Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Η ΚΕΔΚΕ παίρνει θέση για συμβασιούχους

Η ΚΕΔΚΕ παίρνει θέση για συμβασιούχους

0

Την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για το ζήτημα των συμβασιούχων παρουσίασε την Τρίτη 14/11/06 σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι αφετηρία της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΚΕ δεν είναι ακριβώς η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά το γεγονός ότι το ζήτημα των συμβασιούχων πρέπει να τελειώσει και να βγει από την πολιτική ατζέντα της χώρας. Το πρόβλημα των συμβασιούχων, υπογράμμισε, αφορά σε ένα ποσοστό λιγότερο από 40% την Αυτοδιοίκηση και στο 60% το κεντρικό κράτος. Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται ανέξοδα από αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες, διότι η χώρα δεν αντέχει άλλο.

Είναι ζήτημα ισοπολιτείας, είπε, ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, ζήτημα ορθής εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και δικαίωσης συγκεκριμένων κατηγοριών συμβασιούχων, που δυστυχώς το Προεδρικό Διάταγμα 164 δεν τους δικαιώνει».

Ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι το πρόβλημα αγγίζει και την Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει αναντίρρητα και αυτή ευθύνες.

Δεν είναι όμως μόνο «προνόμιο» των Δήμων, το πρόβλημα των συμβασιούχων. Σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ, αυτό οριοθετείται από δύο γεγονότα: Αφενός τις ευθύνες της δημόσιας και τοπικής αυτοδιοίκησης που το δημιούργησε, και αφετέρου η αναφορά του πρωθυπουργού στοdebate τον Φεβρουάριο του 2004, όπου έκανε αναφορά για 250.000 συμβασιούχους, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μονιμοποίηση.

Ο κος Κουκουλόπουλος τόνισε ότι από τους 13.000 που μονιμοποιήθηκαν με το Π.Δ.164, αν κανείς αφαιρέσει τα ΑΜΕΑ, τους σχολικούς φύλακες και τους 2.000 – 3.000 συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στους τρεις μεγάλους Δήμους –  Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης – θα καταλήξει σε έναν αριθμό 2.000 συμβασιούχων». Δεν μπορεί να μένουν στο δρόμο, είπε σε άλλο σημείο, εργαζόμενοι με μακροχρόνια παρουσία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ πρότεινε κατά πρώτον τη διεύρυνση των ορίων  του Προεδρικού Διατάγματος 164 με επαναδιατύπωση του άρθρου 11, έτσι ώστε να μονιμοποιηθούν όσοι έχουν μακροχρόνια παρουσία σε Δήμους ή Οργανισμούς του Δημοσίου και που άφησε απέξω το Π.Δ. 164. Κατά δεύτερο λόγο, επεσήμανε την πρόταση να καταργηθεί το τρίμηνο και η ενεργός σύμβαση να αναφέρεται στο τελευταίο έτος από το Προεδρικό Διάταγμα και όχι να περιορίζεται σε ένα τυχαίο τρίμηνο.

Σημείωσε ότι η  ΚΕΔΚΕ συμφωνεί απολύτως με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σκέλος που  ορίζει ότι, αν δεν υπάρχει η σφραγίδα του ΑΣΕΠ, ακόμη κι αν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί κανείς να μονιμοποιείται στο Δημόσιο και τους Δήμους.

Ζήτησε από την Κυβέρνηση να καταργήσει το θεσμό της συνέντευξης, που η ίδια εισήγαγε, για να υπάρξει πραγματικά ηρεμία και ισοπολιτεία σε όλα τα επίπεδα.

«Ας αρχίζουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και τα διατάγματα», τόνισε χαρακτηριστικά, «για να μην βρεθούμε μπροστά σε μια νέα γενιά συμβασιούχων».

Ο ίδιος τόνισε πως λαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να λήξει το θέμα «δικαιώνοντας αυτούς που πραγματικά πληρούν τα γενικά κριτήρια του Π.Δ 164, κυρίως όμως αυτούς που έχουν το χαρακτηριστικό της μακροχρόνιας παραμονής».

Τέλος ζήτησε να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 164, το οποίο έχει προβλέψει όλες εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες, που δεν επιτρέπουν, αν εφαρμοστεί, να δημιουργηθεί νέα γενιά συμβασιούχων

 

Φίλιππος Ζάχαρης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δοκιμή 2!

πλήρες …