Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Η διαχείριση απορριμμάτων ξεκινά από το… σπίτι

Η διαχείριση απορριμμάτων ξεκινά από το… σπίτι

0

Κατέφτασαν εκ Μονάχου τα πρώτα νέα για την γερμανική Διαχείριση απορριμμάτων που αποτέλεσε και την αιτία διοργάνωσης της αποστολής στο εκεί ΧΥΤΥ, στην οποία μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας κ. Αγγελόπουλος, οι Σύμβουλοι του Γενικού κ. Παράσχου και Δερματάς, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Χρυσούπολης κ. Μιχαηλίδης και οι Δήμαρχοι Δράμας, Διδυμοτείχου,  συνεργάτες της Περιφέρειας καθώς και δημοσιογράφοι τοπικών και περιφερειακών μέσων. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη φιλοξενία της αποστολής στη Γερμανία έχουν αναλάβει έλληνες που επενδύουν κεφάλαια σε γερμανικών συμφερόντων εταιρίες, όπως και στην Ελλάδα όπου σκέφτονται τώρα να επεκταθούν και πρόκειται για τον εκπρόσωπό τους κ. Κηπουρό Νίκο.

Σύμφωνα λοιπόν με ανταπόκριση του δημοσιογράφου κ. Παναγιώτη Πεντζουρίδη που συμμετέχει στην αποστολή  η πρώτη γενική εκτίμηση από την επίσκεψη  στην πόλη Οξμπουργκ της Γερμανίας, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Μόναχο, όπου υπάρχει και λειτουργεί ένα από τα πολλά εργοστάσια Διαχείρισης Απορριμμάτων, με τελικό στάδιο την καύση των υπολειμμάτων είναι ότι αποτελεί μονόδρομο που θα επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επόμενα χρόνια το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και όχι κάποια μεμονωμένη απόφαση τοπικών παραγόντων.

Το γερμανικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων

Η αποστολή στόχος της οποίας είναι η ενημέρωση, επισκέφτηκε το εργοστάσιο της εταιρίας AVA, όπου την υποδέχτηκε ο υπεύθυνος ενημέρωσης κοινού ο κ. Ερικ Εχτεν, που τους εξήγησε όλη την διαδικασία, από την συλλογή των απορριμμάτων μέχρι και την μεταφόρτωση στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτή, στο εργοστάσιο σε πρώτο στάδιο, γίνεται μια διαλογή των χρήσιμων υλικών, χαρτί, μέταλλο και υγρά, όπως και χώμα και τα υπολείμματα αυτής της επεξεργασίας. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε μεγάλους καυστήρες καύσης. Η σκόνη που προκύπτει από την καύση, τοποθετείται σε σάκους και στη συνέχεια αυτοί τοποθετούνται σε παλιά ορυχεία και σκεπάζονται με αλάτι για να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες. Αυτός είναι ένας έμμεσος τόπος ταφής υπολειμμάτων, δηλαδή ο γνωστός ΧΥΤΥ. Μ’ αυτό τον τρόπο, όπως τονίστηκε,  διασφαλίζεται η  προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς μειώνονται στο 3% τα υπολείμματα και επειδή είναι επεξεργασμένα και αδρανή δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, σε σχέση με τα απορρίμματα που θάβονται ανεπεξέργαστα (ΧΥΤΑ). Σημειώνεται ότι η γερμανική νομοθεσία εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή απαγορεύει λειτουργία ΧΥΤΑ, όπως λειτουργεί σήμερα και στην Ξάνθη.

Η διαχείριση των απορριμμάτων ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο

Αυτό όμως που αποτελεί επίσης μια καίρια διαπίστωση και λυδία λίθο της συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης των Γερμανών πάνω στο θέμα είναι ότι η διαχείριση των σκουπιδιών ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο. Εκεί βρίσκεται ο πρώτος βαθμός διαχείρισης και ιδού πως: Τα σκουπίδια τοποθετούνται σε ξεχωριστούς κάδους για κάθε υλικό (χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, φαγητά κ.λ.π.). Έτσι γίνεται η πρώτη διαλογή, η οποία διευκολύνει το έργο των εργοστασίων και των φορέων διαχείρισης και μεταφόρτωσης που είναι οι Δήμοι – Νομαρχίες κ.λ.π.

Πρώτες δηλώσεις του Δημάρχου Ξάνθης: «Επιδιώκουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, χωρίς να υποθηκεύουμε το περιβάλλον και μέλλον στην υγείας μας

«Εμείς – και αυτό το νόημα έχει το ταξίδι. – θέλουμε να ενημερωθούμε. Καταρχήν δεχόμαστε όλοι, ότι τα απορρίμματα, βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. δεν μπορούν να θάβονται όπως μέχρι σήμερα. Αυτό που προέχει λοιπόν είναι να βρούμε τους ακίνδυνους τρόπους και τους πιο αποδοτικούς και οικονομικούς για τη διαχείριση. Σήμερα επισκεφθήκαμε μία από τις πολλές βιομηχανίες. Εμάς μας αφορά ο ΧΥΤΥ και που θα γίνει κι αν αυτός είναι επιβλαβής για τη ζωή μας. Μέχρι στιγμής, η ταφή υπολειμμάτων, δείχνει, από ότι λένε οι ειδικοί, ότι δεν επιβαρύνει τη ζωή μας, αντίθετα μάλιστα. Ας ενημερωθούμε όμως καλύτερα και μετά τη συζήτηση με το Υπουργείο  Βαυαρίας για το Περιβάλλον θα μπορώ να πω περισσότερα… Πάντως επιδιώκουμε – και το τονίζω αυτό – το καλύτερο για τον τόπο μας, χωρίς να υποθηκεύουμε το περιβάλλον και μέλλον στην υγείας μας. Αυτό το ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι είναι οδηγία, είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η μη συμμόρφωσή μας θα σημαίνει πολλά πρόστιμα, που θα κληθούμε εμείς να τα πληρώσουμε και αυτό είναι βέβαιο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνέντευξη με τον Κώστα Στεφανίδη, υποψήφιο Νομαρχιακό Σύμβουλο

Όποιος ασχολείται με την πολιτική πρέπει τις απόψεις του να τις δημοσιοποιεί. Διαφορετικά …