέρας για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με κορυφαία την πρόσκληση εκπροσώπων τους στο Προεδρικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μετά το διεθνές έτος και τη διεθνή δεκαετία για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κάθε χρόνο η 3η Δεκεμβρίου να είναι μέρα αφιερωμένη στα ΑΜΕΑ. Όπως μας αναφέρει ο κ. Κ. Αμοιρίδης μέλος του Συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα Ξάνθης, του Γενικού Συμβουλίου Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία Ελλάδος και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Εθνικής Ομοσπονδίας κινητικά αναπήρων, το Σάββατο το μεσημέρι έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, να συμμετέχει στη δεξίωση που θα παραθέσει για την ημέρα των ΑΜΕΑ που είναι η Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2006 τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος Δημοκρατίας παίρνει τέτοια πρωτοβουλία.

Το ιστορικό του κινήματος

Το 1981 ορίστηκε ως διεθνές έτος ΑΜΕΑ με παγκόσμιες προσπάθειες για πλήρη συμμετοχή και ισότητα ευκαιριών. Τα αποτελέσματα των αγώνων έφεραν την έγκριση από τον ΟΗΕ, του προγράμματος δράσης κι έτσι μετά από τον ιστορικό αυτό σταθμό που σηματοδοτήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής, ορίστηκε το 1983-1992 η διεθνής δεκαετία κατά την οποία έπρεπε να υλοποιηθούν κάποια προγράμματα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά.

Με καινούργιες προσπάθειες προς τον ΟΗΕ, το Δεκέμβριο του 1993 θεσπίστηκαν οι πρότυποι κανόνες για την εξίσωση των ευκαιριών των ΑΜΕΑ. Στην Ελλάδα ψηφίστηκε τον Ιούλιο 1996 και από τότε καθιερώθηκε και στη χώρα μας η 3η Δεκεμβρίου ως η μέρα προβολής των προβλημάτων.

Το 2005 στόχος ήταν η προσβασιμότητα. Αφορμή ήταν τα αποτελέσματα του Εθνικού Στρ. Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 και στη συνέχεια το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο οποίο συμμετείχαν άτομα με αναπηρία. Στόχος ήταν η ένταξη των κριτηρίων της προσβασιμότητας σε όλα τα προγράμματα που εκπονήθηκαν από το Γ΄Κ.Π.Σ. και στην υιοθέτηση κοινωνικής ένταξης ΑΜΕΑ στην υλοποίηση κάποιων προγραμμάτων αλλά και ένταξη του κριτηρίου οριζόντιας-κάθετης προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, υλοποίηση στοχευμένων δράσεων ατόμων με αναπηρία και εφαρμογή της αρχής της μη διάκρισης.

Έτος ίσων ευκαιριών

Το 2007 είναι έτος προσπαθειών για ίσες ευκαιρίες των ΑΜΕΑ σε όλα τα επίπεδα. Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην εργασία, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.

Στην Ξάνθη όπως μας λέει ο κ. Αμοιρίδης, έχουν γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κυρίως στο θέμα της προσβασιμότητας με την κατασκευή ραμπών στα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων. Δυστυχώς όμως οι ράμπες σε περιφερειακούς δρόμους είναι ακατάλληλες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες. Αναφέρθηκε επίσης στο πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην πόλη και είχε σαν αποτέλεσμα την απόκτηση προσβασιμότητας σε όλο το  Νομαρχιακό Μέγαρο, στο κτίριο του ΙΚΑ Ξάνθης και στο ταχυδρομείο με κατασκευή ραμπών,  τοποθέτηση αυτόματα ανοιγοκλειόμενων πορτών και ασανσέρ. Παραμένουν όμως μη προσβάσιμα πολλά δημόσια κτίρια όπως το Δημαρχείο, η Β΄ΔΟΥ, το κτίριο που στεγάζεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Αμοιρίδης τόνισε επίσης ότι πολλά ΑΜΕΑ αποκλείονται από καθημερινές δραστηριότητες λόγω της έλλειψης της ανάλογης υποδομής σε ιδιωτικά καταστήματα όπως ταβέρνες, καφέ κ.ά ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία της πόλης μας έχουν μεριμνήσει για το θέμα.

 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χαράζει «Κοινή Πορεία» για το Δήμο Σταυρούπολης

«Κοινή Πορεία»… για το Δήμο της Σταυρούπολης,  χάραξε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον …