Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Εκπαιδευτικοί – Κυβέρνηση σημειώσατε…μηδέν!

Εκπαιδευτικοί – Κυβέρνηση σημειώσατε…μηδέν!

0

Χάος δυσθέωρατον χωρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών στο μείζον θέμα της Παιδείας. Αυτό αποδεικνύεται από το ναυάγιο της προχθεσινής συνάντησης της υπουργού Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς, όπου δεν ικανοποιήθηκαν ούτε τα οικονομικά ούτε τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών με το πρόσχημα της κακής δημοσιονομική κατάστασης της χώρας,  απλά δόθηκαν κάποιες αόριστες υποσχέσεις.

Όπως:

1)Αναφορικά με την προσχολική αγωγή θα καταστεί από του χρόνου υποχρεωτική.

2)Τα ολιγοθέσια σχολεία και η διευθέτηση του ωραρίου των δασκάλων (25 ώρες την εβδομάδα, ενώ στα άλλα σχολεία ξεκινούν από 24 – 21 ώρες), βούληση του υπουργείου παιδείας  – σύμφωνα με έγγραφη αναφορά του – είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα μετά από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας.

3)Η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των ωρομισθίων εκπαιδευτικών (7 εύρο) θα εξεταστεί από το επόμενο σχολικό έτος πάλι σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομίας.

4)Η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη (μειώθηκε ο αριθμός μετά από 30 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από 30 σε 25 και στη δευτεροβάθμια από 35 σε 30). Η υπουργός συμφώνησε αφού μελετηθούν τα αποτελέσματα του μέτρου να εξεταστεί το αίτημα για περαιτέρω μείωση.

5)Αναφορικά με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν τα κονδύλια από το Δ ΚΠΣ (4 δις ευρώ) και θα διαμορφωθούν προγράμματα πολύμορφης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

6)Το βασικό αίτημα για πρώτο μισθό στα 1400 ευρώ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί βρίσκεται εκτός ορίων προϋπολογισμού απλά ότι θα καταβάλλεται σταδιακά το επίδομα των 105 ευρώ το επίδομα των 176 ευρώ που είχαν πάρει τα 70 ευρώ).

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, όπου η διελκυστίνδα κυβέρνησης – εκπαιδευτικών κορυφώνεται και με ειλημμένη την απόφαση για συνέχιση της απεργίας – μετά από εισήγηση της ομοσπονδίας – ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, διενήργησε εκλογές προχθές.

 

Αποτελέσματα εκλογών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ξάνθης

 

Ψήφισαν συνολικά 684    Άκυρα –  λευκά 32        Έγκυρα 652

 ΔΑΚΕ:             296       45,40%             έδρες 3

ΠΑΣΚ:              213       32,67%             έδρες 2

Αυτόνομη παρέμβαση:    143       21,93%             έδρες 2

 

Επανεξελέγη ο κ. Δημήτρης Ντούμος με την ΔΑΚΕ οι απόψεις του οποίου γενικά με το πρόβλημα στην παιδεία φιλοξενούνται σήμερα από το «Ε».

Και το ερώτημα αναφύεται αυθόρμητα.

«Ε»: Ενέχει αντίφαση η επικράτηση της ΔΑ.ΚΕ τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί είναι σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Γιατί δεν αποτυπώνεται αυτή η κατάσταση στο εκλογικό αποτέλεσμα του συλλόγου;

Ντούμος: «Πέρυσι είχαμε 4 έδρες. Χάσαμε μία έδρα από πέρυσι η οποία βέβαια ήταν συγκυριακή. Υπάρχει μια δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση γιατί δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, όμως η ΔΑΚΕ σεβάστηκε πάντα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αν και είχαμε διαφωνήσει στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδία τον Ιούλιο και  προτείναμε 48ωρη απεργία παρόλα αυτά ευθυγραμμιστήκαμε με την απόφαση της πλειοψηφίας. Κρατήσαμε μια αξιοπρεπή στάση».

Σημειώνεται ότι εκλογές έγιναν μόνο στα πρωτοβάθμια όργανα καθώς οι εκλογές στην ομοσπονδία γίνονται κάθε δύο χρόνια και θα γίνουν τον Ιούνιο.

«Ε»: Ποιες οι εξελίξεις μετά τη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας;

Ντούμος: «Ευελπιστούσαμε ότι μετά τη συνάντηση με την υπουργό θα υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε. Ικανοποιημένοι δεν είμαστε γιατί και τα οικονομικά και τα θεσμικά αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται υπάρχουν υποσχέσεις, δεν υπάρχουν θεσμικές ρυθμίσεις και τίποτε συγκεκριμένο ως δέσμευση και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για την επίλυση των  αιτημάτων μας».

Επισημαίνεται ότι σήμερα γίνεται η Ολομέλεια των προέδρων των συλλόγων στην Αθήνα και η εισήγηση της Ομοσπονδίας είναι συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα με τριήμερη απεργία 24 – 25 – 26 Οκτώβρη

Επίσης  ότι στην Ξάνθη και γενικά στην περιφέρεια είναι χαμηλά τα ποσοστά απεργίας και ο κ. Ντούμος το αποδίδει στο οικονομικό κόστος του ενός μηνός απεργίας. Παράλληλα τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις των μαθητών έχουν την υποστήριξη των εκπαιδευτικών με στόχο τη δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου με διεκδικητικό πλαίσιο. Για το λόγο αυτό υπήρχε συμμετοχή εκπαιδευτικών στο προχθεσινό συλλαλητήριο των μαθητών στην Ξάνθη.

Ωστόσο το καίριο ερώτημα είναι:

«Ε»:Τα σχολεία μένουν κλειστά 1 μήνα. Τα παιδιά χάνουν μαθήματα, αυτά πώς θα αναπληρωθούν; Και τι θα γίνει με τα παιδιά της Α’ Δημοτικού που έπρεπε να γνωρίζουν να γράφουν και να διαβάζουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν  καταδικάζονται αυτά τα παιδιά;

Ντούμος: «Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και μας προβληματίζει. Θα γίνουν προτάσεις αναπλήρωσης των ωρών. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στην πρώτη δημοτικού και με την εισαγωγή  των νέων βιβλίων που έχουν διαφορετική προσέγγιση. Δεν φταίμε εμείς… Κατανοούμε το πρόβλημα αλλά υπάρχει και μια κυβέρνηση που θα πρέπει να υποχωρήσει σε κάποια αιτήματά μας. Δεν μπορεί να αφήνει μια απεργία να διαιωνίζεται ένα μήνα…»

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Δήμο Βιστονίδας

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον Δήμο Βιστονίδας η Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμ…