Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Αποκαλυπτήρια μνημείου του Καπνεργάτη

Αποκαλυπτήρια μνημείου του Καπνεργάτη

0

Το μεσημέρι της Παρασκευής έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Καπνεργάτη στην κεντρική είσοδο του Εργατικού Κέντρου, από τον Πρόεδρο της Γνικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος κ. Γ. Παναγόπουλο. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Πουπάκης και εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Π.Σγουρίδης, ο Αντινομάρχης κ Π.Ταρενίδης, ο Αντινομάρχης κ. Παρτσαλίδης, ο Δήμαρχος Βιστονίδας κ Τσολακίδης και ο υποψήφιος Νομάρχης Ξάνθης κ Σελβιέρογλου.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Ν.Παπαβασιλείου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή:

«Οι καπνεργάτες αποτελούν ζωντανά στοιχεία της πολιτισμικής κοινωνίας της Ξάνθης, καθώς και μέσο διάδοσης ιδεών. Στην περιοχή της Θράκης και της Ξάνθης ειδικότερα έγιναν τα πρώτα συνδικάτα-σωματεία, καθώς και οι πρώτες απεργίες. Λέξεις όπως συνδικάτο και απεργία ήταν απαγορευμένες για τα δεδομένα της περιοχής.  Η ενίσχυση του καπνεργατικού δυναμικού στις αρχές του 1920 ήταν η αφετηρία αγώνων για την εποχή του συνδικαλιστικού κινήματος. Από τότε οι καπνεργάτες αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη του ελληνικού εργατικού δυναμικού και τον πολυπληθέστερο κλάδο της εργατική τάξης. Τα χαμηλά ημερομίσθια και οι πολλές ώρες εργασίας συσπείρωσαν τους καπνεργάτες που διεκδίκησαν οργανωμένα καλύτερες συνθήκες και απολαβές, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία του Ιουνίου του 1928 και τον τραγικό απολογισμό των τεσσάρων νεκρών καπνεργατών».

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ αφού έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τόνισε: «Εγκαινιάζουμε το μνημείο του Καπνεργάτη. Οι καπνεργατικοί αγώνες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν αυτοί που έδωσαν ορμή και ώθηση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ήταν ο προάγγελος ενός εύρους του συνδικαλιστικού κινήματος που δεν αγωνίστηκε μόνο για το μεροκάματο και για την ασφάλιση αλλά και για την ελευθερία αυτής της χώρας σε μεγάλους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες».

Ο Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Πουπάκης επεσήμανε την  αναγνώριση στους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια για να μπορούμε σήμερα να έχουμε τα εργασιακά δικαιώματα, σύνταξη, ασφάλιση κτλ.

Έπειτα ο κ Θ.Εξάρχου παρέθεσε μια αναλυτική ιστορική αναδρομή στους εργατικούς αγώνες και τιμήθηκε με πλακέτα για την προσφορά του στην καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας της Ξάνθης και του εργατικού κινήματος. Ανάλογη τιμή επιφυλάχθηκε για τον κ. Γαβριήλ Λάππα και την κα Θεοπίστη Παπαδοπούλου για τους αγώνες και την πολυετή προσφορά τους στο καπνεργατικό κίνημα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χαράζει «Κοινή Πορεία» για το Δήμο Σταυρούπολης

«Κοινή Πορεία»… για το Δήμο της Σταυρούπολης,  χάραξε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον …